Öğrenmek okuldan çok önce başlar. Bebeğiniz doğumdan itibaren, her gün yeni şeyler öğrenecektir.
Aslında, çocuğunuz hayatının ilk 12 ayında tüm hayatındaki herhangi bir diğer dönemden daha fazla şey öğrenecektir. Eğitim kartları ya da örgün öğrenme yüzünden değil, etrafındaki diğer insanları ve dünyayı izleyerek… Bu erken çocukluk yılları ve gözlemleri, okula başladığında alacağı eğitimin de temelini oluşturur.
Çocuğunuzun bu ilk yıl boyunca öğrenmesine yardımcı olmak için hayati bir role sahipsiniz. Eğitimle ilgili çok şey bilmediğinizi düşünebilirsiniz ve hatta kendi eğitiminize dair kötü tecrübeler yaşamış olabilirsiniz. Ama siz çocuğunuzun ilk öğretmeni olacaksınız ve okula başladıktan sonra da sizden öğrenmeye devam edecek.
Çocuğunuz nasıl öğrenir? Ne öğrenmeye ihtiyacı vardır?
Her şeyden önce, çocuğunuzun bir ebeveyn veya bakıcının desteğinde oynamak, öğrenmek ve keşfetmek için güvenli bir ortama ihtiyacı vardır. Öğrenmek için de nedene ihtiyacı vardır, ilgisini çekecek ya da motive edecek şeylere yönelir. Bu, son bloğu kulenin tepesine koyduğunda ne olacağını görmek istemesi kadar basit bile olabilir. Ayrıca eğitime dahil olmak isterler. Bunu kitap okurken içinde olan resimleri ona göstermekle sağlayabilirsiniz.
Her zaman tüm soruları cevaplamak zorunda değilsiniz. Çocuklarınızın hata yapmasına izin vermek ve kimi soruların cevabını kendisinin bulmasını sağlamak da eğitimin önemli bir parçasıdır.
Çocuğunuz öğrenmek için farklı etkinliklere ihtiyaç duyar, ona öğrenmesi için farklı yollar sunun ve öğrendiklerini uygulayabilmesi için de farklı fırsatlar. Gerçekten denediğinde, övgü ve destek onun ilgisini diri tutacak ve iyi hissetmesini sağlayacaktır.
Çocuğunuzun öğrenmesine kimler yardımcı olur?
Etrafındaki hemen herkes çocuğunuz için bir öğretmen olabilir. Erken dönemde en önemli öğretmeni siz olsanız da ilerleyen zamanlarda bakıcıları, kreş öğretmenleri ve hatta kardeşleri ve arkadaşlarından da öğrenmeye devam edecektir.
Öğrenmek için neler yapması gerekir:
* yüzleri izleyerek ve seslere cevap vererek bir şeyler keşfetmek
* dinlemek, sesler çıkarmak, şarkı söylemek
* oynamak – sizinle, kendi kendine ve diğer çocuklarla
* keşfetmek – her şeyi ağzına götürerek, sallayarak, çevirerek
* sorular sormak
* su, kum ya da çamurla oynayarak deneyler yapmak
* sosyalleşme ve arkadaşlık gruplarında kendi yerini bulmak
* tüm duyularını uyarmak - dokunma, tat, koku, görme ve işitme
Unutulmaması gereken her çocuk her şeyi aynı şekilde öğrenemez. Birisi bir ortamda veya konuda daha başarılıyken, diğerinin ilgisi olmayabilir. Eğer çocuğunuzun öğrenme gelişimi ile ilgili endişeleriniz varsa, bir profesyonelle görüşmeyi ihmal etmemelisiniz.
YORUMLAR