Doğumdan sonra bebeğinizin ilk muayenesi çocuk doktoru tarafından yapılır. Bebek hemşiresinin ilk bakımını yapmasından sonrada yanınıza getirilir.
Ten renginin pembe olduğu, cildinin üzerinde peynirimsi bir tabaka olduğu dikkatinizi çekebilir. Bu madde anne karnında oluşmuştur ve bebeğin cildini dış etkenlere karşı korur. Bu nedenle bebeğiniz size yıkanmadan silinerek getirilmiş ise, bu özellikle istenilen yararlı bir uygulamadır.
Bebeğinizle tanışmanız, ilk bakışmanız size ve ona heyecan verecektir. Onu kucaklamaktan ve dokunmaktan çekinmeyin.
Doğum sonu ilk bir saat anne ve bebek coşkulu, istekli olduklarından emzirmenin vakit kaybetmeden başlatılması gerekir. Daha sonra bebeğiniz her istedikçe emzirmeye devam edilir. İlk gelen sarı, koyu kıvamlı, az miktarlı sütünüz bebeğiniz için çok yararlıdır. Onun ilk aşısı yerine geçer.
Bebeğinizin ilk denemede çok az emebileceğini, uykulu ise emzirmenin başarısız olabileceğini aklınızda tutun.
Doğumdan hemen sonraki dönemde bebeğin bir miktar kilo kaybetmesi normaldir; anne sütü yaramıyor endişesine kapılmayın.
Bebeğinizin ilk günleri anne karnındaki yaşamından farklı değildir. Günün büyük bir bölümü uykuda geçer; uyku ile uyanıklık dönemleri arasında kesin sınırlar yoktur.
Aşı takibi önemli
Bebeğinize hastanedeyken yapılanlardan biri Hepatit B aşısıdır. Diğeri ise, FENİLKETONÜRİ taraması için topuğundan alınan bir damla kan ile bakılan GUTRİ TESTİ ’ dir. Bunların yapılıp yapılmadığını taburcu olmadan önce mutlaka sorun.
Eğer yapılmadıysa evinize en yakın Ana Çocuk Sağlığı Merkezine ilk hafta içinde gidin.
Sağlıklı bir bebek doğduğunda 2,5 – 4 kg. arası ağırlıkta ve 47–52 cm. arası uzunluktadır. Baş çevresi 34–36 cm. civarındadır.
Bebeğinizin büyüme ve gelişimini izlerken onu başka bebeklerle kıyaslamayınız. Her bebek, kendine uygun bir hızda büyüme- gelişimini sürdürecektir. Çünkü her bebek kalıtımla getirdiği özelliklerin ve yaşadığı çevrenin etkisi altındadır.
Bebeğin gelişimini izlemede temel bilgi kaynağı ailenin bebek hakkındaki gözlemleridir. Gelişmenin aile tarafından izlenerek, bebekte gözlenen her değişikliğin tarihleri ile kaydedilmesi çok yararlı olacaktır. Ancak bu sayede bebeğin kendine özgü gelişim hızı belirlenebilir.
Yapılan gözlemler belli gelişme dönemlerinde ortak eğilimlerin ve davranış kalıplarının bulunduğunu ortaya koymuştur. Kişisel farklılıklara rağmen ortak yönlerin bilinmesi bebeğin eğitiminde izlenecek yolu belirler.
Hamile Eğitmeni
Günseli Yıldız
YORUMLAR