Çin’den Meksika’ya 36 ülkede, geliştirip kendi adını verdiği teknikle çocuklara; ne kelime, bebeklere yabancı dil öğretiyor dilbilimci Helen Doron. Erken dil öğrenme yöntemiyle 26 yılda 1.5 milyon çocuğa anadili gibi İngilizce konuşturdu, 20 bin öğretmen yetiştirdi. Doron, yabancı dil bilme oranının sadece yüzde 0.7 olduğu ülkemize de uğradı.
Nasıl geliştirdiniz bu tekniği?
Öğretim görevlisi olarak birçok ülkede çalıştım. Her ülkede çocukların İngilizce öğrenmede güçlük çektiğini gördüm. Kızım 4 yaşındayken Suzuki metoduyla keman öğrenmeye başladı. Bu metot duyarak öğrenmeye dayalıydı ve 2-3 yaşında çocuklar keman öğreniyordu; çok heyecanlandım. Dr. Suzuki “Çocuklar anadillerini nasıl öğreniyorsa ben de aynı yöntemle müzik öğretiyorum” dedi. Düşündüm, bebekler nasıl anadillerini okuma-yazmayı bilmeden öğreniyorsa İngilizce’yi de aynı anda anadillerini öğrenir gibi duyarak öğrenebilirdi.
Bir metoda nasıl dönüştü?
Bebeklerin nasıl İngilizce öğrendiği üzerine uzun araştırmalar yaptım. Sonra 3 aylıktan 6 yaşa kadar çocuklara ders vermeye başladım. Bu deneysel bir çalışmaydı ama insanlar para ödemeye de başladı. Sonra hikâyeler ve şarkılarla dolu kasetler yaptım. Çocukların evde, günde 2 kez dinleyeceği şekilde programladım. Haftada 2 kez geldikleri derslerde kelimelere aşinaydılar, sadece ne anlama geldiğini bilmiyorlardı. Anlamlarını da derslerde oyunlarla eğlenceli bir şekilde öğretiyordum.
Bebeklere nasıl öğretiyorsunuz?
Yöntemimi pedagoglarla birlikte geliştirdim. Henüz konuşmayı bile bilmeyen bebeklere dil öğretmiyoruz aslında, dinleyerek buna hazırlık yapıyoruz. Bebekler 3-5 ay arasında aldıklarını 8’inci aydan sonra vermeye başlıyor. Annesiyle girdiği derste 5 duyusuna hitap ediliyoruz ve bebekliğinden itibaren bu dilin kodlamasını başlatmış oluyoruz. Bebek, Türkçe “baba”yı öğrendiği anda “father”ı da öğreniyor.
“3 aylıkken başlamalı!”
Okullarda İngilizce eğitimi kaç yaşında başlamalı?
Ne kadar erken o kadar iyi. Araştırmalar anadilin 6 yaşa kadar öğrenildiğini söylüyor. Onun için 3 aydan başlamalı diyorum. Her yıl bebeğin nasıl gelişeceğini biliyorum ve sistematik bir şekilde öğretiyorum. İlk yıl şarkılar ve oyunlarla 550 kelime öğreniyorlar, ertesi yıl 650 kelime... 6 yaşına geldiğinde 3 bin 500 kelimeye ulaşıyor.
İki dili karıştırmıyorlar mı?
İki farklı dil konuştuğunun farkında, bu ayrımı yapabiliyor.
Sizin yönteminiz evde nasıl uygulanabilir?
Resimli kitapları tercüme ederek değil, resimleri göstererek kelime öğretilebilir. Alt yazılı çizgi film ve filmler izletilebilir. Şarkıyı hareketlerle destekleyerek söylemek yardımcı olur. Üç tip öğrenme yolu var; görsel, işitsel ve kinestatik yani dokunma ve hareketlerle. Bütün çocuklar kinestatik öğrenicidir. Onlara öğrettiğiniz her kelimeyi hareketlerle anlatmalısınız.
Türkiye’de “İngilizce biliyorum” diyenler bile bu dili çok çok iyi konuşamıyor. Neden İngilizce öğrenemiyoruz?
Yabancı dil eğitimine çok geç başlıyorsunuz.
Haber: Aysun Öz Kaşi
YORUMLAR