Bahar temizliği nasıl yapılır?
Bahar geldi, güneş artık yüzünü sıkça gösteriyor. Baharla beraber temizlenme, arınma, yenilenme heyecanı sardı hepimizi. O zaman bahar temizliği için kollarımızı sıvamanın vaktidir!
-
Yanınıza, size destek olacak birini alarak bir cumartesi gününü bu işe ayırın. Öncelikli olarak tüm halılarınızı toplayın ve yıkamaya verin.
1 / 22 -
Daha sonra evin tavan ve duvarlarında oluşmuş olma ihtimaline karşı uzun bir fırça yardımıyla tozları alın. Bu esnada tüm camları açık tutmalısınız. Hem sağlığınız hem de evinizin havalanması için gerekli.
2 / 22 -
Camları silin, camlarınız pvc ise plastik kısmını ciflemenizi öneririz. Siz bunu yaparken tül perdeleriniz de mis kokulu deterjan eşliğinde yıkanıyor olmalı.
3 / 22 -
Kapılarınız beyaz ya da krem rengi ise temizlemenizi öneririz, koyu renkli ise biraz çamaşır suyu kullanarak silmeniz yeterli olacaktır. Ama ahşap ya da ahşap görünümlü ise mutlaka son olarak ahşap temizleyiciler ile üzerinden geçip parlamasını sağlamalısınız.
4 / 22 -
Koltuklarınızın fermuarlı, çıkabilen bölmelerini çıkarıp yine aynı şekilde mis gibi bahar tazeliği kokan detarjan ile yıkamalı ve çıkarılamayan bölümlerini de hafif nemli ve aynı kokulu deterjan ile silmelisiniz.
5 / 22 -
Evde sabit olan tüm eşyalar yerinden oynatılmalı. Arkası, altı, uzun süredir ulaşamadığınız ne kadar alan varsa süpürülmeli, silinmeli, kuruması ve havalanması için biraz öyle bırakılmalı.
6 / 22 -
Hatta imkanınız varsa yemek masasının ve oturma gurubunun yerini değiştirip evinizin havasını değiştirmelisiniz. Ya da konsol ile masanın duruş şeklini değiştirmek de yeterli olabilir.
7 / 22 -
Bahar temizliğinin en önemli adımlarından birisi de çekmeceler. Dolap içlerinin boşaltılması, uzun süre kullanılmadan duran eşyaların gerekliliğinin kontrol edilip ihtiyaç sahibine verilmesi iyi olur. 1 sene boyunca bir kere bile ihtiyaç duyup giyinmediğiniz tüm kıyafetlerinizi sizinle bedeni uyumlu bir ihtiyaç sahibine hediye edebilirsiniz. Çünkü asıl arınma, fazla eşyalardan kurtulmakla başlar.
8 / 22 -
Yatak odası ve misafir odasındaki yataklarda baza var ise mutlaka bazanın içi boşaltılmalı, önce ıslak ardından kuru bir bezle silinmeli ve uzun bir süre havalandıktan sonra içindeki eşyalar kontrol edilerek yerleştirilmeli. Kontrol edilmeli çünkü geçen sene "mutlaka lazım olur" diyerek sakladığınız bazı parçalar bu kez baktığınızda "hiç gerek yok" diyeceğiniz bir parça haline gelmiş olabilir.
9 / 22 -
Eğer mutfak malzemelerinin (yiyecek) bulunduğu bir kiler dolabınız varsa mutlaka boşaltmalı, havalandırmalı ve içlerindeki tüm yiyecekleri tarihleri ile kontrol edip yeniden yerleştirmelisiniz.
10 / 22 -
Yıl içerisinde gördüğünüz ve mutlaka dayanamayıp aldığınız bir sürü mutfak kapları vardır. Bunları da yine aynı şekilde dolap içlerinden çıkarıp dolabı temizledikten sonra gerçekten işimize yarayacak olanları yerleştirmeli ve geri kalanları ihtiyacı olabileceğine inandığımız kişilere vermelisiniz.
11 / 22 -
Evlerin görülmeyen yerleri unutulmamalı. Yatak altları, dolap arkaları, duşakabin altı gibi...
12 / 22 -
Ayakkabılık, evin her mevsim ayrı bir ilgiye ihtiyaç duyan bölümü. Önce tüm ayakkabıları çıkarıp bu sene 1 kere bile giymediklerimizi, ardından artık seneye giymem dediklerimizi ayırıp yine ihtiyaç sahiplerine verilmeye uygunsa vermeli, değilse çöpe atmalıyız. Ardından temizlediğimiz ayakkabı dolabımızın içine mevsimine uygun ayakkabılar konmalı ve diğerlerinin içlerine gazete kağıdı koyarak kutularına yerleştirip kaldırmalısınız.
13 / 22 -
Kullanmayacağınız tüm elbise, ayakkabı vs eşyaların olduğu alanlara küçük keçelerde lavanta tohumları koymak hem o bölgedeki eşyalarımızın güzel kokmasına hem de çeşitli haşerelerin uzak kalmasını sağlayacaktır.
14 / 22 -
Duvardaki tüm fotoğraflar indirilmeli ve tozları mutlaka alınmalı. Hatta bir-iki tanesinin yerini, duruşunu değiştirilerek eve yenilik katmalısınız.
15 / 22 -
Tüm banyo fayanslarını, duşakabinin iç ve dış tüm yüzeyini cifle ovun, ardından iyice durulayın. Mutlaka kurulama yapın her bir noktaya. Banyo paspaslarını mutlaka çamaşır makinesinde yıkayın.
16 / 22 -
Eğer fırınınız, çamaşır makineniz ve bulaşık makinenizin kendini temizleme özelliği varsa mutlaka bu özelliğinden yararlanarak temizlenmesini sağlayın.
17 / 22 -
Buzdolabının tamamını boşaltın, çıkabilir - takılabilir ne kadar parçası varsa hepsini çıkarın. Sıcak su ve deterjan ile yıkayın. Yine aynı şekilde bir temizleme suyuyla tüm dolabın içini ve dışını iyice temizleyin, ardından parçalarını tek tek kurulayıp geri koyun.
18 / 22 -
Evdeki tüm ampul ve avizeleri sprey deterjan ve bir bez yardımı ile mutlaka silin.
19 / 22 -
Yatak odasında ve misafir odasındaki tüm yastık, yorgan, yatak örtüsü gibi ne kadar ürün varsa hepsini balkon ya da bahçede havalandırın tüm gün.
20 / 22 -
Patates ve soğan sepetiniz varsa bunları mutlaka balkon ya da bahçede bir bez üstüne dökün, ardından sepetlerinizin ağzı açık kalacak şekilde akşama kadar güneşte hava almasını sağlayın.
21 / 22 -
Unutmadan söyleyelim: Tüm çalışmaları yaparken şunları asla atlamayın, arka fonda mutlaka neşeli müziklerin çaldığı bir radyo frekansı açık olsun. Yemek molası vermeyi asla unutmayın ve 1 ya da 2 kere de kahve molası iyi gelecektir.
22 / 22
YORUMLAR