Hamilelik hakkında ne kadar çok okumuş olursanız olun, bazen hissettiklerinizin normal olup olmadığı konusunda emin olamayabilirsiniz.
Aşağıdaki belirtiler hamileliğiniz sırasında dikkatli olmanızı gerektirir. Eğer bu belirtiler sizde varsa mutlaka doktorunuzla konuşun.
Karın ağrısı
Özellikle mideniz civarında kusma ya da bulantı olup olmaksızın keskin bir ağrı hissediyorsanız, bu birkaç rahatsızlığın göstergesi olabilir. Ciddi bir hazım problem, reflü ya da besin zehirlenmesi bunlardan bazıları. Eğer hamileliğinizin ikinci yarısındaysanız bu ağrı çok ciddi bir hastalık olan pre-eklampsiyanın bir belirtisi olabilir. Mutlaka doktorunuzla konuşun. Eğer ağrınız karnınızın alt bölgesinde, rahminiz civarındaysa mutlaka nedenini bulmak için muayene olun. Karnınızdaki liagamanlardan biri zedelenmiş olabilir (hamilelikte sık görülen bir durum) ya da düşük tehlikesi, erken doğum ya da plesantanın zarar görmesi gibi ciddi bir durum söz konusu olabilir.
Ateş
Eğer ateşiniz nezle ya da grip belirtisi olmadan 37.5 derecenin üzerindeyse hemen doktorunuzu arayın. Vücudunuzda bir enfeksiyon ihtimali olabilir ve uzun sure ateşinizin yüksek olması (39 derece ve üzeri) bebeğinize zarar verebilir.
Bulanık görme
Eğer hamileliğinizin ikinci yarısında çift ve bulanık görme, göz kararması ya da yanıp sönen noktalar gibi görme bozuklukları yaşıyorsanız hemen doktorunuza haber verin. Bu belirtiler pre-eklampsi nedeniyle olabilir.
El ve ayak şişmesi
Hamileliğinizin sonlarına doğru el, ayak, yüz ve gözlerin şişmesi normal. Ama aniden şişme yaşıyorsanız ve aynı zamanda görme bozukluğunuz ve baş ağrınız da varsa, bu pre-eklampsinin belirtisi olabilir.
Aniden çok susama
Aniden çok susadınız ve idrarınız koyu renkliyse bu vücudunuzun susuz kaldığını gösterir. Ama sürekli susuyor ve çok sık tuvalete gidiyorsanız bu hamilelikte görülen şeker yükselmesinin bir nedeni olabilir. Mutlaka doktorunuzla konuşup, kanınızdaki şeker oranını ölçtürün.
Bebeğin hareketlerinin azalması
Eğer hamileliğiniz 21. haftayı geçti ve bebeğinizin hareketleri 24 saat boyunca durdu ya da azaldıysa, bebek stres altında olabilir. Eğer bebeğinizin normalden daha az hareket ettiğini fark ederseniz, mutlaka doktorunuzu arayın ya da hemen bir hastaneye gidin.
YORUMLAR