Hamileliğin 35. haftasında bebeğinizin kilosu ve gelişimi


Bebeğiniz hızla uzuyor. Kilo almaya devam edecek ama bu boy uzunluğu doğuma kadar değişmeyecek. Bebeğiniz artık 46 santimden uzun ve yaklaşık 2 kilo 300 gram ağırlığında olduğu için içeride manevra yapacak pek bir alanı kalmadı! Artık rahminiz bebeğinize dar geldiği için taklalar atmıyor, ama tekme sayıları eskisiyle aynı. Böbrekleri tamamen gelişmiş durumda, karaciğeri de bazı atık besinleri işliyor. Temel organlarının gelişimi tamamlandı, yalnız sadece gelecek haftalarda biraz daha kilo alacak.


Bu haftanın en önemli olaylarından biri de bebeğinizin beyin gelişimi. O küçük kafasının içinde çok şey oluyor. Fakat aynı zamanda doğumda rahat çıkabilsin diye kafatası hala yumuşak.



35 haftalık bebek nasıl görünür?



Hamileliğin 35. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


Bebeğiniz büyüdükçe ve baş çevresi genişledikçe artık idrar kesenize yapılan baskı da artmış oluyor. Bu yüzden hapşırırken veya gülerken acilen tuvalete gitmeniz gerekiyormuş gibi hissedebilirsiniz. Daha sık idrara çıkma ihtiyacı duysanız bile, bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca idrarınızı tutmak da hamileliğiniz süresince iyi bir şey değil, mesane iltihabı riskini artırmamanız için tuvaletinizi uzun süre tutmamanız gerekiyor.


Bu bölgedeki kasları güçlendirmek için 35. haftada "Perine Masajı" ve "Kegel Egzersizleri" yapmaya başlayabilirsiniz.


Bu zamandan sonra doktorunuzu her hafta görmeye başlayacaksınız. Şimdiden 37. haftaya kadar bir grup B bakterisi olan streptococci için rektal ve vajinal kontrol yapılacaktır. Bu bakteri genelde yetişkinlerde zararsızdır ama bu sizde varsa ve doğum sırasında bebeğinize geçerse zatürre, menenjit ya da kan enfeksiyonu gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Hamile kadınların yüzde 10-30'unda bu bakteri görülür ve fark edilmeyebilir. (Hamileliğin ilk başlarında bu bakteri gözükür ve kendiliğinden gidebilir.) Eğer bu bakteriyi taşıyorsanız doğum sırasında antibiyotik alacaksınız; böylece bebeğin enfeksiyon riski azalacaktır.


Doğum planınızı hazırlamanız için güzel bir zaman. Doğum önceden kestirilmeyen ve planlarınızı uygulayamayacağınız bir olaydır ama seçeneklerinizi bilmek doğum öncesi stresinizi azaltır.





Bu hafta eğer ortalama kiloya sahipseniz önerilen kilo aralığı 13-15 arasındadır. Bazı gebeler bundan daha az almış olabilir bazılar ise daha fazla. Eğer ortalama bir kiloya sahipseniz size tavsiye edilen oranda kilo almaya dikkat edin. Bu da 40 hafta boyunca toplam 11 ie 15 kilo demektir.



Mide yanması ve hazımsızlık

Bu hafta mide yanmanız daha mı kötüleşiyor? Bu büyüyen bebeğinizin karnınıza yerleşip midenizi yukarı itmesinden kaynaklanıyor. Uzanırken yemek yemekten kaçının veya büyük bir öğünden sonra uzanmayın.


Baş ağrısı

Baş ağrısının birçok sebebi olabilir; çok sıcaklamak veya çok dolu odada kalmak gibi. Mola verin, bir cam ya da kapı açın, temiz hava alın. Ayrıca hekiminize gebelik sırasında ağrı kesici kullanmanın doğru olup olmadığını sorun. Çok aşırı tüketmediğiniz sürece doktorlar bazı ağrı kesicileri onaylarlar. Bunun dışında sizi rahatlatacak aromaterapik yağlar da (nane yağı, lavanta yağı gibi) hafif bir masajla uygulandığında baş ağrınızı gidermenize yardımcı olabilir.

Varis damarları

Varis damarlarınız ağrımaya ve kaşınmaya mı başladı? Varis çorapları hayalinizdeki ateşli anne imajını pek yansıtmasa da işinize yarayabilir.


Hemoroid

Varis damarları her yerden fırlayabilir. Kalın bağırsağınızda çıkanlara hemoroid deniyor. Ağrıları azaltmak için sıcak suyla ıslattığınız bezle silin ama eğer bez çok sert geliyorsa ıslak mendillere geçin.


Diş eti kanamaları

Diş etleriniz kanıyor veya çok mu hassas? Diş etleriniz güçlendirmek için, C vitamini desteği alın. Yulafınıza veya mısır gevreğinize böğürtlen ekleyin ya da salatanıza domates ekleyin.


Cilt değişiklikleri

Eğer karnınız aniden çok kaşınmaya başlıyan lekeler varsa sizde PUPPP olabilir yani “Gebelikte kaşıntılı ürtikeryal kabarcık veya vücut lekesi”. Bu lekeler iyi huyludur ve bebeğiniz için hiçbir risk oluşturmaz ama rahatsız edicidirler. Kaşınmayı önlemek için banyonuzdan sonra aloe-vera'lı jellerden kullanın.


Sakarlık

Son birkaç haftanız kalmışken vücudunuzun dengesini sağlamakta zorlaıyorsunuz. Dikkatli olmaya özen gösterin, eğer yüksek bir raftan birşeye ihtiyacınız olursa sandalyeye tırmanmak yerine yardım isteyin.




Unutkanlık

Haftalar ilerledikçe unutkanlığınız daha da artıyor. Beyin hücre hacminiz daralıyor ve artan uykusuzluğunuz da buna hiç yardımcı olamıyor. Bu durumu biraz daha idare edin bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra bu durum ortadan kalkacak.


Braxton Hicks kasılmaları

Doğuma yaklaştıkça kasılmalar gerçekmişçesine artıyor. Daha hiç hissetmediniz mi? İlk kez anne olanlar rahim kaslarında hiç esneme hissetmeyebilir daha çok karnınız geriliyor gibi hissedebilirsiniz.


Daha evvel birçok defa hastaneye gitmiş olabilirsiniz. Ama söz konusu doğum olunca, süreç normalden biraz daha farklı işleyecektir. Acil hastaneye yatış yapması gereken muhtaç bir 'hasta' olmadığınızı aklınızdan çıkarmayın. Sadece doğumunuz başladı ve güvenli bir ortamda destek alarak bebeğinizi doğurmak için oradasınız.


***

Büyük gün: Hastaneye gittiğimde ne olacak?

Daha evvel birçok defa hastaneye gitmiş olabilirsiniz. Ama söz konusu doğum olunca, süreç normalden biraz daha farklı işleyecektir. Acil hastaneye yatış yapması gereken muhtaç bir 'hasta' olmadığınızı aklınızdan çıkarmayın. Sadece doğumunuz başladı ve güvenli bir ortamda destek alarak bebeğinizi doğurmak için oradasınız.

Doğum için hastaneye ne zaman gidilmeli?

Birçok doktor, sancılarınız iyice sıklaşmadan hastaneye gitmenizi önermiyor. Doğumun başladığını gösteren işaretler çok çeşitli olabilir. Eğer doğumun başladığını hissediyorsanız, önce doktorunuzla / ebenizle konuşmanız iyi olabilir. Unutmayın, filmlerdeki gibi "eyvah suyum geldi!" diye bağırdıktan sonra saatte 120 km hızla hastaneye giden ve üç dakika içinde doğuran çok az kadın vardır!


Hastaneye girdiğimde ne yapacağım?

Daha önceden kayıt yaptırmışsanız, size verilen talimatları takip edeceksiniz, yani büyük ihtimalle direkt olarak doğum servisine gireceksiniz.


Öncelikle doktorunuz ya da ebeniz sizi muayene ederek doğumun ne kadar ilerlemiş/ilerliyor olduğunu kontrol etmek isteyecektir. İlk kontrolden sonra rahim ağzınızda açılma, yumuşama başlamamışsa eve dönmenizi önerebilirler. Muayene sonucunda doğumun ilerlemeye başladığı tespit edilirse, hastaneye yatışınızın yapılması gerekecek. Görevliler gerekli formların doldurulması konusunda size yardım edeceklerdir.


Odanızda üzerinizi değiştirerek hastane önlüğü giymeniz istenebilir, ya da kendi geceliğinizle kalabilirsiniz. Doğum sürecinde kalacağınız odada belirsiz bir süre geçireceksiniz ve belirli aralıklarla ebeler ve hemşireler tarafından ziyaret edileceksiniz. Doğumun nasıl ilerlediğine bakacaklar, gerektiğinde NST takibi yapacaklar ve sizi muayene edecekler.


Rahim ağzı açıklığınız tamamlandığında doğumhaneye gitme zamanı geldi demektir. Doğumhanede aktif aşamayı da geçirdikten sonra mutlu bir anne olarak yattığınız odaya dönebilirsiniz!


Hastanenizi ziyaret ettiniz mi?

Bu süreçler genellikle hastanelerin kendi prosedürlerine göre farklılık gösterebilir. Bu yüzden en iyisi doğumunuza birkaç hafta kala gidip doğum yapacağınız hastaneyi ziyaret edin. Hastane personeliyle doğum sürecinin nasıl ilerlediğini konuşun, ne tür rutin prosedürleri uyguladıklarını sorun.





İpucu: Kordon kanı bankası nedir?

Büyük gün geliyor işte zor sorumuz: Kordon kanı bankası nedir? Siz bebeğinizinkini bağışlamayı ya da saklamayı düşünüyor musunuz?


Öncelikle kordon kanı, göbek bağında ve plasentada doğumdan sonra kalan tek şeydir. Peki kordon kanı neden bu kadar önemlidir? Çünkü kordon kanı belirli hastalıkların tedavisinde kullanılan -mesela kanser- hücrelerin gövdesini içerir.



Bu güvenli ve acısız prosedür bebek doğduktan hemen sonra yapılır (sadece 5 dakika sürer). Artık daha fazla aile kordon kanı saklamaya başladı, isterseniz bağışlayabilir isterseniz daha sonra ailenizde gerektiğinde kullanmak için saklayabilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin (ve hiçbirini seçmeseniz de sorun yok) hekiminize bunun yapılıp yapılamayacağına dair fikirlerini öğrenmek için danışın.


***


Gebeliğin 35. haftası ile ilgili uzman görüşü:


Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Mehtap Derelioğlu hamileliğin 35. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


  • Bebeğin ortalama kilosu 2500 gramdır.

  • Bu dönemde artık vücut gelişimi daha yavaş olarak gelişimine devam eder. Artan özellikli yapı cilt altı yağ dokusudur. Son haftalarda sağlıklı gelişen bebekler haftalık 150-350 gram arası kilo almaktadırlar.

  • Bebeğin elini tutma kabiliyeti oluşur. Artık dış ortamdaki tüm sesleri duyar.

  • Anne karnında uyku ve uyanıklık periyotları olup dışarıdan dirsek topuk ve vücut hareketleri izlenebilir.

  • Artık bebek 37 haftaya yaklaştığında matur olarak adlandırılır. 37. gebelik haftasından önce doğan bebekler prematür olarak ifade edilir. Erken doğan bebeklerin yeni doğan ünitelerinde takip ve çoğu zaman oksijen desteğine ihtiyaçları olur. Bu haftalardan itibaren bu bebeklerde solunum problemleri ile karşılaşma oranı minimuma düşer.


Rahim ağzı son haftalara yaklaştığında olgunlaşmaya başlar. Gebelerde bu haftalarda vajinal akıntıda artış izlenir. Özellikle şeffaf mukuslu, kimi zaman sümüksü akıntılar oluşur. Vajinal akıntı kanlı, kokulu (özellikle kötü kokusu var ise), vajinal yanma, renginde koyulaşma, yeşil veya sarı renkli, kasık ağrılarına neden oluyor ise bir enfeksiyon bulgusu olabilir. Bu şikayetleri olan gebenin vajinal muayenesi gerekirse vajinal kültür alınması gerekir. Tedavisinin düzenlenmesi gerekir. Gebe şüpheli sıvı gelişi olduğunu ifade edebilir. Böyle durumlarda vajinal muayene yapılmalı, amnion mayi gelip gelmediği izlenmelidir. Nitrozinli ped ile kontrol edilmeli, ultrasonografide amnion mayide azalma olup olmadığının değerlendirmesi gerekir. Son haftalarda bazen idrar kaçırma da olabilir. Bu da sıklıkla amniyon mayi ile karışabilir.






YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 35 hafatama yeningirdim doktorlar bir türlü kilo sunu soylrmiyorlar devlet hastensi tabiki ama ben ozele gitsem söyler mi ozel
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalık gebeyim aşırı mide bulantısı kusma baş dönmesi ve kasık ağrım var normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar 35haftaligim bel tutulmam fazla oluyor normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir 35 hafta lik bende geçen ay baş aşşadadi şimdi yukarda oldunu öğrendim dondrmi acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde 35 haftalık ve doktor bana demişti bebeyin suyu fazla acaba çok zararı varmı
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 35 haftalık hamileyim erken dogumlarım oldu ve agrılarım var acaba tekrar erken dogum olurmu genelde biraz fazla hareket olunca daha fazla oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalık gebeyim 3hafta onde gidiyorum buna gore erken dogum olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 35+4 günlük hamileyim ama oğlum bir türlü yüzünü göstermiyor bu durum beni çok rahatsız ediyor umarim kötü birşey değildir sizlerle paylaşmak istedim
    CEVAPLA
  • Misafir Eger bebegin cigerleri gelişmiş ise 35 hafta da hic Bi sorun olmaz
    CEVAPLA
  • Misafir Bnde 34+5gunluk hamileyim baş agrısı ve aşırı baş donmesi nefes darlığı olıyor hergun aynı hiç iyi oldugum bigun yok doktorum normal dogum dedı suana kadarda Bi sorun çıkmadı ama ıyce psikolojim bozuldu iştahım bile kesıldı
    CEVAPLA
  • Misafir Kacinci haftada sezaryana aliyi
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde oğlum 32 haftalık 1.300gr doğdu çok şükür allahima 14 yaşında şimdi allahıma şükür yigcek ekmegi var demek yoğun bakımda 25 gün yattı 900 gr di çıktı hastaneden şimdi allahım herkesin çocuğunu bağışlasın insanlah
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftalık sezaryen yapılır
    CEVAPLA
  • Misafir 38 hafta gebelik
    CEVAPLA
  • Misafir Kafa cewirimi yok 35haftada
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba ben 35 hafta 4 günlük hamileyim bebeğim 2 , kilo 35 gr biraz küçük olduğunu söylediler herhangi bir sıkıntı olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir Selam ben 35 haftalık hamileyim çatı ağrım çok oluyo sizde olan var mı teşekkürler
    CEVAPLA
  • Misafir Benim bebeşğim 34 haftalık kilosu2248 idi simdi bilmiyorum. Ongun sonra gel dedi doktorum dördüncü sezaryenle olacak kismet se
    CEVAPLA
  • Misafir berabalar size ben şuan 35 haftalık hamileyim dogtorum gel gün verecm dedi iki hafda sonra dedi sezeryan doğumum benim erkenmi alıyor beni doğuma acaba ??
    CEVAPLA
  • Misafir Benim bebeğim 34+3 ken 2.250 kilo doğdu küvöze bile gerek kalmadı zaten küvöze koyulma nedeni akciğerlerinin gelişmemiş olmasındandr 33. Haftadan sonra bebeğin akciğer gelişimi tamamlanıyo zaten bnce endişelenme
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde ikizlerim var 35 haftalik 37 olmasını bekliyorum kucağıma almak için
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalıkken hastanede bebek kilosu 2750 di şimdi 36 gün aldım bu aralar sudan başka bişey içmiyorum başta meyve çok tükettim bu aralar tıkandım yemek aklıma hiç gelmiyo ama tek rıhatsısım çok baskı oluyo aşaga
    CEVAPLA
  • Misafir 2,285 kilo Bebeği olan annemiz ölebilir diye kim dedi onu merak ettim. Benim ilk bebeğim 34+0 da 2,005 kilo dogdu. Simdi 3 yaşında çok şükür prematüre olmasina rağmen hiç kuvezda kalmamıştı. Doktor diyorsa baska bi doktora görün. Cevredekiler diyorlarsa ağızlarıni hayra acmalarini rica edin..
    CEVAPLA
  • Misafir 34+3 hamileydim benim bebeğim 2 hafta geri geliyor 32. Haftada kilosu 1500 du şimdi bilmiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir bebeundefinedm 34 hafta 4günlük boyunu bilmiyorum fakat 2.285g çok geri ölebilir karnında dediler korkuyorum acil cevap atar mısınız?
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 35 haftalik hamileyim bebeğinin kilosu 1 kilo 400 gr sadece
    CEVAPLA
  • Misafir Ne alaka ya benim oğlum 34 haftalık 1960 gr doğdu ve 11 gün kuvozde kaldı suan 17 aylık Ve cok sukur hiç bir sağlık problemi yok
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde ters idi 32 haftasında düzeldi
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 30 yaş üstü yum bende ters olmuşum ama iyiyim ayakta çok durmaktan diyorlar
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 24yasindayim ikinci cocuguma hamileyim we ikinci bebegimin ters oldugunu ogrendm doguma kadar dönmesini bekliyoruz bebegi ters olupta donen warmi dondugunu nasil anlariz bana anlatirmisiniz
    CEVAPLA
  • Misafir evet bebeğim tersti sonra düzeldii
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalik hamileyim bebek kiz 2 kg kilosu cok dusuk ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir yatmadan önce hurma ye 2 bardak süt i̇ç gidani bence i̇yi̇ al
    CEVAPLA
  • Misafir cocuk cok agır ya
    CEVAPLA
  • Misafir 35 hftalık hamıleyım oncekı dr um notmal demıstı bna dr gıdınce deıstrmk zorunda kaldm baska drum ıse sezerysn dıo nts yr gıtdm notmal dedı ama muane etmedı normalde 38 hftaasmda alck tam gunde vermedı bna sızce erlem dpuö olablırmıym
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalık hamileyim Bebek çok hareketli 3 kg olması erken doğuma sebeb olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir hyr
    CEVAPLA
  • Misafir ben 36 haftalık hamileyi şuan bi erken doğum söz konusu olursa bebeğim yaşarmı
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalik hamileyim ama gün içinde şu gibi mat renksiz kokusuz sıvı geldi ? Siz de de oldu mu yoksa doğum olabilir mi
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalik hamileyim bebek cox haraket ediyor?bu normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalik gebeyim bel agrilarim cok fazla
    CEVAPLA
  • Misafir selam.35-36 haftaliq bebek erken dogulursa problem olmazki sagliqinda?
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalık hamileyim ama bebeğimin hareketleri çok azaldı normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir sezeryan kacinci haftada yapilir?
    CEVAPLA
  • Misafir bilgileriniz için teşekkürler
    CEVAPLA
  • Misafir 34 haftalik 5 gunluk gebeyim 26 haftalikta apandisten ameliyat oldum erken dogum olma ihtimali yuksekmi
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalık gebeyim ama bebeyim 33 haftalık olarak görünüyor bu durumda ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir bende otuz beş haftalik hamileyim sanki bebeğim eskisi kadar hareket etmiyor ve ben endişeleniyorum acaba bu normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir ben 35 haftalık ikizlerime hamileyim doktorum erken doğum diyor bu haftada doğuran varmi
    CEVAPLA
  • Misafir bebegimiz 34hafta5 gün doktora gittik kafası bacagan dan buyuk oldugunu söledi böy le durumla karsılasan varsa cvp larını beklıyoruz
    CEVAPLA
  • Misafir ben normalde 33 haftalik hamileyim doktoruma gore bebegim bir hafta onde gittigi icin suan 34 haftam bitcek bebegimin kilosu 2300 gram sizce normakmi
    CEVAPLA
  • Misafir 2 100 gram 35. haftada ne yesem kilo almiyo niye uzuluyosunuz ki
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalık gebeyim kızım 2 buçuk kilo bu beni üzdü daha çok kilo almasını bekliyodum o yüzden endişe duyuyorum buna ragmn doktorum normal oldugunu söyledi
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalik hamileyim dogumum ne zaman olur acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalik gebelik kaç aylik oluyor 8 buçuk aylıkmi acaba anlamadım
    CEVAPLA
  • Misafir 8 ay 3 haftalik
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba ben 34 35 haftalık hamileyim iki gundun 10 dakkada 15 dakkada arayla sağ kasikta m sag bel kemiyinde agri saplaniyo yuruyemiyorum yatiyorum yattigim yerden agriyla zor kalkiyorum kasilmalar bas ağrısı oluyo kasilmalar la beraber napmam gerekiyor
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba bebeğim 35 hafta içinde sol tarafım da göbek hizasında bir ağrı var sebebi ne olabilir cevabını z için şimdiden teşekkür ediyorum
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.