Günlük hayatın rutini içinde, yorulduğumuz ya da kendimizi kötü hissettiğimiz zaman “seyahat” kelimesini duyar duymaz canlanırız. Yeni yerler görmek, insanı bir süreliğine de olsa içinde bulunduğu gerçeklikten kopardığı için olsa gerek insanlar seyahat ettikçe tazelenir, kendilerine gelirler.
Seyahat iyidir, hoştur ama bir güzergâhı neye göre ve nasıl seçeriz? Bu sorulara cevap verebilmenin bir yolu da kendimize en yakın hissettiğimiz konsept ile güzergahı buluşturmak olabilir. Bilhassa kültür turizmi üzerinde durarak, çok çeşitli alternatifler belirleyebilmemiz mümkün. Mesela içinde konser ve festivallerin olduğu bir güzergâh bir taşla iki kuş vurmak gibi. Ya da doğayı ve florayı gezmenin öncelik olduğu bir gezide, arkeoloji de bu konsepte dâhil olabilir. Müzik ile gurmeyi, doğa ile arkeolojiyi, tarih ile sanatın her öğesini kombine edebiliriz. Kültür turizmi bir lüks değil çoksesliliktir ve alternatiflere hiç olmadığı kadar açık olmaktır.
Bu yüzden hazırladığımız dosya, konseptlerle zamanı buluşturuyor. Hangi ülkeye ne zaman gidileceği sorusunu bir de bu açıdan değerlendirin!
Bahardan yaza Müzikli, Notalı Rotalar
Kapadokya Oda Müziği: (27 Şubat-1 Mart 2015) Kadim kültürlerin geçiş yeri Kapadokya'da klasik müzik dinletilerini kimse kaçırmak istemez. Kültürel mirasımız olan Peri bacaları, Avanos, Göreme ören yerini, bir mekânı müzikle, müziğe dair söyleşilerle başka türlü keşfetme olanağı! Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi ve Kaymaklı Yeraltı Şehri eşsiz Kapadokya manzarasında Türkiye’nin en başarılı yaylı çalgılar gruplarından Haydn, Mozart, Beethoven ve Schubert’in en sevilen oda müziği yapıtlarıyla sizlerle…
Schubertiade: (7 - 10 Mayıs 2015)
Müzik tarihinde Klasik Dönem’den Romantik Dönem’e geçişin simge bestecilerinden Franz Schubert'e adanan, bu yıl 40. kez düzenlenecek olan dünyanın en önemli klasik müzik festivallerinden biri Bregenz ormanlarının kalbinde müzik ve kültür dolu bir Avusturya kaçamağı hiç fena bir seçenek değil.
Verona’da Opera: (16-20 Temmuz 2015)
Verona, “gusto” ve “estetik” adına İtalyan kültürünün bize sunduğu her türlü coğrafi, kültür, sanat ve lezzet değerlerini cömertçe sunarken, tarihi kentin surları birçok müzikal ve sanatsal gösteriye tanıklık ediyor. Bölgenin batısındaki bağ rotaları ise eşsiz coğrafyası ve lezzet duraklarıyla keşfedilmeyi bekliyor!
Bahardan Kışa Doğa Gezileri, Yeşil Rotalar
Latmos (14-15 Mart 2015) Kutsal Latmos Dağı, MÖ 2000'den başlayarak bu bölgede yaşayanların Anadolu'daki insanlığa dair kaya resimleri yapmışlardır. Mağara ve dağda yer alan resimlerin konusunun ise benzerlerinin aksine savaş ve av sahneleri değil, aile, erkek-kadın ilişkileri, anne-çocuk ilişkisi, kısaca insanın en güzel tarihine dair olduğunu duysanız, Latmos vazgeçilmeziniz olurdu.
Kastabala (18-19 Nisan 2015)
Hem ortaçağdan kalan antik bir kenti görmek hem de bu vesileyle geçmişin gün yüzüne çıkmasının bir parçası olmak isteyenler bu doğa ve arkeoloji harikası ören yerini mutlaka görmeli! Antik Kent Kastabala'nın devrilmiş sütunlarını yeniden dikildiği sokaklarda gezmek ve dahası Ortaçağ'ın geride bıraktıklarını görmek için Osmaniye ilinde yer alan Kastabala eşsiz bir fırsat.
Kars (13-15 Şubat 2015)
Vaktiyle İpek Yolu güzergâhında olan Kars’ta, Ani Harabeleri’nin ihtişamı insana eski zamanların görkemli yaşantısını anlatır. Kars’ta etkin olan Rus mimarisi de ayrıca nefes kesicidir. Üstelik Kars’ın hele kışın doğası muhteşemdir. Kış vaktiyle birlikte donan Çıldır Gölü üzerinde kızakla gezinti yapmak, donmuş gölden çıkarılan balıkları görmek, yöreye özgü kaz, kete ve benzersiz lezzetlerin tadına bakmak isteyenler için Kars gezisi alternatif bir gezi önerisi olabilir.
Macera Gezileri!
Kamçatka: (9-18 Temmuz 2015)
FEST Travel “sonsuzluğu” anımsatan Kamçatka coğrafyasında yanardağları, gayzerleri, doğanın en güzel hallerini, Kamçatka’ya özgü olan ayıları, denizin, balıkçılığın yerel halkın hayatını nasıl belirlediğini, güneşin ilk doğduğu yerde yaşayarak görebilirsiniz. Ve bizden söylemesi; yanardağların eteklerinde uyuyan dünyanın en büyük ayıları kategorisinde yer alan bölgeye özgü ayılar, bu gezi döneminde kış uykusundan uyandıklarından bir nehirde balık avlanırken görme şansınız da vardır.
Kenya-Tanzanya-Klimanjaro: (9-19 Temmuz / 15-25 Eylül 2015 )
Tam da büyük göç zamanında vahşi hayvanları kendi doğalarında görme imkânını sunan bu gezide bir de Klimanjaro’nun eşsiz oksijen dolu dağ havası var. Safarinin zevkine sonuna kadar varmak, belgesellerden gördüğümüz hayvanları yakından görmek ve adrenalini doğal ortamda yaşama imkânı, bu gezinin kapsamında.
Oregon Nehirleri Gezisi (26 Haziran-5 Temmuz 2015)
Gemi ile Amerika Kıtası’nın en güzel bölgelerine seyahat etmek, güller ve köprüler kenti Portland’dan, Amerikan yerli halkı Nez Perce ve Kızılderili kültürüne kadar çok katmanlı doğanın ve kültürün izleri bu gezide. İki yüzyıl öncesine bugünün konforuyla gemi ile yolculuk, görkemli Columbia Kanyonu, Hells (Cehennem) Kanyonu’nda hız teknesiyle gezi, kısaca hem macera hem kültürel doyum arayanlar bu özel geziyi kaçırmamalı.
Mistik Geziler
Hindistan-Katmandu (25 Şubat- 8 Mart 2015)
Hindistan’ın Unesco Dünya Mirası listesine giren 14 yeri bu gezinin güzergâhında olmakta birlikte, Budizm’in ana vatanı olan Hindistan’da bilhassa Katmandu’daki geçmişi yüzlerce yıllık tapınakları ziyaret etme fırsatı, yüzlerce yıllık mistisizmin dinginliğine ihtiyaç duyanlar için.
Konya: (7-14 Aralık 2015) Mevlana’nın barışçıl felsefesini yaydığı mekân olarak da bilinen Konya’ya her zaman mistik bir seyahat yapabilmek mümkündür. Fakat bilhassa Şeb-i Arus zamanlarında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Konya’da bulunmak oldukça önemli bir fırsattır. İnancın barışçıl bir felsefe ile bütünleştiği Şeb-i Arus zamanlarında bölgede olmak oldukça önemlidir.
Yazı: Evrim Akbulut, Fest Travel
YORUMLAR