Vücutta yaşamsal bir görevi üstlenen tiroit bezinin işlevleri kalıtım, radyasyon, iyot eksikliği ve yaşlanma gibi faktörlere bağlı olarak bozulabilir. Hamilelik öncesinde tiroit fonksiyonlarının düzenli çalışıp çalışmadığıyla ilgili doktor kontrolünden geçmenizde yarar var. Biz konuyla ilgili bir uzmana danıştık. Memorial Şişli Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Altuğ Semiz, hamilelikte tiroidi anlattı.
Önceden tiroit rahatsızlığı olmayıp hamilelikte yaşayan var mı?
Tabii. Anne adayı, normal hormon sayısına sahipken hamilelikte tiroit hastası olabilir. Çünkü hamilelikte hormonlara bağlı olarak değişiklikler yaşanır. Aslına bakarsanız hamilelikten önce doktor kontrolüne gitme alışkanlığı edinilmeli. Ailede bir şikayet varsa mutlaka hamilelikten önce de kontrol edilir. Zaten ideal olanı hamilelikten önce kontrol olmak.
Hamilelikte oluşan tiroit rahatsızlıkları hamilelikten sonra kaybolabiliyor mu?
Olabilir. Bazen doğumu takiben 6 ay içinde normal hale gelebilir. Doktor kontrolünde de takip edildiği sürece korkulacak bir şey yok.
Hamileliğinden önce tiroit hastası olan anneler hamileliğinde ilaç kullanabilir mi?
Evet. Aslında onlar rahatsızlıklarının hamileliklerinden önce farkında oldukları için ona göre tedavi uygulayabilirler. Ama burada sıkıntı, anne adaylarının hamilelikten önce kullandığı ilaçları ve dozları değiştirmeden kullanmak istemeleri. Oysa hamilelikte ilaç ve dozlarını kontrol altında almalılar. Dolayısıyla tiroidi olan anne adaylarının kontrollerini çok aktif olarak yapmaları lazım. Doktorları ay ay ilaç dozları belirlemeli. Ayrıca doğumu takiben de annenin kontrollerine devam edilmeli.
"Hamilelik belirtileri çok şiddetliyse dikkat"
Anlaşılan korkulacak bir şey yok…
Evet, sadece hamilelikten önce hep söylenilen genel kontroller, tiroit için de önem taşıyor. Hamilelikte ortaya çıkan tiroidin belirtileri; normalden daha fazla mide bulantıları, kusma, uyku bozuklukları...
Ama bunlar da tam hamilelik belirtileri değil mi?
Evet, işte o yüzden söylüyorum, bunlar normal hamilelik belirtileri gibi görünebilir ama aşırı olarak yaşanıyorsa mutlaka kontrol edilmeli. Ayrıca hemen belirteyim, tiroit hastası hamilelerin, kontrol altında tutulduğu sürece normal hamilelerden hiçbir farkı yok.
Bebek nasıl etkilenir?
İhmal edilirse bebekte zeka geriliği bile yaşanan sıkıntılar arasındadır. Bazı durumlarda bebekte de guatr ortaya çıkabilir. Bu da genelde annenin hamileyken ilaçlarını bilinçsiz almasından kaynaklanır.
Çocuğa geçme riski nedir?
Diğer genetik hastalıklardan çok farklı değil. Kadınlarda daha sık görülür. Tekrar hatırlatmakta yarar var; tiroit hastası bir hamileyle tiroit olmayan bir hamile arasında hiçbir fark yok. Önemli olan düzenli doktor kontrolüdür.
YORUMLAR