Mandala nedir?
Hinduizm ve Budizm’de evrenin yapısını simgelediği düşünülen, ritüel ve meditasyon amacı ile kullanılan sembollere mandala denir. Mandala, Sanskritçe'de basitçe 'çember' anlamına gelir. Kelimenin kökenine bakıldığında, “Manda” enerji veya öz, “La” ise kap kavramını ifade eder; mandala ise "enerjiyi saklayan/tutan kap" olarak tanımlanabilir.
Mandala'nın kısa tarihi
40.000 yıl önce yapılmış olduğu düşünülen bazı mağara resimlerinde de mandala benzeri şekillere rastlamak mümkün. Batı Tibet’teki Khartse Vadisi’nde bulunan Budist kalıntılarda mandala çizimleri içeren duvar ve tavan boyamaları dikkat çekiyor.
Mandala nasıl yapılır?
Mandala basitçe, merkezdeki bir noktanın çevresine çizilen halkalar ve diğer şekillerden oluşan, çoğunlukla dairesel bir bütünlüğü olan bir şekildir. Mandala çizmeye her zaman ortadan başlanır, ortadaki küçük dairelerin etrafına çeşitli şekiller ve desenler eklenerek mandala büyütülür.
Tibet’te ve Hindistan’da rahipler, kum ve taş gibi çeşitli malzemeler kullanarak farklı mandalalar yapıyorlar. Yapımı saatler, hatta günler sürebilen bu büyük mandalalar spiritüel gelişimlerinin bir parçası sayılıyor. Büyük bir titizlikle yaptıkları mandala tamamlanınca, çemberin çevresinde şarkılar söyleniyor, dualar okunuyor. Daha sonra yapılan mandala bozuluyor. Malzemeler ise törenle bir kavanoza dolduruluyor veya yakındaki bir göle dökülüyor.
Kendi mandalanızı çizmek için zaman ayırabilirsiniz. Hazır mandalaları alıp boyamanız da sakinleşmenize, odaklanmanıza yardımcı olacak eğlenceli bir aktivite olabilir.
Çocuklar için mandala boyama kitapları da mevcut. Bir bütünlük oluşturan şekilleri boyamak çocuklar için de odaklanabilecekleri faydalı bir etkinlik.
Mandala ne işe yarar?
Meditasyon amacı ile kullanılan mandalalarda genellikle ortadaki nokta “ben” ve çevreleyen şekiller de “benim etrafımdaki evren” şeklinde düşünülür. Uzakdoğu’da mandalalar, meditasyon ve farkındalığı geliştirmek amacı ile kullanılıyor.
Bazı inanç sistemlerinde niyetinizi, dileğinizi mandalanın ortasına koyduğunuzda ve o dileği şekillerle çevreleyip bir mandala oluşturduğunuzda, bu enerjiyi sabitlediğinize ve dileğinizi gerçekleştirmeyi kolaylaştırdığınıza inanılır. Bir inancı veya dileği simgeleyen mandalayı duvarınıza asabilir veya bir tılsım gibi üzerinizde taşıyabilirsiniz.
YORUMLAR