Kızım son zamanlarda kendin yap işlere merak saldı. Youtube'dan çeşitli videolar izliyor ve yapıyor. Geçen ay, aktardan almak istediği bazı şeyler olduğunu söyledi. Keçe, boncuk, yapıştırıcı tamam da bir de bu boraks da ne oluyor, dedim. “Slime yapıcam anne,” dedi. Sonra baktım babasıyla birlikte aldılar ihtiyaçlarını, konunun üzeri kapandı.


Geçenlerde kızım heyecanla, anne biliyor musun, herkes annesiyle birlikte slime hazırlıyor, dedi. Nasıl, dedim. Youtube'da anne, herkes slime hazırlama videosu çekiyor, diyerek, Hoppi TV'yi açtı. Gerçekten de anne-kız malzemelerini hazırlamışlar, slime yapıyorlar. Vakvak TV, Eğlenceli Emre, Oyuncak Kutusu, Oyuncak Avı, Oyuncax, Yepyeni Oyunlar ve daha adını burada sıralayamadığım birçok youtube kanalında slime yapımı anlatılıyor. Kimi anne-kız, kimi baba-kız yapıyorlar. İkizlerini alıp kamera karşısına geçen de var. Ayşe Yıldız gibi kendine bir partner seçen -muhtemelen eşi Kerem Usta birlikte- kamera karşısına geçip slime hazırlayan da. Slime üreten bu şekilde binlerce site var. Youtube'a girip borakslı slime yapım videosu yazdığınızda karşınıza 15.900 link çıkıyor.


Antep'te 'acılı slime' yapmışlar

Son bir yıldır çılgınca yayılan slime, 3-4 yaşında çocukların bile yaptığı ve içine girip oynadığı, elinden düşürmediği, ebeveynler tarafından da onaylanan harika bir eğlencelik olarak görünüyor. Çocuklar, gençler, teyzeler, amcalar, herkes yapıyor. Video yorumlarının birinde gördüm, Gaziantep'te acılısı bile yapılmış. Fakat bu durumun çocukların ve bu eğlenceyi icra edenlerin sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkilediğini düşünüyorum.



Karınca zehiri, haşere kovucu

İnternette şöyle bir gezinin, boraksla ilgili yazılanları okuyun isterseniz... Boraks, çok amaçlı bir temizlik ürünü, haşere kovucu özelliğe sahip. Karınca zehiri. Antiseptik, mikrop öldürücü. Dezenfektan. Kozmetik sanayiinde losyon ve kremlerde kıvam artırıcı olarak kullanılıyor. Düşük konsantrasyonlarda genellikle deri üzerinde kullanımı güvenli kabul ediliyor. Uzun süre kullanıldığında karaciğer kanseri riski çok yüksek. Boraks içeren ürün etiketleri, kullanımdan sonra el ve yüzün mutlaka iyice yıkanmasını öneriyor. Cilt tahrişinden alerjilere, yutulduğunda kusmadan kronik zehirlenmelere varan durumlara neden olabiliyor. Erkeklerin sperm sayısını azaltıcı etki gösterdiğinden ABD'de yasakmış. Paketlenmiş gıdalarda, örneğin hazır erişte, köfte ve havyar gibi ürünlerde, koruyucu madde olarak kullanılabiliyor. Bu nedenle de yine ABD ve Tayland başta olmak üzere bazı ülkelerde yasaklanmış.


Doğmamışa zararlı ise doğmuşa da zararlıdır

Boraks içeren bir ürün kullanılıyorsa, çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmesi öneriliyor. Anne karnındaki çocuğa zarar verebileceğinden hamilelerin boraks içeren kozmetik ürünlerinden kesinlikle uzak durması gerekiyor. Evcil hayvanlardan saklanmasında fayda var. Yenip içilmesi durumunda ise borik asit zehirlenmelerine yol açabiliyor. Tekrar maruz kalınırsa kronik zehirlenmeleri tetikleyebiliyor. Fazla solunduğunda ise akciğer sorunlarına ve hatta ilerleyen dönemlerde akciğer kanserlerine neden olabiliyor.


Kısacası; ciddi sağlık problemleri ortaya çıkarabilecek riskler taşıyor. Dermatoloji ve kozmotoloji uzmanı Dr. Kerem Baykal da benim gibi düşünüyor. Üşenmedim, sözünü ettiğim (aşağıda görebileceğiniz) videoları, kendisine gönderip izlettim ve ne düşündüğünü sordum. Bir dermotolog olarak yapılanları doğru buluyor musunuz, dedim; "Kesinlikle doğru değil" dedi ve nedenini şöyle açıkladı:


"Bu tip yoğun kimyasal içeren maddeler ciltte tahrişlere, irritan kontakt dermatit ve alerjik kontakt dermatit dediğimiz egzamalara neden olabilirler. Tahriş ve yaralar kronikleşebiliyor. Ayrıca kansorejen etkiler de söz konusu."


Bu arada Avrupa Birliği Konseyi'nin, tehlikeli maddelerin sınıflandırılması ve etiketlendirilmesi çalışmaları kapsamında bor madenini zehirli maddeler sınıfına almaya hazırlandığını öğrendim. Konsey kararı onaylarsa bor ürünleri, zehirli madde kabul edilecek ve ancak kuru kafa sembollü etiketlerle satılabilecek, kullanım alanları kısıtlanacakmış.


Süt, buzlu çay ya da kola ile de yapılıyor

Neredeyse son 6 aydır yoğun bir şekilde bu faaliyet içinde olan kızıma sordum, "Bu slime, aktarlarda satılan borakssız yapılmıyor mu?" diye. Üzgün bir yüz ifadesiyle "Olmuyor anne" dedi ve bir çırpıda anlatıverdi:


"Sıvı sabun ve tuz ile yapılan var, buzluğa koymak gerekiyor, ama olmuyor. Şampuan, arap sabunu, bulaşık deterjanı üçlüsünü katıp buzluğa da koyabilirsin, ama sonra çözülüp sıvılaşıyor. Boraks ve su bazlı şeffaf tutkal konulan her madde ile slime hazırlayabilirsin. Yani her tür içecekten; süt, buzlu çay, kola, kahve. Fakat su bazlı şeffaf tutkalın mutlaka solventsiz olması gerekiyor. Tutkalların üzerinde solventsiz, diye yazıyor. Solventli olunca kokulu ve zararlı oluyor. Bir de 'guar gum slime' var. Puding ve salep gibi gıda malzemeleri içinde katılaştırıcı madde olduğundan su ile karıştırılınca tutkal gibi oluyor. Ama sonra yine boraks katmak gerekiyor. Son olarak zıp zıp oyun jeli var. Bir bardak su içine yarım çay kaşığı boraks, bir bardak da bu jelden koyuyorsun, slime hazır. Bu jeller de internetteki bazı sitelerden satılıyor."


Kızımı şaşkınlıkla dinlerken, onu kimyagerliğe ya da eczacılığa yönlendirmem gerektiğini düşündüm.



Sektör olmuş

Kızım market, deyince; bu işin bir sektöre dönüştüğünü anlıyorum. Zaten bazı videolarda, bazı discount marketlerin adı başlıklara çıkarılmış."... markette tutkal kalmadı" deniyor. Çünkü bidon bidon, kutu kutu tutkal, jöle, şampuan, arap sabunu gibi malzemeler kullanılıyor. İnternet satışlarında 1 kg zıp zıp oyun jeline 20 gram boraks hediye ediliyor. Örneğin video:7'de Bir slime için tanesi 1 liradan 50 kutu tutkal, tanesi 3 liradan 7 tane tıraş köpüğü kullanıyorlar. Videoların altında, ne kadara mâl olduğunu söylemesi konusunda yalvaran çocuk mesajları, altında da "İsraf bu israf, bu tutkallara ihtiyaçları olanlar var", "Ah bu zenginler parasını nereye harcayacağını bilmiyor", "Çocuklar ve ebeveynler birbirine girdi tutkal parası yüzünden" diyenler var. Upuzun yazışmalar dikkat çekiyor. 316 bin kez görüntülenen video 1.500 beğeni almış. Yaklaşık bin yorum yapılmış. En çok da "Abla hepsine kaç lira verdin?" ve "Boraksı nereden aldın?" diye soruyorlar. Borakslı zıp zıp hamurunun kilosu ise 10-15 lira. Videoların altına yapılan yorumlara bakıyorum;


"Bu iki saatte su oluyoo" diye şaşıran da var, "Şampuanla olmuyor. Oluyor çözülüyor, yardım lazım arkadaşlaaaar" diye feryat eden de...


Çocuklar yapamadıklarında gerçekten üzülüyorlar. Başaramamak hissi sanırım onlara acı veriyor. Sağlıkları için de bu kadar kaygılı olabilseler keşke... Ama onlar henüz çocuk ve her zaman sağlıklı ve mutlu olmayı hak ediyorlar.



Slime çılgınlığı videoları

Bir anne; iki küçük çocuğuyla birlikte yoğurt, mısır nişastasıyla hazırlayıp gıda boyasıyla renklendirdiği slime'ı yiyor, çocuklarına da yediriyor. Ayrıca çok eğlenceli bir uğraş olduğunu, eline yapışmayan bu yumuşak şeye dokunmanın harika olduğunu söylüyor. 16 Kasım'da yayınlanan video, yaklaşık 900 bin kez görüntülenmiş, 2.500 kez beğenilmiş:



Bir de kim daha büyük slime'ı hazırlayacak yarışı gözleniyor. Şişme yüzme havuzlarının içinde banyoda, antrede ya da evin uygun fayanslı bölmelerinde çekilen videolar dikkat çekiyor. Ayşe Yıldız Teyze; büyük bir plastik varilin içinde hazırlıyor 150 litre slime'ını ve hatta kıyafetleriyle birlikte içine giriyor! Kerem Usta da başından bastırıp dip yaptırıyor!



Bir de Kerem Usta'nın küçük Umut ve Zehra ile 75 kg slime hazırlama videosu var ki, dillere destan. Çocuklar slime havuzu içinde yüzüyor. 4 Temmuz'da yayınlanan video, yaklaşık 3.5 milyon kez izlenmiş.



Bir de bunların yabancı versiyonları var. Ahmet Aga ismini verdiği youtube kanalında Ahmet, küvette slime banyosu yapan bir adamı anlatıyor.




Hayriye Mengüç


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Çok güzel bence
    CEVAPLA
  • Misafir Bence tehlikeli
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 6. Sınıfa gidiyorum ve slime'i çok seviyorum şuan yeni slime yqpiyorum deterjqn ile boraks ilede vardi eskiden ancak annem atti cunku slimelari sevmoyorr
    CEVAPLA
  • Misafir Çok kötü
    CEVAPLA
  • Misafir SLMEMİ KÖTÜ
    CEVAPLA
  • Misafir Naber
    CEVAPLA
  • Misafir Büyük kızım çok istemişti aldık birde 10 aylık bebeğim var her bulduğunu ağzına atıyo pek emin değilim ama küçük bir parçasını ağzına atmış olabilir lütfen yardımcı olun bana bışey olurmu çok kafamama taktım ????
    CEVAPLA
  • Misafir olur tabikide siz hemen bir doktara götürün
    CEVAPLA
  • Misafir Benim büyük kızım çok istedi aldık küçük bide bebeğim var 10 aylık herşeyi ağzına atıya yanlışlıkla küçük bir parçasını ağzına atmış olabilir lütfen yardımcı olun bana bışey olurmu çok kafamama taktım ya????
    CEVAPLA
  • Misafir Kaç yıldır slimeyle oynuyorum hiç bişe olmuyor hangi siteye baktıysam hepsi slimenin kanser yaptığını söylüyor ama kaç yıldır oynadıgım halde hiç bişey olmadı
    CEVAPLA
  • Misafir slaymın kanser yaratdığını ben de duymuşdum. buna sebep içerisinde boraksın bulunmasıdır.
    CEVAPLA
  • Misafir en güzeli kırtasiyeden hazır almak. ben fery, tuz karıştırıp hazırlamıştım qarip bir şey alınmıştı. oynamayı tavsiye etmiyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir sakin olun... slime kanser filan yapmıyor üstelik el becerileri için çok faydalı... gelelim 'zararlara'.. tutkalı kaliteli markalardan alır, boraksı olabildiğince az kullanır ve boyayı da tutkal gibi sağlıklı ve kaliteli markalardan alırsanız ve temastan sonra önce ellerinizi buz gibi suyla sonra sabunla yıkarsanız bir şey olmaz. bir şey bilmeden konuşuyorsunuz ki zararlı diyenlerin daha sağlıksız olduğuna eminim.
    CEVAPLA
  • Misafir Herkes alayım tarafından kötü yorumlar ediyor ama alaymış belli bir Zaman diliminde zarar vermiyor
    CEVAPLA
  • Misafir ben çok uzun yıl boyunca oynadım egzama falanda olmadı olsaydı şimdi olurdu
    CEVAPLA
  • Misafir Slaymı kimsenin kılan manasını tercih ediyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Laym no
    CEVAPLA
  • Misafir yazık ama ne kadar cahil bir milletiz. avrupa birliğnde borun tehlikeli maddeler sınıfına alınmasına yönelik girişimler mevcut. bor, zehirli maddeler kapsamına alınırsa bor üretimine ve bor ürünlerinin kullanımına kısıtlamalar gündeme gelecek. azıcık bor ile ilgili bir araştırma yapında bunların içindeki oyunları bir görün.ülkemizdeki bor madeni miktarı dünyanın %72 si ve öyle bir madenki dünya bunu geliştirmemizi istemiyor ve bu şekilde spekülasyonlarla kafanızı karıştırıyor. bir fizikçi olarak sizi araştırmaya davet ediyorum. bor türevlerinin insan sağlığına zararlı olduğu kanıtlanmamıştır
    CEVAPLA
  • Misafir boraksın zararlarını nereden referans alarak yazdınız? araştırlamalarımda sizin söylediklerinizin hiçbir yazmıyor? çocuğunuza kızdığınız için mi böyle yazdınız:d
    CEVAPLA
  • Misafir Ben slime yapmıştım hatta az önce oynuuyırdum sonra bir anda aklıma zararlarını araştırmak geldi şimdi silmemi atıcam ve bir daha yapmamak üzere
    CEVAPLA
  • Misafir şey ben bi kere hazır aldım 1 günde çöpe attım ve boraks almadım çünkü küçük yiyenlerim var ya yutarlarsa allah korusun cilt kanseri olabilir yapmayın çokk tehlikeli
    CEVAPLA
  • Misafir :(
    CEVAPLA
  • Misafir Bu yazıyı okurken bile slime la oynuyom
    CEVAPLA
  • Misafir o zaman sen çok fikirsizsin :):)
    CEVAPLA
  • Misafir aynn
    CEVAPLA
  • Misafir bende
    CEVAPLA
  • Misafir Benim slimelerle ilgili instagram sayfam var o slimeler benim değil
    CEVAPLA
  • Misafir bence çok güzel slime ama mantıksız
    CEVAPLA
  • Misafir bence slime güzel bişiy ama çok mantıksız bişiy ama bende çok var tonlarca
    CEVAPLA
  • Misafir slime kanser yapıyo bunu eskiden bilmiyordum slime her gün elimden düşmüyordu artık slime elimi sürmeye tiksiniyorum korkuyorum gerçektende o renkli lastikler gibi onuda yasaklamalılar yeni nesiller annelere sesleniyorum almayın.
    CEVAPLA
  • Misafir benim annem izin veriyo fakat babam bişey bilmedi için izin vermiyor
    CEVAPLA
  • Misafir normal bişey izin vermemeleri mal
    CEVAPLA
  • Misafir BENIM ANNEM DE İZIN VERMIYOR
    CEVAPLA
  • Misafir iyi yapıyor alma sende halla halla onu alacağına git hikaye kitabı al
    CEVAPLA
  • Misafir benimkide boraks alalım dedim almıyor başka neyle yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir saolun
    CEVAPLA
  • Misafir peki slaym zararlı slaym boraks ve tutkaldan yapılıyor boraks temizlik mazemesi elimizi yıkadığımız sabunlarda var o zaman onuda yasaklayalım elimizi bol sabunla yıkıyoruz eline bir şey olan varmı allah aşkına resim göndersin
    CEVAPLA
  • Misafir zararlı cılt kanseri yapıyor
    CEVAPLA
  • Misafir Ben slime çok seviyom gerçekten bunları duyunca vazgeçtim gerçekten çok etkilendim teşekkürler Hayriye abla
    CEVAPLA
  • Misafir ben slimeyi çok seviyordum ama bu yazanlardan sonra bir daha yapmayacağım ben bunu birde haberlerde facebookta gördüm sonra daha detaylı öğrenmek istedim ve internete yazdım bunları görünce hayret içinde kaldım oysaki boraksı bulmak için ne kadar uğraşmıştım bence slimeyle oynamak bir katille oynamakla aynı şey
    CEVAPLA
  • Misafir Allah sizden razı olsun ben biliyordum ama boşver diye geçip yapıyodum bir daha yapmayacağım çok sağolun bazı bideo çeken yani Bi dünya oyuncak Dobişko Tv guar gum slime yapmıs yiyolardı cocuklarina bile yediriyirdu artık yapmicam
    CEVAPLA
  • Misafir hep slime merklydım bundan sonra yapmıycam
    CEVAPLA
  • Misafir Peki sağlığa zararsız silme varmi
    CEVAPLA
  • Misafir iyikiyazdınız bilmiyordum hep slaym yapıyordum Bir daha yapmıcam ve bunu arkadaş larımada söylerim çok ama çok teşekkür ederim.
    CEVAPLA
  • Misafir iyikiyazdınız bilmiyordum hep slaym yapıyordum Bir daha yapmıcam ve bunu arkadaş larımada söylerim çok ama çok teşekkür ederim.
    CEVAPLA
  • Misafir iyiki yazdınız daha yeni öğrendim bunu bilmiyordum 2 tane annemle ile yaptık ama artık oynamayacağız teşekkür ederiz
    CEVAPLA
  • Misafir Bunları yazdınız için çok ama çok teşekür ederiz.
    CEVAPLA
  • Misafir Bunları yazdınız için çok ama çok teşekür ederiz.
    CEVAPLA
  • Misafir Bunları yazdınız için çok ama çok teşekür ederiz.
    CEVAPLA
  • Misafir Bunları yazdınız için çok ama çok teşekür ederiz.
    CEVAPLA
  • Misafir allah razı olsun sizden daha kötü sönuçlar almadan bize yardım ettiniz allah da size yardım etsin
    CEVAPLA
  • Misafir gerçekten çok teşekkür ederiz
    CEVAPLA
  • Misafir Çok teşekkürler yardımınız için sağolun
    CEVAPLA
  • Misafir allah sızden razı olsun cok saolun
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.