Cambridge Üniversitesi'nde öğrenim gördüğü sırada yakalandığı motor nöron hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı nedeniyle vücudunun neredeyse tamamını kullanamaz hale gelen Stephen Hawking, kendisi için özel olarak geliştirilen bir bilgisayar sistemi sayesinde iletişim kuruyordu. Kitapları 40 dile çevrilen Hawking'in çalışmaları arasında en bilinenleri ise kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili olanlardı.
Albert Einstein'dan sonra en büyük dahi kabul edilen Hawking, BBC'ye verdiği bir röportajda 75 yaşına kadar yaşayacağını hiç düşünmediğini, birikimini halen yansıtabildiği için kendisini şanslı hissettiğini söylemişti.
Dünyanın en zeki insanları arasında olan Stephen Hawking'in 3 sözü
Engelli bir bireyseniz, büyük ihtimalle bu sizin suçunuz değildir fakat insanlardan acıma beklemenin ya da dünyayı suçlamanın bir yararı da yoktur. Olumlu bir tavır takınmalı ve içinde bulunduğunuz durumu en iyiye döndürmeyi bilmelisin. Fiziksel bir engeliniz varsa, bunu psikolojik bir engele dönüştürmeyin. Bana göre, fiziksel engelli biri, kendisine fazla engel teşkil etmeyecek fiziksel aktivitelere yönelmeli. Engellilik hayatım boyunca karımdan, çocuklarımdan, iş arkadaşlarımdan, öğrencilerimden aldığım yardımı es geçemem. İnsanların size yardım etmeye hazır olduklarını anladım. Yeter ki yardımlarının işe yarayacağına dair bir şeyler gösterin onlara. Elinizden gelenin en iyisi yapın.
Her şeyin önceden belirlenmiş olduğunu, yapacak bir şeyin olmadığını iddia eden insanların bile, karşıdan karşıya geçerken sağına ve sollarına baktıklarını farkettim.
Bir, ayaklarınız altına değil, yıldızlara bakmayı unutmayın.
İki, çalışmayı asla bırakmayın. Çalışmak size bir anlam ve amaç verir, bunlarsız bir hayat boştur.
Üç, eğer aşkı bulacak kadar şanslıysanız, onun da olduğunu hatırlayın ve başınızdan atmayın.
YORUMLAR