Diyet içecekler ve yapay tatlandırıcıların tüp bebeğe engel olduğu ortaya çıktı.
Yapay tatlandırıcılı soğuk içeceklerin ve sıcak içeceklere atılan yapay tatlandırıcıların, kadının üreme potansiyeli üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, özellikle tüp bebek tedavisi gören hanımları yakından ilgilendiren bu önemli konuda şu bilgileri verdi:
“Günlük hayatlarında düzenli olarak yapay tatlandırıcı tüketen kadınların gebe kalma şansı azalıyor. Çünkü yapay tatlandırıcılı içecekler tüketen kadınlar daha kötü yumurta ve embriyo kalitesine sahip oluyor. Sıcak içeceklere konan şeker benzeri tatlandırıcılar ise embriyolarda deformiteye yol açıyor.
Yapılan çalışmaların sonucunda, yapay tatlandırıcıların ve sıcak içeceklere atılan şeker yerini tutan maddelerin yumurta kalitesini ve bunun sonucunda embriyo kalitesini bozduğu ortaya çıktı.
Araştırmalar sırasında tüp bebek merkezlerinde tedavi gören kadınlara diyet alışkanlıkları, diyet içecekler ve tatlandırıcılar kullanıp kullanmadığı soruldu. İki yıldan daha fazla süre, üreme tedavisi gören kadınlardan elde edilen yumurtalar ve embriyolar incelendi.
Diyet içecekleri tüketenlerde ve tatlandırıcı kullanan kadınlardan elde edilen yumurtalarda anomali oranı yüksek çıktı. Aynı kadınlara ait embriyo kaliteleri ve dolayısıyla rahme tutunma olasılıkları da daha düşük olarak saptandı.”
Tüp bebek tedavisi sürecinde nasıl beslenmeli?
Yapılan araştırmalar, özel bir diyetin tüp bebek başarı şansını arttırmayacağını ortaya koyuyor. Ancak ister doğal yollarla, ister tüp bebek uygulamaları ile hamile kalmayı deniyor olun; beslenmenize dikkat etmenin ve zararlı maddelerden uzak durmanın doğurganlık açısından faydalı olduğu düşünülürse, yine de tüp bebek sürecinde kendinize iyi bakmanızda fayda var.
Tüp bebek tedavisi sırasında gebelik şansını arttırmak için:
- Mümkün olduğunca az şeker tüketin, yapay tatlandırıcılardan ve tatlandırıcı içeren ürünlerden uzak durun.
- Fazla kilo alımından kaçının, gerekirse uygun kiloda kalmanızı sağlamak için bir diyetisyene danışın.
- Sigara, alkol ve kafein gibi zararlı maddelerden mutlaka uzak durun.
- Sebze-meyve ağırlıklı beslenmeye ve her türlü vitamin-minerali beslenme programınıza dahil etmeye çalışın.
- Doktorunuza herhangi bir gıda takviyesi almanıza gerek olup olmadığını mutlaka danışın.
- Mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalışın.
YORUMLAR