Restorasyon kurbanı olmuş tarihi yapılar
Pek çok medeniyet görmüş geçirmiş Anadolu topraklarında, modern restorasyon derdi tarihi dokuyu 'bir acayip'leştiriyor mu?
-
Kapadokya, Peribacaları
Nevşehir'in Göreme ilçesinde bulunan ve her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Kapadokya Peribacaları'nın yanında yapımına başlatılan otel inşaatı. Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, "Otel imar planı dahilinde. İmar planı uygulanırken yetkili kurum ve kuruluşlarca da bu yapı planı onaylanmıştır" açıklanmasında bulundu.
1 / 14 -
Lahanacılar Çeşmesi
Çengelköy'deki lahanacılar çeşmesi geçtiğimiz haftalarda sarı renge boyanmıştı. Ancak sosyal medyada verilen büyük tepkinin ardından çeşme eski haline getirildi.
Lahanacılar çeşmesi görsel kaynağı: Twitter/Rmorgul2 / 14 -
Pirinç Han kapısı
Bursa'da bulunan 510 yıllık Pirinç Han'dan stüdyo çalışmaları için dükkan kiralayan bir kişi kiraladığı dükkanın ahşap kapısını beyaz çelik kapıyla değiştirdi. Gerekçesi ise hırsızlığa karşı önlem almak...
3 / 14 -
Ramazan Efendi Camii'nin çinileri
1586 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan caminin çinileri türünün en iyi örneklerinden. Ancak cami yenilenirken çinilerin önüne petek döşenmesinde bir beis görülmemiş. 400 yıllık çinilerin zarar görmemesi için uyarı yazısı asılmış olması yine de bir nebze olsun içimizi soğutur... belki.
4 / 14 -
Aspendos Antik Tiyatrosu
Antalya Serik'in Belkıs köyünde bulunan antik tiyatro, MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş. Tarihi dokusu oldukça iyi durumda olduğundan günümüzde hala turistlerin ilgi odağı ve hatta bu amfitiyatroda çeşitli etkinlikler de düzenleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde Aspendos'ta yapılan restorasyon çalışması hepimizi şoke etti, zira antik tiyatronun basamakları mutfak mermeri ile kaplanmıştı!
Tepkiler üzerine Kültür Bakanlığımızdan açıklama gecikmedi: Antik tiyatronun taşları zaten 2000 yılda deforme olduğu için öyle görünüyormuş, bu mermerler de zamanla aşınınca orjinaline epey yakın gözükecekmiş. Restorasyondan önce derin araştırmalar yapılmış, en uygun mermer fellik fellik aranmış. Tiyatronun mimarı Aspendos'lu Theodorus'un oğlu Zenon mezarında ters dönmüş müdür bilemeyiz ama 2000 yıl sonra ideal haline ulaşacak olan Aspendos Antik Tiyatromuzun da pek kıymetini bilemedik gibi gözüküyor.
5 / 14 -
Tarihi Şile Kalesi
900'lü yıllarda Cenevizlilerin yapmış olduğu bilinen meşhur Şile Kalesi, çökme tehlikesi ile karşı karşıyayken Şile Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile restore edildi. Restorasyon sonrasında ortaya çıkan yapı sosyal medyada Sünger Bob'a benzetildiğinden beri artık daha da meşhur. Sanat tarihçileri ve mimarların yoğun eleştirisine maruz kalan yeni kale, artık Sünger Bob kalesi olarak biliniyor.
6 / 14 -
Halime Hatun Kümbeti
Selçuklular tarafından 700 yıl önce yapılan Halime Hatun Kümbeti, Van'ın Gevaş ilçesinde bulunuyor. 2007 yılında her ne hikmetse, bu kümbetin hemen yanına bir yurt binası yapıldı. Binanın TOKİ tarafından yapıldığı iddia ediliyor ancak TOKİ yetkilileri bu iddiayı yalanlıyor. Gevaş Belediye Başkanı Ak Partili Sinan Hakan ise durumun oldukça 'üzücü' olduğunu, en kısa zamanda gerekenin yapılacağını söylemiş. Kümbet hala yerinde duruyor neyse ki.
7 / 14 -
Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaikler
Hatay Arkeoloji Müzesi, dünyanın ikinci en büyük mozaik sergileme alanı olarak kabul ediliyor. Müzede Roma döneminden kalma değerli mozaikler yer alıyor ancak bu eserlerden çoğunun, orijinalliklerinin bozulduğu ispatlanmış durumda. Mozaikler yerlerine taşınırken sökülmüş ve yeniden takılmış, bazıları da restorasyon amacıyla işlem görmüş. Uzmanlar bunun bir "arkeolojik rezalet" olduğunu söylüyor, Kültür Bakanlığı her zamanki gibi "gerekeni yapacağız" diyor, mozaiklerden antik Romalılar bize dehşet içinde bakıyor...
8 / 14 -
Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaikler
9 / 14 -
Atik Valide Şifahanesi
Mimar Sinan'ın eseri olan Atik Valide Külliyesi içerisinde bulunan şifahane, "Toptaşı Bimarhanesi" olarak da biliniyor. Yapı 2010 yılında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'ne devredildi. Bundan önce Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne devredilmiş olan yapı ile ilgili projeler hazırlanmış ancak bir türlü uygulamaya geçilememişti. FSM Üniversitesi tarafından uygulanan projede Mimar Sinan tarafından yapılan avlu, kafeteryaya çevrildi ve yapının her yanı camlarla döşendi.
10 / 14 -
Atik Valide Şifahanesi
Uzmanlar bu restorasyonun da 2863 sayılı Koruma Mevzuatı'na aykırı olduğunu söylüyor.
11 / 14 -
İshak Paşa Sarayı
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı 1700'lü yıllarda yapılmış, bu yıl da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'restore' edilmiş. Tarihi dokunun üzerini kaplayan ilginç yapı, içeriye gün ışığı girmesini ve yağmur-kar gibi durumlardan etkilenmemesini sağlıyor. Ama proje bittikten sonra tarihi sarayın aslında nasıl görüneceğini pek hesaba katmamış olmalılar...
12 / 14 -
Bonus: Çeşmelerimiz
13 / 14 -
Bonus: Çeşmelerimiz
14 / 14
YORUMLAR