Sorunları tartışmadan çözün
Sevgilinize, istediğiniz veya yapmadığı şey hakkında kızmadan önce kendinize şunu sorun "Bu beni ne kadar etkiledi?" Eğer etkilemediyse, susun ve kavgadan kaçının. Her şeyden önce sonuçtan etkilenecek olan sevgiliniz ve sizsiniz. Her iki tarafı da etkileyecek olan tartışılmalar sadece kalp kırar.
Ona sorular sorun
Sevgilinizin unutkanlığı sizi etkiliyorsa, yapmanız gereken onu bunu yapmaktan alıkoyanın ne olduğunu bulmanızdır. Doğru zamanda ve doğru bir soru ile sorunlarınızın temelini öğrenebilirsiniz. Örneğin, "Bana ne olduğunu anlatır mısın?" veya "Anlayamıyorum, kaçırdığım bir şey mi var?" gibi. Böylece hiç aklınıza gelmeyen bir sebebin farkına varabilirsiniz. Bu sorgulamaları kendiniz için de yapabilirsiniz. Bu da sizi esip gürlemekten alıkoyacaktır. Vicdan en yüksek mahkemedir!
Kibar olmayı deneyin
Bir şey istediğinizde şikayet edip, söylenmek yerine kibar olmayı deneyin. Mesela "O bilgisayarın başından kalk" demek yerine "Canım çok sıkıldı, televizyonu birlikte izleyeceğim birine ihtiyacım var" demeyi deneyebilirsiniz. Partnerinizin söylediğiniz ricaları hemen yapmayabilir, anlayışlı olun ve ona biraz zaman tanıyın.
"Sen nasıl istersen" cümlesini hayatınızdan çıkarın
"Sen nasıl istersen" diyerek pasif olmayın. Bu sihirli gibi görünen cümle, kısa süreli olarak ilişkinizi bir kavgadan kurtarabilir fakat kırılmanıza neden olabilir. Çünkü kararın büyük bir kısmını partnerinize bırakıyorsunuz. Bunun sonucunda stres ve kaygı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunu yapmak yerine fikrinizi belirtin. Bir birey olarak, partnerinizin sizi fark etmesini ancak fikrinizi açıklayarak sağlayabilirsiniz.
Uzlaşma sağlayın
Partneriniz sizi etkileyecek ve rahatsız edecek bir davranışta bulunduysa, çok klişe olan "Bunu nasıl yaparsın?" tartışmasına girmeyin. Bunun yerine uzlaşma yöntemlerini deneyin. Mesela "Kişisel harcamalarda bütçe kısıtlamasına gidebiliriz" ya da "İkimiz için iyi olacak planlar üzerinde konuşmaya ne dersin?" gibi makul bir yolda anlaşabilirsiniz. Partnerinizin kişiliğine bağlı olarak konuşma tonunuzu ayarlayabilirsiniz. Bir çift olarak ancak konuşarak anlaşabilirsiniz. Yetemediğiniz yerlerde yardım almaktan asla çekinmeyin.
Onunla ne kadar ilgilendiğinizi gösterin
Bencil davranmayı bir kenara bırakın. Şu andan itibaren aileniz veya etrafınızdaki insanların hayatlarında önemli bir şey oluyorsa "Nasıl gidiyor?" diye sorun. Sonuçta dünya sadece sizin etrafınızda dönmüyor. Bu onlara en açık şekilde seninle ilgileniyorum mesajı vermenizi sağlar. Bu davranış, yeri geldiğinde sevdiklerinizden de destek alabilmenizi sağlar. Etrafınızda güzel bir şeyler oluyor, bir an için dönüp farkına varın!
Tartışmalardan kaçının
Gittiğiniz yerlerde sürekli kendinizi sevgilinizle kavga ederken mi buluyorsunuz? Muhtemelen bunların nedeni de çok saçmadır. Konuşmayı sonlandırın. Birbirinizi daha fazla üzmemek için onun yanından biraz ayrılın. Kızgınlık hallerinde, ilişkinin samimiyetini koruyabilmek için birisinin sakin kalması gerekir. Düşünerek konuşmak her zaman düşünmeden konuşmaktan çok daha iyidir. Sonradan oturup düşünmemek için sakinleşmek için kendinize biraz zaman tanıyın.
Çünkü kelimesi ile özür dileyin
Sert bir tavırla sadece “Özür dilerim” demeniz yeni bir kavgayı ateşleyebilir. Bu nedenle “Özür dilerim” cümlesini sebebinizi açıklayan, kalbinizi kıran davranışla birlikte çünkü ile açıklayın. Araştırmalara göre çünkü eklediğiniz zaman daha inandırıcı oluyorsunuz. Böylelikle kendinizi anlatma imkanını da yaratmış oluyorsunuz. Özür dilemek sizden bir şeyler eksiltmez aksine size bir erdem katar. Rahatlıkla özür dileyebiliyorsanız; hatalarınızı telafi etmeye hazırsınız demektir.
Aranızda özel olarak kalmasını istediğiniz şeyleri açığa mı vuruyor?
Hiç olmadık yerde, gizli tutmak istediğiniz bir sırrınızı başkalarıyla mı paylaşıyor? "Bunu nasıl yaparsın?" demeden önce, onun bu davranışının sizi ne kadar üzdüğünü onunla paylaşın. Bir daha ki sefere bu derdinizi anlatırken ona kimseyle paylaşmamasını rica edin.
YORUMLAR