Hamileliğin 29. haftasında bebeğin durumu
Bebeğiniz yaklaşık 1130 gram ağırlığında ve 38 cm uzunluğunda. Önümüzdeki 11 hafta içerisinde, ağırlığı şimdikinin 2 ya da 3 katı olacak. O büyümeye devam ettikçe rahim daha gergin olacak, bebeğinizin hareket alanı daralacak ve o hafif tekmelerin yerini bir dirsek veya dizle dürtülmeler alacak.
29. haftada bebeğin kasları ve akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Kafası da büyümekte. Bebeğinizin artan besin ihtiyacını karşılamak için daha çok protein, C vitamini, folik asit ve demir almalısınız. Kemikleri iliklerine kadar kalsiyum dolu olduğu için bol bol süt içmelisiniz. (Süt sevmiyorsanız başka bir kalsiyum kaynağı bulun: peynir, yoğurt ya da taze sıkılmış portakal suyu gibi.) Son üç aylık dönemde bebeğinizin bedeninde günde yaklaşık 250 mg. kalsiyuma ihtiyacı olacak.
29 haftalık bebek görüntüsü:
Hamileliğin 29. haftasında annede meydana gelen değişiklikler
Bebeğin hareketlerinde artış ve güçlenme hissediyor olabilirsiniz. Karnınızın alt kısmında ağrılar, kabızlık, mide yanması, gaz şikayetlerinizin olması normaldir. Burun tıkanması, bazen de burun kanaması yaşayabilirsiniz. Dağınık, genelde sancısız Braxton Hicks kasılmaları yaşayabilirsiniz. Sürekli dalgınlık, bebekle ilgili düşler, yorgunlukta artış olabilir.
Bu haftadan itibaren hızlı kilo alamaya başlayacaksınız. Şimdiye kadar 11 kilo civarında almış olabilirsiniz.
***
Uzman Görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 29. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
- Bebeğin görsel, işitsel yeteneğinin yanında tat dokusu da gelişir.
- Beyin artık solunum hareketlerini düzenler.
- Cilt altı yağ dokusunun artışı ile cilt daha düzgün izlenir. Yağ dokusunun ısı kaybını önleyen özelliği de mevcuttur. Cilt altında artık beyaz yağ dokusu birikir. Yağ dokusu enerji kaynağıdır.
***
Doğum izni hakkında sorular...
Doğum iznine ne zaman çıkmalıyım?
Çalışmayı bırakmak için doğru bir zaman yoktur. Bazı kadınlar 7-8. aylarında işlerini bırakırlar bazıları ise doğuma kadar çalışır. Bu sizin vereceğiniz bir karar. Eğer doktorunuz yatak istirahatı verirse ya da doğumdan önce işinizi bırakmanızı gerektirecek bir komplikasyon varsa en kısa zamanda işi bırakmalısınız.
Doğum iznini patronumla nasıl konuşmalıyım?
Öncelikle ödevinizi yapın. İşyerinizdeki hamilelik ve hamile izni hakkında prosedür hakkında insan kaynaklarıyla görüşün. Daha önce doğum izni kullanmış olan iş arkadaşlarınızla da bunu konuşabilirsiniz.
Daha sonra planınızı yapın. Ne kadar zaman isteyeceğinizi düşünün. Eğer ücretsiz izin kullanacaksanız, maaşınızı almadan geçinip geçinemeyeceğinizi hesaplayın. İstediğinizi elde etmek için patronunuza sorun değil çözümler sunun. Siz yokken işlerinizin nasıl yapılacağını düşünün ve patronunuza söyleyin.
YORUMLAR