Yerel lezzetler atlası
Ömür Akkor, Türkiye’den en sevdiği yerel lezzetleri derledi.
-
Bursa
Bursa kebabı, iskender... Pek meşhurdur, namı denizleri aşar, tarif yüzyıllar öncesinden gelir. Hakiki Bursa tereyağının kokusu sokakları kaplar, dışarıda sıra bekletir, ne olduğunu anlamadan da tabakta bitiverir. Çok iyileri vardır lakin esnaflık Bursa'da eski bir gelenektir. "Heykel'deki Hüseyin Usta'yı bulun" derim. Çok popüler değildir ama biz kıymetini biliriz. Dedim ya esnaflık zor iştir.
1 / 11 -
Şanlıurfa
"Urfa" derseniz size "Ciğer ve yumurtalı köfte" derim. Sade yağla bir Urfalının yaptığı yumurtalı köfte, dünyada yiyebileceğiniz en lezzetli 3 şeyden biridir. Bir kaşıkla bile sizi buğday tarlaları arasında, sıcak bir günde Şanlıurfa'da hissettirir. Tıpkı enfes ciğer kebabı gibi...
2 / 11 -
Antalya
Aslında her ne kadar her şey dahil oteller Antalya gastronomisini baskılasa da Türkiye'nin en güzel sokak lezzetleri ve yemekleri arasında Antalya mutfağı üst sıralarda yer alır. Her öğün bıkmadan usanmadan yiyebileceğim tahinli piyaz, Mısır'dan gelen Sami Usta'nın Antalya'ya kazandırdığı enfes bir tarif. Antalya'da en meşhurları Sami, Ahmet ve Aksu ama her yerde tadabilirsiniz. Çünkü hepsinin farklı bir lezzeti var. Yanı sıra Akdeniz Pastanesi'nin yanık dondurması ve 18'lik Bağaça'nın enfes lezzetleri de Antalya lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alır.
3 / 11 -
Konya
Konya yoğurdu hakkında methiyeler dizer, şarkılar yazarım. Nasıl yerseniz yiyin; ister ekmekle ister sarmanın üzerinde isterseniz de ayran olarak. Türkiye'nin her ilinde geleneksel yoğurtlar yedim ama benim için Konya'nın yoğurdu bir numaradır. Herkes sevmeyebilir ama ben hem küflü peynirlere hastayım. Zaman zaman salatalarda, zaman zaman da pide ve pizzalarda yerim. Konya'nınki özellikle kendi pidesinde çok lezzetli oluyor. Kahvaltıda tereyağıyla tavada eritip kızarmış ekmekle de çok severim. Bu peynirle yapılan yağ somunu hayatınızda yiyeceğiniz en iyi hamur işidir.
4 / 11 -
Giresun
Fındık diyarı ama bence asıl kadayıf diyarı da olabilir. Fındık ezmesinden 1940'lardan beri Mustafa Patar'ın yaptığı kadayıf ise bence Karadeniz'in en lezzetli tatlısı ve mutlaka yemeniz gerek.
5 / 11 -
Mardin
Mardin'in en güzel yeri fırınları olabilir. Eski Mardin'de cadde boyunca sıralanan fırınların her birinden başka bir çörek kokusu geliyor. Akşam iş çıkışı caddede yürürseniz fazlasıyla mutlu eden bu kokulardan nasibinizi alırsınız. Mardin'den aldığım çörekleri, birkaç hafta kokusu ve tadıyla Mardin'i anımsayarak yediğimi de belirtmek isterim. Yusuf Usta iste kebabın piri. Yediğim en iyi kıyma kebabı. Sadece Yusuf Usta'nın kebabı için bile Mardin'e gidilir. Tamamını zırhta çektiği kebabını gelen müşterisine göre şişleyip pişiriyor. Yanına salatası, piyazı ve ayranıyla tam bir ziyafete dönüşüyor. Kıyma kebabını çok severim ve bunun için senede 5 kez Adana'ya giderim. Artık Adana yerini Mardin'e bırakacak gibi görünüyor.
6 / 11 -
Mersin
Humusu, su çekmediği için dut, yeni dünya ve narenciye ağaçlarından yapılan tokmakla döverek taze olarak hazırlıyorlar. Gerisini anlatmama gerek yok, mutlaka yemeniz gerek. Yanına ekmeği, turşusu ve su da ikram.
7 / 11 -
Hatay
Bizim bildiğimiz ve yediğimiz künefe değilmiş bunu öğrendim. Kadayıf, bir gün önce kalın telli dökülmeli tazesiyle yapılmıyor. Yağ, klasik Samandağ köy tereyağı, tuzsuz ve açık sarı renginde. Tepsi, bakır ve orta kalınlıkta (0.5 cm). Odun ateşi, kömürü portakal kömürü. Peynir, Antakya tuzsuz taze peyniri, köy mandırasından, yüzde 50 yağı alınmış çünkü sünmesini buna borçlu, çok yağlı peynir sünmüyor. Yapılışına gelince, Çınaraltı Künefe Salonu'ndan Yusuf Usta'dan dinleyelim: "Kırık kadayıfı yağlıyoruz ve yağladığımız bakır tepsiye yayıyoruz. Ortaya peynir, üste tekrar kadayıfı koyup kömür ateşinde çevire çevire pişiriyoruz. Şerbetini verip sıcak sıcak afiyetle yiyoruz."
8 / 11 -
Kırklareli
Türkiye'nin en iyi peynirleri bu civarlarda. Sadece bu peyniri tatmak için bile Kırklareli'ne gidilir. 4 yıllık bekletilmiş Kırklareli peyniri ve enfes koyun yoğurdu, Türk gastronomi dünyasının en kıymetli ürünlerindendir.
9 / 11 -
Çorum
Türkiye'nin en iyi 10 lokantası arasına yazdığım Katipler Konağı, mütevazı bir Anadolu lokantası. Sahibesi de yemek ve mutfak konusunda engin bilgiye sahip Fevziye Hanım. Lokantada renkleri kaybolmasın diye ayrı ayrı basılmış erik, kiraz, çağla, ayva turşusu mu ararsın yoksa gül yapraklarını limon tuzu ve şekerle kavanozlayıp güneşte 15 günde hazırlanan pelteyle yapılan gül şurubu mu? Ne ararsan kendine has, ne arasan buram buram Anadolu.
10 / 11 -
Tokat
Tokat kebabının kuzusu Niksar, domatesi Tokat, patlıcanı Erbaa, biberi Kazanova, patates Artova'dan. Yemeğin pişeceği fırını ören, şişleri döven ve pişiren usta Tokatlı olunca ortaya ne çıkacağı konusunda bir fikriniz olur. Tokat kebabını daha önce ne yazık ki Tokat dışında yiyebilmiştim ama yediğim günden beri de "Tokat'ta yenmeli" diye düşünüp durdum. Haklıymışım, yerinde yenmeliymiş.
Yazı: Ömür Akkor
11 / 11
YORUMLAR