Son iki gündür gazeteleri, haber bültenlerini, internet sitelerini Kocaeli'de meydana gelen olay meşgul ediyor. Türkiye, iki aylık bebeğini evde 9 gün evde yalnız bırakan anneyi konuşuyor. Olayın bu kadar gündemde kalmasının nedeni sadece olayın tüyler ürpertici bir şekilde gelişmesi değil. Söz konusu kadın S.M.D.'nin hastanede ve polis sorgusunda verdiği ifade. S.M.D. iki biberon mama yedirdiği erkek bebeğin üşümesin diye üstünü örtüp gittiğini, eve döner dönmez mamasını hazırladığını ama bebeğin ağzını açmadığını, bunun üzerine hemen hastaneye koştuğunu ve doktorlara durumun anlattığını söylüyor ifadesinde.
Olayın üzerinden vakit geçerken farklı iki görüş bildiriliyor. Hakim görüş S.M.D'nin bir cani olduğu. Ancak annenin psikolojik durumunun değerlendirilmesi gerektiğini, akıl sağlığının yerinde olmayabileceğini dile getiren görüş de güçlü.
Üçüncü bir nokta var ki, bütün kesimler üzerine düşünüyor ve şu soruyu soruyor: S.M.D bir sınıf öğretmeni. Psikolojisi bu derece bozuk bir kişiye çocuklar nasıl emanet edilebilir?
HThayat yazarı psikolog Dr. Emine Yavuz Satmış, "Kim daha iyi anne?" temalı haberlerin sunum biçimini doğru bulmuyor:
"Bu iki haberi yan yana okuyunca birinde fedakar anne, diğerinde canavar anne mesajının vurgulanıyor gibi algılanması yanlış olur. İki aylık gayri meşru çocuk doğuran, bekar bir anne olmanın sonuçlarını düşünmek gerekir. Bir erkek arkadaşınız olacak, hem de öğretmen olacaksınız. Sonra hamile kalacaksınız ve onu tek başına doğurmak zorunda kalacaksınız. Sonra da 2 ay boyunca onunla yalnız yaşayacaksınız ve görevinize devam edeceksiniz. Muhtemelen onu herkesten saklayacaksınız. Sonra aileniz sizi bayramda yanlarında görmek isteyecekler. Böyle bir durumda; sıkışmış, kendi haline terkedilmiş, kendi gerçekliğinin ayıbını taşıyarak yaşayan anneyi düşünün. Buraya kadar kimse yok. Ne aile kızlarının gerçekliğini sahiplenebiliyor, ne erkek arkadaşı vermesi gereken desteği sağlıyor ne de toplum bu bebeğin nasıl yaşadığından haberdar. Aslında bebeğin ölümünden herkes suçlu. En son cezalandırılacak kişi anne olmalıdır bu durumda. Bu kadar çaresizlik içinde olan ve 9 gündür bir bebeği evde bırakan eğitimli bir kadın, bebeğini kucağına alıp koşa koşa hastaneye gidiyor ve “bu bebek mama yemiyor” diyor. Burada artık annenin akıl sağlığının yerinde olup olmadığını düşünmek gerekir. Ya da yaşadığı travmalar nedeniyle sağlıklı karar alıp alamadığını düşünmek gerekir. Bence bu annenin acilen korunmaya alınması gerekir. Şimdi diğer habere gelirsek; onun da muazzam bir annelik örneği olduğunu düşünmüyorum. Akraba evliliği sonucunda birkaç tane sakat çocuk doğurmak zorunda kalan bir anne ile karşı karşıyayız. Belki de bizim gözümüzde onu masum yapan da durumun bu kısmıdır. Evet, okumayı seven ve okudukça mutlu olduğunu düşünen bir annenin yapması gerekeni yapıyor. O okulun neden adam gibi yolu olmaz, o okulun neden servisi olmaz, o sakat kızın neden tekerlikli arabası olmaz bunları düşünmek gerekir. Evet, bunların olmadığı bir hayatta, annenin yaptığı normal ve abartılmayacak bir davranıştır."
Habertürk yazarı ve HThayat Genel Yayın Yönetmeni Damla Çeliktaban ise her kadının anne olabileceği ama öğretmen olmaması gerektiği düşüncesini dile getiriyor:
"Açıkçası ben kadının psikolojisinden geçtim ve öğretmen olmasına daha çok takıldım. Rahmi çalışan her kadın isterse anne olabilir. Annelik bir ehliyet, iyi niyet garantisi gerektiren bir sistem değil. Buna göre canavar da olsan anne olabilirsin elbet ama ya öğretmen? İlkokulda sınıf öğretmeni olarak çalışan bir kadının ruh halinin kendi bebeğini ölüme bırakabilecek kadar bozuk olması hoş görülebilir bir şey midir? Ona emanet edilen 20-30 çocuğun hayatlarının, psikolojilerinin sorumluluğunu alması beklenebilir mi böyle bir insandan?"
Haberin özeti için tıklayınız!
YORUMLAR