Bu yaz ne okuyalım?
İşte bu yazı güzel geçirtecek birkaç kitap... Bazen eğlenceli, bazen duygusal, bazen derin ama kesinlikle güzel kitaplar... Üstelik hepsi de farklı zevklere, tercihlere sesleniyor.
-
Yaz için okuma tavsiyelerime başlamadan önce Amerikalı talk show sunucusu Jimmy Fallon'ın "Bu yaz ne okumamalı" listesine bayıldığımı söylemek istiyorum. Dünyanın en komik adamlarından biri olan Fallon, "Tamamen Ortadan Kaybolup Bir Daha Asla Bulunamamanın Yolları", "Bir Dolardan Az Bir Parayla Flört Etme Sanatı" gibi kitaplardan uzak durmayı tavsiye ediyor ki kabul edersiniz buna itirazım yok. Çünkü kişisel gelişim, yazarı ve yayıncısı dışında kimsenin gelişimine katkıda bulunmayan tek tür. Bana kalırsa onların da sadece parasal gelişimine katkıda bulunuyor, hepsi bu.
1 / 9 -
Her neyse, Jimmy Fallon kadar acımasız olmayacağım. Ben size gerçekten bu yazı güzel geçirtecek birkaç kitap tavsiye edeceğim. Bazen eğlenceli, bazen duygusal, bazen derin ama kesinlikle güzel kitaplar... Üstelik hepsi farklı zevklere, tercihlere sesleniyor. Başlayalım.
2 / 9 -
Yeni keşiflere doğru
Okan Okumuş'un yazdığı "Yaşasın Sırt Çantası: Gezginin El Rehberi" yeni yerler keşfetmek isteyen ancak yolculuğa nereden ve nasıl başlayacağını bilmeyenlere ayrıntılı bir yol haritası çıkarıyor. Planlama, ulaşım, konaklama, bütçe, rehber kitaplar, faydalı internet kaynakları, sağlık, güvenlik, yemek, alışveriş, iletişim, festivaller; engellilere, eşcinsellere, çocuklu ailelere özel seyahat önerileri; hem çalışıp hem de gezebileceğiniz sosyal sorumluluk projeleri ve dünyayı tek biletle dolaşabileceğiniz iki rota örneği de dahil pek çok konuda faydalı bilgiler sunuyor. Yazarın deyişiyle, "Yıllardır 9-5 çalışmaktan bunalarak boyun bağlarını biraz olsun gevşetmek isteyenlere, deniz-kum-güneş tatillerine kültürel alternatifler arayanlara, bir tur acentesi rehberinin peşine takılıp gezmekten yorulanlara, köklerini bir saksı yerine uçsuz bucaksız topraklara salmayı dileyenlere ilham vermeyi, dünyayı gezip yeni yerler keşfetmenin sanıldığı kadar zor olmadığı gerçeğini örneklerle ve yaşanmış tecrübelerle gözler önüne sermeyi amaçlıyor". (Kolektif Kitap)
3 / 9 -
Nobelli yazardan görkemli roman
Nobel ödüllü Mo Yan, "İri Memeler ve Geniş Kalçalar" adlı görkemli romanında Çin toplumunun tüm değerlerini altüst eden Kültür Devrimi sırasında yaşananları, 9 çocuklu bir ailenin hikâyesi aracılığıyla anlatıyor. Çocuklar doğdukları andan büyüyünceye kadar o süreçteki olaylardan her birinin dolaylı ya da dolaysız öznesi yahut tanığı oluyorlar. Romanın en önemli kişilerinden biri de anneleri. Mo Yan şunları söylüyor romanıyla ilgili olarak: "Hiç çekinmeden annemin şahsi deneyimlerinden yararlandım. Gene de kitaptaki annenin duygusal deneyimleri kurgusaldır ve Gaomi Kuzeydoğu Bucağı'ndaki pek çok annenin yaşadıklarına dayanır. Bu sebeple kitabımı dünya üzerindeki tüm annelere ithaf ettim." (Can Yayınları)
4 / 9 -
Ana fikri olmayan roman
"Sadece fikirler kusursuzdur. İnsanlar hiçbir zaman kusursuz olamaz" diyor "İnananlar"ın yazarı Zoe Heller. Romanın hikâyesi kasvetli gibi görünüyor ilk bakışta. Babalarının komada olduğu yoğun bakım ünitesinde bir araya gelen bir ailenin üyeleri... Bir yandan kendi iblisleriyle mücadele ederken bir yandan da varoluşlarına bir anlam kazandırmaya çalışıyorlar. Hayattaki tüm bağlılıklarını, tüm inançlarını gözden geçirmek zorunda kalıyor, bu arada kilitler açılıyor, sırlar çözülüyor. Sonuçta iyinin ve kötünün sınırları hiç de net değil, günahıyla, sevabıyla herkes insan. Gene Zoe Heller'a kulak veriyoruz: "Bu hikâyenin bir ana fikri yok. Tıpkı hayatın bir ana fikrinin olmadığı gibi" diyor. Ama belki de vardır, yeterince dikkatle bakarsak. Zoe Heller'ın Notes on a Scandal adlı kitabı, daha önce Cate Blanchett'ın oynadığı şahane bir film olmuştu ama bu, dilimize çevrilen ilk romanı. Çağdaş Amerikan edebiyatının bu en parlak ve şaşırtıcı kalemlerinden birini yakından tanımamıza vesile olduğu için bence kaçırmayın. (Kafka Kitap)
5 / 9 -
Hayat hatalarla güzel
Şehrin dışında yeni bir hayata başlamaya karar verdiniz. Yeni arkadaşlar, tekinsiz komşular, acayip bazı olaylar... Geri kalanı tamamen sizin kararlarınıza, seçimlerinize bağlı; kaderinizi vereceğiniz kararlar şekillendirecek. Liz Ruckdeschel ve Sara James'in yazdığı "Şahane Hatalar: Yeni Hayat"ı okumaya bütün kitaplar gibi birinci sayfadan başlayın. Normal olan bu çünkü. İlk bölümün sonunda kendinizi bir yol ayrımında bulacaksınız. Kararı verin ve seçtiğiniz bölüme gidin. Ve her bölümün sonunda kaderinizi kontrol etmeyi sürdürün. Göreceksiniz; hayatın size neler hazırladığını asla bilemezsiniz. (April Yayınları)
6 / 9 -
Bahçenin felsefesi olur mu?
Jane Austen, bir bahçesi olmadığı zamanlarda neden yazamaz hale gelmişti? Jean-Paul Sartre kendi halinde bir parktan neden ölesiye nefret ediyor, o parkın tetiklediği "bulantı" duygusuyla tüm yaşamı boyunca nasıl mücadele ediyordu? George Orwell'ı en güç koşullarda toprağında delice çalışmaya iten neydi? Birkaç bodur, çirkin saksı çiçeği Marcel Proust'a ne ifade ediyordu? Voltaire, "Bahçemizi ekip biçelim" derken yalnızca felsefi bir alegori mi yapıyordu? Avustralyalı Damon Young, "Bahçede Felsefe" adlı kitabında, insan ve doğa ilişkisine değişik bir pencere açıyor, tartışmanın merkezine "bahçe" kavramını oturtarak bu ezelî ve ebedî ilişkinin dinamiklerini anlamaya çalışıyor. Felsefe ve edebiyata ilgi duyanlar kadar, dünyaya değişik açılardan bakmayı sevenler için de son derece çekici bir okuma ve bence tam bir yaz kitabı. (Can Yayınları)
7 / 9 -
Kar tadı veren roman
"Kardan Kız" Alaska'da yaşayan Eowyn Ivey'nin ilk romanı. Evet karlarla kaplı bir ülkede geçiyor ve onu yaz için ideal yapan şeylerden biri de bu. Çünkü hem konusu hem de üslubuyla hakikaten taptaze ve serin... 1920'lerin Alaska'sında yaşayan yaşlı bir karı koca olan Jack ve Mabel çok çalıştıkları günlerin ardından emekli olur ve sakin bir yaşam kurarlar. Çocuk özlemi çekmektedirler ama bunun asla gerçekleşmeyeceğini de bilmektedirler. Bir gün, mevsimin ilk karı yağdığında birlikte kardan bir çocuk yaparlar. Ertesi sabah kardan çocuk gitmiştir ama minik ayak izleri oradadır. Eowyn Ivey büyüleyici ve şaşırtıcı romanını bir Rus halk masalından ilhamla yazmış. Şiirli diliyle dikkat çeken bu genç yazarı tanımaktan mutlu olacaksınız. (Feniks Yayınları)
8 / 9 -
Küçük İskender 50 yaşında
"50 yıldır yeryüzündeyim. Sırtüstü uzanıp bir binanın düz çatısına 50 milyon yıldız saydığım ergenlik çağımdan 50 milyondan fazla acısı, kaybı, hüznü, mutsuzluğu olan bir coğrafyanın merkezine doğru sürüklendim. Ama istedim ki gülerek durayım kurşuna dizilirken, idam sehpasına yürürken dönüp arkama arkadaşlarıma açık saçık bir fıkra anlatabileyim...
Becerdiğimi düşünüyorum bu ironiyi. Ne tek satır yazdığımı gördü yakınlarım ne de özelime ağladığımı. Küçük İskender'in hiçbir şeye izin vermediği bir İskender Över. Ben hangisini yaşadım, siz hangisini tanıdınız? Bugün başladığım yeni bir hikâye olmalı kollarımı ardına kadar açıp avazım çıktığı kadar bağırdığım 'kâinat' sözcüğü.
Kâinat ben sana âşıktım. Herkes sen beni seviyorsun sandı."
Küçük İskender'in 50. yaşına ithaf edilen bu kitap, sınırlı sayıdaki özel baskısıyla okur karşısında. (Sel Yayıncılık)
Yazı: Gülenay Börekçi
9 / 9
YORUMLAR