Sahte gıdalar nasıl anlaşılır?
Sahte gıdaların şakası yok; uyanık olmazsanız eğer, kendinizi bir avuç tahta yerken bulabilirsiniz – ya da daha kötüsünü.
-
Meyve suyunda nelere dikkat etmek gerekir?
Gıdalarda sahteciliği anlamak pek kolay değil. Örneğin, meyve suyunun sahtesini yapmak kolaydır ve üreticiler bazen portakal suyu gibi çok satan ürünleri limon, greyfurt veya mandalina suyu gibi daha ucuz alternatiflerle, yoğun portakal aroması kullanarak elde edebilirler. Saf elma suyu olduğunu düşündüğünüz şey; yüksek fruktozlu mısır şurubu, kuru üzüm tatlandırıcısı, fruktoz ve malik asit gibi şüpheli katkı maddeleri içerebilir. Renk açısından üzüm suyuna benzeyen nar suyu gibi ürünlerde "süper gıda" iddialarına karşı dikkatli olmak ve gizemli içeriklere dikkat etmek iyi bir fikir olabilir.
1 / 9 -
Baharatlarda sahtecilik mümkün mü?
Baharatların sahteliği tespit edebilmek açısından bir dezavantajı vardır; Toz halinde olmaları sebebiyle, aynı renklerden oluşan farklı maddelerle karıştırılma ihtimalleri vardır. Örneğin öğütülmüş karabiberin içinde renkli nişasta, karabuğday, un, ince dallar ve karabiber gibi görünen darı gibi her türlü yabancı madde bulunabilir. Öğütülmüş karabiber yerine bütün karabiberi tercih etmek daha iyi bir seçenek.
2 / 9 -
Sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Otantik zeytinyağının meyvemsi notalar ve biberimsi bir görünüm gibi benzersiz tatları vardır. Taze kesilmiş çimen veya yeşil elma gibi kokar. Dolandırıcılık vakalarının çoğunluğu sağlık sorunlarına yol açmazken, bazı tohum veya kabuklu yemiş yağlarıyla yapılan ikameler, alerjisi olan kişiler için istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Zeytinyağı tükettikten sonra alerjik reaksiyon gösteriyorsanız, sebebi bu karışımlardan birini tüketmeniz olabilir.
3 / 9 -
Balın içine neler konuyor?
Dünyanın dört bir yanından 100 ticari bal örneği üzerinde yapılan bir çalışmada araştırmacılar, balın %27'sinin mısır şurubu ve şeker kamışı gibi tatlandırıcılarla inceltildiğini buldu. Satın aldığınız balın "İçindekiler" listesinde şeker şurubu, mısır şurubu, fruktoz, sakaroz, glikoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve pancar şekeri bulunmadığından emin olun. Bal dolandırıcılığı olarak da bilinen bal aklama, bir ürünün coğrafi kökeni veya nektarın hangi bitkilerden geldiği hakkında yalan söylemeyi de içerebilir. Küçük miktarlarda veya yerel olarak üretilmiş, orijinal olduğuna güvenebileceğiniz balları tercih etmeye çalışın.
4 / 9 -
Sahte kahve nasıl anlaşılır?
Uzmanlara göre, kavrulmuş mısırdan, dal parçalarına ve parşömene, kahvenizin içerisinde birçok şey bulunabiliyor. Hazır kahveden uzak durmak, gerçeğini elde etmek adına iyi bir ilk adım olabilir; çekirdekleri kendiniz öğütürseniz eğer, çok daha akıllıca davranmış olursunuz.
5 / 9 -
Ton balığının sahte olduğunu nasıl anlaşılır?
Sahte ton balığı haberleri yeni değil; ancak farklı türde balıkların ton balığı etiketi ile satılmaları endişelendirici. Amerika'da yapılan bir araştırma kapsamında, toplanan beyaz ton balığı numunelerinin %84'ünün aslında escolar adındaki balık olduğu açığa çıktı - ki bu balık fazla miktarda tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açıyor. Yani sahte balık, sipariş etmediğiniz bir şey için ishal ve para israfı anlamına geliyor.
Dolandırılmamak adına yapabileceğiniz en iyi şey, güvenilir bir restoran, aşçı ya da balıkçı bulmak. Unutmayın, fiyat, gerçek olamayacak kadar iyiyse eğer, muhtemelen gerçek değildir.
6 / 9 -
Gerçek parmesan peyniri nasıl anlaşılır?
Parmesan peynirindeki sahteciliği tespit etmek zor gibi görünebilir ancak İtalyan yemekleri yedikten sonra mide bulantısı yaşıyorsanız, sebep parmesan peyniri olabilir. Sahte peynirden uzak durmanın en iyi yolu, peyniri kalıp şeklinde satın alıp bizzat rendeleyerek kullanmak. Aldığınız peynirin gerçekten İtalya'nın Parma/Reggio bölgesinden geldiğinden emin olmak adına, etikette "Parmigiano-Reggiano" yazısını arayın.
7 / 9 -
Gerçek wasabi nasıl olur?
Suşinin yanında yediğiniz bu ateşli sos sonrası burnunuz akıyor, gözleriniz sulanıyor olabilir; ama muhtemelen yediğiniz gerçek wasabi değil. Wasabi, yabanturbu ile akraba bir köktür. Taze wasabi hem pahalı hem de hafif aromalıyken, suşilerde kullandığınız wasabi, muhtemelen çeşitli hardal ve yabanturbu türleri ile yeşil boyanın bir karışımı. Gerçek wasabi yemek istiyorsanız eğer, üst kalite restoranlardan birine gidin ve şefin wasabiyi gözlerinizin önünde rendelemesini izleyin.
8 / 9 -
Gerçek Kobe bifteğini nasıl anlarım?
Gerçek Kobe bifteği, ABD'de en fazla 10 restoranda servis ediliyor. Eğer bu biftekten yediğinizi zannediyorsanız, muhtemelen yanılıyorsunuz; yediğiniz etin gerçekten de Japonya'nın Hyogo bölgesinden geliyor olma ihtimali oldukça düşük. Kobe bifteği, yalnızca Japonya'nın bu bölgesinde yetişen Tajima ineklerinden elde edilir ve ABD'de yılda yalnızca 77 kişiyi doyuracak kadar Kobe bifteği ithal ediliyor. Fiyatların yüksek olmalarına ve bifteğin tam olarak nereden geldiğini bilen güvenilir restoranlara bakın.
9 / 9
YORUMLAR