Kitabın adı “Çocuk”-Çocukluğun ilk yaşlarında çocuklar nasıl düşünür, öğrenir, büyür? Yazarı Desmond Norris. Bu daha çok psikoloji, öğrenme, beyin gelişimi ağırlıklı bir kitap. Şahane bir baskı ve fotoğraf kalitesi var. Ele aldığı konular 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklara odaklanıyor.
Cinsiyet farklılıkları, kalıtım mı çevremi, tek çocuğun özellikleri, kardeşlik sırasına göre karakter özellikleri, ikizler ve üçüzler, bedensel beceriler içindeki başlıklardan yalnızca birkaçı. Bu aralar bizim evde mevzu olan bir konuya iç rahatlatıcı bir açıklama getirdiği için bu kitaba sevgim bir kat daha arttı.
Konumuz yalan. Uzay bu aralar yalan söylemeyi keşfediyor. “Elini yıkadın mı oğlum?”, “Evet, yıkadım” (eller kapkara) tadında mini yalanlarla bu keşfiyle deneyler yaparken benimde sabrım ısınıyor. Norris’in kitabında 3 yaş çocuğuna ayrılan kısımda yalan söylemenin yararları diye bir başlık var. Şöyle diyor: “Yalan söyleyebilmek için toplumsal ve bilişsel becerilerin gelişmiş olması gerekir. Bu da gelişimin kilometre taşlarından biridir.
3 yaşında yalan söylemeye başlayan çocukların sonraki yaşamında zekâ testlerinden daha iyi sonuçlar aldığı gözlemlenmiştir. Araştırmalara göre 3 yaş çocuğuna, dürüstlüğün kutlanılan bir şey olduğunu öğretmek yalancılığın cezalandırılan bir şey olduğunu öğretmekten daha etkilidir.”
DAMLA ÇELİKTABAN
YORUMLAR