Hepimiz hayatımızda en az bir kere ishal olmuşuszdur. Özellikle havaların ısınmaya başladığı şu günlerde hızla yayılan bakteriler bebeklerimizde, çocuklarımızda ishale zemin hazırlayabilir. Akut ishal dünyada solunum yolu enfeksyonlasından sonra en sık görülen enfeksiyon hastalığı haline geldi. Özellikle anne sütünün kesildiği dönemde çocuklar ishale daha yatkın oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları Dr. Ebru Tuğrul Sarıbeyoğlu ve Dr. Neslihan Korkmaz ishal nedenleri ve ishalden korunma yöntemleriyle ilgili detaylıca bilgi verdi.
Nasıl Bulaşır?
İshale neden olan birçok mikroorganizma dışkı-ağız yoluyla bulaşır. Ayrıca yazın sık karşılaşılan bir diğer durumda çoğu kez koli biasilinin neden olduğu ve turist ishali olarak bilinen bağırsak enfeksiyonları. Bu ishal, kanalizasyon sularıyla sulanan tarlalarda yetişen yiyeceklerin üzerindeki bakterilerden bulaşır. Biz de bu yiyecekleri iyice yıkamadan yersek hastalığın bulaşması kaçınılmaz. Ayrıca yüzdüğümüz sulara karışan kirli bakteri ve parazitlerin neden olduğu amipli ve basilli dizanteri de yazın daha sık görülür.
Korunmak için
Korunmanın yolu kuşkusuz birçok hastalıkta olduğu gibi sağlıklı beslenmek ve hijyen. Su önemli bir faktör olduğu için içme sularının ve yiyeceklerin temiz ambalajlı olmasına dikkat edin. Ellerin sıklıkla yıkanması ise en önemli korunma yöntemi. Çünkü ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedeni.
Tatilinizi tam pansiyon otellerde tercih ediyorsanız otellerin açık büfelerinde sunulan yiyeceklerin temizliği çok önemli. Meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan sonra et ürünleriyse iyici pişirdikten sonra yemeye özen gösterin.
Çocuklar ve bebekler yazın kaybettikleri sıvıların farkında olmayabilir. Bu yüzden çocuklarınızın bol bol su içmesini sağlayın. Hatta vücutta fazla su kaybı bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. Yazın imkanlar el verdikçe et,yumurta ve kuru baklagil, süt ve süt ürünleri sebzeler ve meyveler, ekmek ve tahıllar olmak üzere dört besin grubunda yer alan besinlerden her öğün yiyin.
Su en önemli taşıyıcılardan
Su birçok mikroorganizmanın taşıyıcısı olduğundan kullandığımız suyun hijyeni çok önemli. Bebeğinize içereceğiniz su, kapalı olsun. Ayrıca bebeklerin çiğ olarak tükettiği meyve ve sebzeleri iyi kalitede bir suyla yıkayın.
Beslenmelerinde kullanılan biberon, suluk, tabak gibi malzemeleri de kaynatmakta fayda var. çünkü artık gıdalarda sıcağın da etkisiyle mikroorganizmalar çok çabuk ürer ve bebeğinizin ishal olmasına zemin hazırlar.
Tedavi yöntemleri
En başta, çocuğunuza bol bol su içirin ki ishal yüzünden kaybettiği suyu geri kazansın. İshal tedavisi basit olduğu gibi hastalığın şiddetine göre değişir. Hafif ishalde kusma varsa, çocuk iki-üç kere tuvalete gidiyorsa sadece takip yeterli. Virüslerin yol açtığı basit yaz ishalleri 1-2 günde geçer. Bu tür ishaller, hiçbir ilaç tedavisi yapılmadan daha öncede belirttiğimiz gibi sadece çocuğun beslenmesine dikkat çekerek bol sıvı vererek tuzlu şekerli su takviyesi yaparak geçer. Geçmeyen uzayan şiddeti yüksek olan günde üçten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerdeyse doktorunuza başvurun.
İshali günde 5-10'u bulan, yeterli miktarda ağızdan beslenemeyen çocuklarda kusma ve ishalle kaybedilen su, tuz, karbonhidrat, potasyum gibi maddelerin damardan serum şeklinde yerine konulması gerekir. Eğer kanlı ishal gibi mikrobik ishal söz konusuysa çocuğunuzun doktorunuzun denetimi altında antibiyotik tedavisine başlanması şart.
YORUMLAR