Antalya TED Koleji’nden 10. ve 11. sınıf öğrencileri Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe, şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları için atık yengeç ve karides kabuklarındaki ‘Kitosan Tozu’ndan yara bandı üretmiş. Projelerini TÜBİTAK’ın bilim yarışmasına yollamışlar ama bölge jürisi projeyi beğenmemiş. Ancak gençler yılmamış, konuyu biz büyükler gibi üstüne giyip “Tüh yapamadık, başaramadık!” da dememiş; aynı projeyi ABD’deki Genius Olimpiyatları’na göndermiş. Ve atık yengeç-karides kabuklarından yara bandı, 54 ülkeden 2 bin 450 proje ile girdiği yarıştan dünya birincisi olarak çıkmış. Üstelik Oswego New York Eyalet Üniversitesi de yıllık 10 bin dolar burs vererek gençleri eğitimlerini burada sürdürmeye davet etmiş.
Kıssadan hisse;
-Mevzu ne olursa olsun, reddedilmek, istenmemek, beğenilmemek kötü bir şey değildir. Bir gün döner bakar, seni beğenmeyene teşekkür edersin.
-Ederini, değerini bilene gidip sunmak lazım kendini. Herkesin kabı farklı, her tencerenin kapağı farklı.
-Yaş kaç olursa olsun, bir çocuğun heyecanını, umudunu duymalı. İsteğin olmayınca yerden kalkıp başka kapıyı çalmalı.
-Evrende sonsuz olasılık olduğunu unutmamalı. Yengeç kabuğundan yara bandı, Antalya’dan dünya olimpiyatlarına uzanan madalya olasılığı senin de umudun olmalı.
-Yetersizlik, değersizlik, sevilmeme ya da yok sayılma duygusunda boğulmadan soğuk bir duş alıp kurulanmalı. Temiz kıyafetleri çekip tekrar yola koyulmalı.
Hepimize ilham olması dileğiyle...
*Kitin, selülozdan sonra dünyada en yaygın olarak bulunan ikinci biyopolimerdir. Yengeç, karides gibi kabuklu su ürünlerinin ise ana bileşenidir. Böceklerin iskeletinde, mantarların hücre duvarında bulunur. Kitinin birçok türevi bulunmakla beraber, bunlar arasında en önemlisi kitosandır.
Bilgi Anteni
YORUMLAR