Sınır ve kural tanımayan, söz dinlemeyen çocuklar, okul öncesi ve sonrasındaki okul döneminde haylazlıklarıyla anne babaya pes ettirir. Çok geçmeden de arkadaşları ve öğretmenleriyle uyum sorunu yaşayarak ‘problem çocuk’ damgası yerler… Peki, ‘Ağlamayı kesersen çikolata, telefon veririm’ demek işleri çözer mi?


İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Hozan Saatçioğlu, çocuklarına kural ve sınır çizerken ebeveynlerin en sık düştüğü hataları anlattı.


Çocuklara kural-sınır konulması çocuğun yararına olan psikolojik ve gelişimsel bir ihtiyaçtır. Çocuğun ruhsal ve bedensel iyiliği, toplumsal uyumu için sınırlarını bilmesi ve kurallara uyması gerekir. Bu açıdan ebeveynlerin yaklaşımı çok önemlidir. Çocuğa çok müdahaleci yaklaşılmamalı, ruhsal ve bedensel açıdan tehlike içermeyen davranışlarına dur denilmemelidir. Aksi halde çocuğun merak, keşfetme, birey olma hevesini kırar, çocukla olan güvenli ve yakın ilişkiye zarar veririz.


Sınır doğru çizilmezse dışlanma yaşar

Çocuğa uygun bir şekilde ‘dur’ demek, kural-sınır koymak; çocukların güvende ve değerli olduğunu hissetmesini sağlar. Çocukların toplumsal kurallara uyma, dürtülerini kontrol etme, işbirliği yapma, keşfetme, sorumluluk alma ve hatalarını düzeltme motivasyonunu artırır. Çocuğu hiç durdurmadığımızda ve sınır koymadığımızda; evde ve toplumda dışlanma, çatışma ve olumsuz tepki görme ihtimali artar.


Ya özgüvenini kaybederse korkusu…

Çocuklar çok iyi gözlemcidir, kimin ne zaman dur dediğini, hangi durumlarda kuralın değiştiğini, kimlerin kurallara uyup uymadığını, ne yaparsa kuralları aşabildiğini kolayca fark eder. Çocuklar üzerinde söylediklerimiz yerine yaptığımız davranışlar daha etkilidir. Çocuktan beklediğimiz davranışları kendi yaşantımızda uygularsak çoğu zaman uyarmaya bile gerek kalmayacaktır. Çocuğunuz istediğinizi yapmadığında ona vuruyorsanız, kendi istediği olmadığı zaman o da vurarak istediğini elde etmeye çalışacaktır. Bazı aileler çocuğuna kural koyduğu zaman “beni sevmezse, psikolojisi bozulursa, özgüvenini kaybederse, mutsuz olursa” gibi kaygılar yaşar. Ancak bizler bile yetişkin olmamıza rağmen kurallarını bilmediğimiz bir topluma girdiğimizde bocalarız. Çocuklar da ebeveynler kural koymadığında ya da kurallar sık değiştiğinde kafa karışıklığı ve güvensizlik yaşar. Bu durum başta ebeveynlerle olan ilişkisi olmak üzere diğer kişilerle olan ilişkisini olumsuz etkiler, aile farkında olmadan korktuğu durumların yaşanmasına ve çocuğun zarar görmesine sebep olabilir.


Kızgın veya yalvarır dil kullanmayın

Çocuklar her istediğini yapmak, istediğine anında sahip olmak ve kendine engel olunmamasını isterler. Yaşları küçük olduğu için isteklerini erteleme, bekleme, öfke kontrolü ve kendini ifade etmede zorlanırlar. Bu yüzden durdurulmaya çalışıldığında ağlama, tepinme, bağırma, eşya atma, kendine-başkasına vurma ile istediğini elde etmeye çalışırlar. Anne-baba olarak çocuğun yaşını, gelişim düzeyini, kişilik özelliklerini ve çocukla yaşadığınız geçmiş deneyimleri dikkate alın ve uygun tutum sergileyin. Örnek olarak, “Hayır, gazoz içemezsin” yerine, sakince “Gazoz içmek senin için sağlıklı değil, bu nedenle içmemen gerekiyor, istersen beraber portakal suyu sıkıp içebiliriz” diyebilirsiniz. Çocuk kabul etmezse karşılıklı inatlaşma, tartışma ve pazarlığa girmeyin. Cümleleriniz kısa, net, kendinizden emin ve kararlı olmalı, kızgın ve yalvarır tarzda olmamalı. Siz ayrıntılı, akla uygun, mantıklı, ikna edici bilgiler ve örnekler verirsiniz, o sırada çocuğunuz amacına ulaşmak için ne yapması gerektiğini düşünüyor olabilir.


Asla rüşvet vermeyin!

Kendine, size ve çevresine zararlı olabilecek davranışlarda bulunursa sakince durdurun. Gösterdiği tepkiden kimsenin zarar görme ihtimali yoksa, yanına gidip sadece göz teması kurun ve sessizce sakinleşmesini bekleyin. Yanına yaklaşılmasından rahatsız oluyor, tepkinin şiddeti artıyorsa yanından uzaklaşıp, biraz sakinleşmesini bekleyin. Çocuğa tepkisini sonlandırması için “Ağlamayı kesersen çikolata, telefon veririm” gibi rüşvet teklif etmeyin, ödül vermeyin. Böyle yapmanız çocuğun yanlış tutumunu pekiştirecek, tekrarlanma ihtimalini arttıracaktır. Öfkesi geçince yanınıza gelir aynı isteğini tekrarlarsa önceki cevabınızı aynı kararlılıkta ve sakinlikte tekrarlayın.


Önce hayır, sonra evet demeyin

Çocukların “hayır” denmesi gereken isteklerine “evet” demek yanlış iken, önce “hayır” dedikten sonra kararınızı “evet” olarak değiştirmek daha yanlıştır. Çocuklara kural-sınır koyarken zorlandığınızda bir başkasına (baba, öğretmen, psikiyatrist) şikayet etmekle tehdit etmeyin, bu davranışınız çocuk tarafından “Ben sana hayır-dur diyemiyorum” olarak anlaşılır. Sonrasında çocuğa kural koymanız, ‘hayır’ diyebilmeniz daha zor olacaktır. Çocuğunuza koyduğunuz kurallar ve sınırlar baş başayken, misafir geldiğinde, yolculukta ve misafirliğe gittiğinizde değişirse, çocuğunuz bunu fark edecektir. Baş başa iken dur diyebildiğiniz, kurallara uyan çocuk diğer ortamlarda beklemediğiniz davranışlarda ve isteklerde bulunabilir, sizi zor durumda bırakabilir.


Maddi güçlükler sınır koymayı zorlaştırıyor

Ebeveynlerin kişilik yapısı, ruhsal ve bedensel hastalığının olması, maddi güçlükler, eşler arasındaki sorunlar çocuklara sınır koyulmasını zorlaştırır. Çocuğa sınır koymada anne ve babanın tutumları farklı ise ‘dur’ deme konusunda çatışma çıkacak, çocuğun kafası karışacaktır. Öncelikle aranızdaki tutum farklılıklarını giderin, en azından çocuğun yanında tartışmaktan ya da diğerinin kuralına müdahale etmekten kaçının. Çocuğun sınırlarını öğrenmede zorlanması sadece anne-baba kaynaklı değildir, çocuğun karakteri ve ruhsal sorunları da etkilidir. Örneğin, hiperaktif çocuklar inatçı, fevri, ısrarcı ve sabırsız oldukları için kurallara uyma ve söz dinlemede ciddi zorluk yaşarlar. Anne-babalar bazen çocuğun durumunu göz ardı ederek kendilerini ya da birbirlerini suçlar, çocuğun bilerek yaptığını düşünürler. Bunun sonucunda daha katı bir tutumla sorunu çözmeye çalışır, kısır döngüye girerler.


Günde yarım saat oyun ilişkileri sağlamlaştırır

Çocuğunuza kural-sınır koyabilmek için ilişkinizin iyi olması çok önemlidir. Bu nedenle her gün yaklaşık yarım saat birlikte oyun oynamaya, gülmeye ve gevşemeye zaman ayırın. Haftanın bir günü ailecek dışarı çıkmak, dışarda keyifli aktiviteler yapmak, iyi zaman geçirmek ilişkinizi iyileştirecektir. Anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkiyi bozan, sık tartışmalara ve karşılıklı öfkeye sebep olan, hem ebeveyni hem çocuğu ruhsal olarak zedeleyen sınır-kural koyma güçlüklerinde bir çocuk ruh sağlığı uzmanından yardım almak gerekir.


Hangi çocuklar kural tanımıyor?

Toplumumuzda bazı çocuklara kural-sınır koyma güçlükleri yaşama ihtimali daha yüksektir. Risk altında olan çocukların özelliklerine baktığımızda;


  • Ailenin ilk torunu olmak,
  • Geç ya da yardımcı üreme yöntemiyle doğmak,
  • Gebelik ya da bebeklik döneminde hayati tehlike atlatmak,
  • Sürekli bir bedensel hastalığının olması,
  • Kendinden önce bir kardeşi vefat etmiş olması,
  • Geniş ailede yaşamak,
  • Hem anne hem babanın çalışması,
  • Anne-babası boşanmış ya da ebeveyn kaybı yaşaması,
  • Hareketli, sabırsız, inatçı olması gibi faktörlerle karşılaşırız.


YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Benim 17 yaşında oğlum var asla sözümü dinlemiyor akşamdan yarın şunu yapicam diyor ertesi gün yataktan kalkıp zamanında ofisini yapmıyor erteliyor gitmiyor neyapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir 16 yaşında kızım var herşeye kızıyor okulu bıraktı devamlı dışarı çıkmak istiyor kızdığım zaman birdaha eve gelmem arkadaşımda kalırım diyor
    CEVAPLA
  • Misafir Benim yedi yasinda oglum var kendini cok fazla ifade edemiyo dil terapisti goruyo dikkat daginiklida var bir kardesi oldu dagildi resmen anlamadim kardeş kiskaclimiz var cok fazla kardesine hic bir esyasini vermez zorla ikna ederiz oyuncak versin oda gozleri sulaniyo agliycak aglamiyokardesi uyusun bilerek ses yapiyoki uyansin vurmasi var emzirdigim zaman bende emcem diyo annesinin hic dedini yapmiyo hep tersliyo tinlamiyo bile guzellikle soylesem olmuyo rusvette vermek istemiyorum anca kizarsam yapiyo ama her seferinde de kizinca cok uzuluyorum ne yapmam lazim ne zaman aralari duzelir...
    CEVAPLA
  • Misafir 5 yaşında oğlum varana okulunagidiyor sözümü hiç dinlemiyor dur dedimmi durmuyor öğretmenlerinin sözünü dinliyor onlar bişey söyledim inanıyor ve yapıyor ben söyleyince yapmıyor ne yapmam lazim
    CEVAPLA
  • Misafir Kızmamız gerekir
    CEVAPLA
  • Misafir 9yasında oglum var okulda herseye zarar veriyormus arkadasları ile kavga hep sözümü dinlemiyo ve şu aralar küfürede baslamıs rehberlik ögretmeni artık bi psikologa götürün ilac verirler dedi yoksa önününe gecemezsin dedi napmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir 18 yaşında oğlum var bizi yani anne ve babasını küçük görüyor ve söz dinlemiyorbirşeye hayır dediğinde birdaha yaptırmak nemümkün son bir aydır evde sanki ben yokmuşum bende o yokmuş gibi birbirimize davranıyoruz inatla bu tavrını sürdürüyor ne yada neler yapabiliriz ilginize teşekkürleer
    CEVAPLA
  • Misafir 19 yaşında kızım var anne ve bababsının sözünü dinlemez sürekli hakaret eder bağırır arkadaşlarına çok güvenir eve geç gelir kafasına göre takılır evde sorumluluk almaz bizi evden ayrılmak istediği ile tehtit eder bununla nasıl başa çıkacağım bilmiyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir 19 yaşında kızım var anne ve bababsının sözünü dinlemez sürekli hakaret eder bağırır arkadaşlarına çok güvenir eve geç gelir kafasına göre takılır evde sorumluluk almaz bizi evden ayrılmak istediği ile tehtit eder bununla nasıl başa çıkacağım bilmiyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir 2bucuk yasinda oglum var hic soz dinlemiyor surekli bariyo kural tanimor etrafindaki cocuklara vuruyo hicbirsekilde sozumu dinlemiyor ne yapmaliyim?
    CEVAPLA
  • Misafir Benim 10 yaşında kizim var hep bana kızıyor bağırıyor beni sevmiyorsunuz kardeşimi seviyor sunuz Allahim sana geliyorum diyor annemden bıktım okuldan geçince hemen telfon ne yapmalıyım bende babasıda kızıyoruz kizim böyle deyirdi yeni başladı
    CEVAPLA
  • Misafir Selam 18 yaşında oğlum var hiç bir şekilde bizi beğenmiyor söz dinlemiyor geç saatlere kadar dışarıda arkadaşlarıyla zaman geçiriyor aradığım zaman telefonu cevap vermiyor nasıl davranmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Benim yedi yaşında oğlum var ama babası pek yanında kalmiyor çok söz dinlemiyor inatçı takmıyor beni çok kızgın ama babası eve gelince söz dinliyor neyapmam gerekiyor okula başladı nasıl davranmam gerekiyor çok hareketli çabucak yorulmuy or
    CEVAPLA
  • Misafir 8yaşında kızım var ama yaşını. Çok üstünde tavır ve davranışları okuldanda çok şikayet geliyor napmamı lazım
    CEVAPLA
  • Misafir 2 giden oğlum öğretmeni dinlememiyor.sinfta kalkıp dolaşıyor.surekli ilgi çekmek istiyor.
    CEVAPLA
  • Misafir Benim 6bucuk yaşında oğlum var 2inci sınıfa gevti ders çalışmaz çok vurdum duymaz bişey dedi mi yapmaz aşırı sinir olurim ne yapmam lazim
    CEVAPLA
  • Misafir Çalışan anneyim 13 yaşında oğlum var babası ile ayrıyız ve o artık hiç söz dinlemiyor ve kavgaci
    CEVAPLA
  • Misafir Artık uzman diye geçinenlerin hiçbirinin aslında sadece kitap okuma ezberciainden öteye gitmediğini ben çok net anladım. Bir çok Pedogog psikolog psikiyatrist ile görüşüp hiperaktif oğlumla ilgili yaşadıklarımızı çözmeye yöneldik aşarız akarımızın hepsinin ezberci sözde uzmanlarla bizi yakıştırmasından sonra hepsi hikaye bu yazıların. Ben bu yazılardan çok daha fazlasını yazarım. Hiçbiri her çocuk özeldir ve her çocuğa göre ayrı bir analiz yapılmalı ve ona göre işelenmelidir demez. Sadece aptalca çocuğunuzla aynı hizalaya gelin ve “amaaa öyle yapmamalısın . “… gibi ezbere cümlelerden öteye...
    CEVAPLA
  • Misafir Akşam olunca biraz serin olduğu kısa kollu tişörtü çıkarıp uzun kollu bişey giydiremiyoruz.
    CEVAPLA
  • Misafir Faydasız bilgiler
    CEVAPLA
  • Misafir en gıcık olduğum şey ben kayınvalidemin hayır dediğim şeye evet demesi yemesin dediğim şeyi vermesi ve ondan sonra çocuk yemek yemediğinde acindan ölüyor demesi nefret ediyorum çocuk yaramazlık yaptığında nasıl alistirirsan öyle gider demesi 2.5 yıl aynı oturduk burnumdan getirdi çocuğa hiçbir şey ogretemedim kayinvalideye kizdikca ona vurdum bağırdım bnm çocuğum nasıl düzelir şimdi hiç sözümü dinlemiyor ve hep bagriyorum lütfen bana yardım edin
    CEVAPLA
  • Misafir Benim çocuğum laf anlamıyorum ne desem anlamiyo ablasiyla çok ugrasiyo napacami iyice şaşırmış durumdayım ikisinide aynı tutuyorum ayırdım yok bizde ama oğlum çok asi daha 7 yaşında onu nasıl durdurabilir bilirim bide tlf çok istiyo derslerini zor yaptiriyorum ne yapmalıyım ben gittim yerde beni çok sıkıyor
    CEVAPLA
  • Misafir 3 yasi var oglumun butu. Gun cok iyi ama. Gece babasi geldiyinde. Cok yaramazdik yapiyi bikmiyorum neden boyle oluyo
    CEVAPLA
  • nowitzkifamilie@gmail.com Selam, bunu yaramazlik olarak algilamayin lütfen.Babasini özledigi icin ilgisini cekmeye calisiyo.Bu yaslarda cok normal.
    CEVAPLA
  • Misafir 13 yaşında kızım var hiç sözümü dinlemiyor bana karşı geliyor ve beni çok üzüyor hiç Bi konuda anlaşamıyoruz
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızı m coknsinirli sekiz yaşında çok terbiyeli aslında ama benle anne kız deyil arkdas ilislkisi ister gibi hiç mutlu olmaz kardeşinden nefret eder babasıyla çok sorunlarımız var bundan mi acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Annesi ve babası olmayan çocuk nasıl davranmaliyiz
    CEVAPLA
  • Misafir İki çocuğum var biri oğlan 8 yaşında kız 6 yersiz yere bağırarak oyun oynuyorlar bazen çok sinirli ikisi de korkuyorum birbirlerine zarar verebilirler laf dinlemiyolar söylediklerimi şaka sanıyolar ev huzursuzluğa dönüşüyor ne yapacağım
    CEVAPLA
  • Misafir İki çocuğum var biri oğlan 8 yaşında kız 6 yersiz yere bağırarak oyun oynuyorlar bazen çok sinirli ikisi de korkuyorum birbirlerine zarar verebilirler laf dinlemiyolar söylediklerimi şaka sanıyolar ev huzursuzluğa dönüşüyor ne yapacağım
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum 7 yaşında hiç söz dinlemiyor bir misafir geldiğinde veya misafirliğe gittiğimde saçma davranıyor çıldırtıyor nasıl davranacağımı şaşırıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Saçmalamayın arkadaşlar burda ki akademisyenlere böyle konuşmak yerine önce kendinizi eleştirin çocuklar ailelerin aynasıdır sen evine o gazozu almazsan o çocuk içmez alırsan o çocuk içer bu kadar basit kendi keyiflerinizden ödün vermediğiniz sürece çocuklarınız yanlış yetişmeye mahkum olacaklar çocuğuna ne öğretmek istiyorsan önce sen uygulayacaksın buda işine gelmezse hic bir yazı metin destek senin işini görmez
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım bazen sozumu dinliyor bazen dinlemiyor bazen Bı kelimeyi Bı defa demem yetiyor bazende beni catlatıyo inat, vurma da var, bırsryleri fırlatmada var ama cok zarar verici Bı cocuk degıl beni cok kızdırıyor bazen
    CEVAPLA
  • Misafir 6 yaşında hiperaktif oğlum evde kuzu gibiyken bue yere gittiğimizde yerinde durmayan aşırı hareketli hic söz dinlemeyen alıngan sürekli araya giren ilgi odakli bur çocuk oluyor kuzeniyle cok güzel oynuyor fakat uzun sürmüyor düşman kardeşlere dönüşüveriyor sürekli sıkıntı çıkarıyor kıskançlık hat safada kuzenin canını yakıyor oyuncaklarını kırıyor sorunca bilmeden oldu diyor artk evden çıkamaz oldum hiç söz dinlemiyor ne yapacam bilemiyorum ????
    CEVAPLA
  • Misafir Çocukta hadi portakal suyu sıkalım o zaman diyo dimi hemen kabul ediyo
    CEVAPLA
  • Misafir Yaa tamam da inatçı çocukları nasıl yola getiririz onu yazsaydın bari
    CEVAPLA
  • Misafir Ya tamda çocuk diyor tmm anne gazoz zararlı sen nie içiyorsun diyo biz bu lazım değil inatçı ve söz dinlemeyen çocuklara nasil davranalım bu ya
    CEVAPLA
  • Misafir Beni hiç dinlemiyorlar ne yapmam lazım
    CEVAPLA
  • Misafir Calısan bır aileyiz inacı. Sözümüzü dinlemeyen cocumuz var. Parka yollamaya korkuyor kesin bir sikayet getirir. Bütün ilgiyi kendine ceker. Butün cocuk lar barkda. Basında. Kavganın icind. Ne yabacam bilmiyorum. Yarın İcin parkagitmme. Cezasi verdik.
    CEVAPLA
  • Misafir Çocuk yetiştirmek kadar zor bişey yok. Bu konu da eğitim almak şart. Zaman degistikce çocuklar da degisiyor.
    CEVAPLA
  • Misafir Bu tür uzmanlar hep aynı şeyleri tekrarlayıp duruyor. Yine çocuk dinlemezse inatlasmayin gibi yapmamamız gereken şeyleri saymış. Nedense hiç durumlara göre neler yapmamız gerektiğiyle ilgili bir şey yazan akademisyen yok. Çözüm odaklı olun biraz, yol gösterici olun. İnsanlar gerçek bir uzman tavsiyesi istiyor artık. Laf kalabalığı değil.
    CEVAPLA
  • Misafir size yürekten katılıyorum.BIKTIK artık bunlardan.neymiş ''çocuğa hayır gazoz içemezsin demeyin''gazoz senin sağlığına zararlı deyin.sanki öyle söyleyince çocuk peki annecim madem sağlığıma zararlı içmeyim o zaman diyor.burda sorun her durumda inatlaşan zor çocuklar için net bir tavsiye yok
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.