Buğday çimi, protein kaynağı ve bol miktarda beta karoten içeriyor. Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor. Başta magnezyum olmak üzere çok çeşitli mineraller içeriyor. Besin öğeleri vücudu besliyor ve gerçek bir denge sağlıyor.
Günde iki bardak buğday çimi içebilir. Buğdayın birkaç gün nemli ortamda bekletilip filizlendirilerek tanesiyle tüketilmesinin de faydalı olduğu biliniyor.
Buğday filizi nasıl elde edilir?
Bir avuç buğdayı oda sıcaklığındaki içme suyu ile ıslatıp bir gece bekletin. Ertesi sabah şişen buğdayların suyunu süzüp genişçe bir tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Üzerini nemli bir bezle örtüp evin en sıcak ve karanlık yerine bırakın. Bez ve buğdaylar kurudukça nemlendirin. Buğdaylar 3-4 gün sonra filizlenmeye başlar. Filizleri 2 cm uzayınca dolaba alıp, her gün 1-2 kaşık salatalara katabilir, yoğurtla veya zeytinyağı, limon, nar ekşisi gibi karışımlarla tüketebilirsiniz. Çok dayanıklı olmadığı için azar azar çimlendirme yapılmalı.
Buğday çimi nasıl elde edilir?
Bir gece suda beklemiş buğday tanelerini yayvan bir saksıya veya varsa bahçeye ekip üzerini toprakla örtün. Çimler 10–15 cm uzayınca 1 cm yukarıdan makasla kesin. Kestikçe uzayan çimlerden her gün salatanıza katın. Çok ektiyseniz mutfak robotundan geçirip suyunu çıkararak kullanabilirsiniz.
Kısa kısa buğday çimi faydaları:
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Gaz şişkinlik gibi sorunlarda rahatlatır.
- Enerji verir.
- A,B,C,E vitaminleri içerir.
- İçeriğinde olan B17 sayesinde kanser hücrelerini öldürür.
- Kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum kaynağıdır.
- Sindirime yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kandan ve hücrelerden toksinleri temizler.
- Kanın pH’ını dengeler.
- Kanın oksijen taşıma kapasitesini artırır.
- Kan şekerini dengeler.
- Kandaki bakterileri yok eder.
- Antioksidan, anti-aging özelliği vardır.
YORUMLAR