Asla mikrodalgaya koymamanız gereken 5 şey
Bu yiyecekleri asla mikrodalgaya koymamalısınız.
-
Dün akşamdan kalan ve plastik saklama kabına koyduğunuz türlüyü ısıtmadan önce iki kere düşünün. Buzdolabı, fırın ve televizyonun yanı sıra, evinizde bir mikrodalga fırın bulunması ihtimali çok yüksek. Ancak işinizi kolaylaştıran ve size hız ile vakit kazandıran bu aleti dikkatli kullanmanız gerekir. Mikrodalgayı kullanırken aklınızda tutmanız gerekenler var. Sizin için Mikrodalgaya koymamanız gerekenleri listeledik. Böylece sağlığınıza zarar vermeden ve olası kazaların önüne geçerek güvenli bir şekilde mikrodalganızı kullanabilirsiniz.
Bir mikrodalga fırın tam anlamıyla bir radar kutusudur ve yemeği titreşimli elektromanyetik enerji ile hazır hale getirir. Mikrodalgalar iyonlaştırıcı olmayan radyasyon üretir ve araştırmalar bu durumun pişirilen yemeğin bazı bağırsak ve mide kanserlerine yol açmasının yanı sıra, kan akışı ve kalp hızınızı etkilediğini göstermiştir.
1 / 6 -
Anne sütü: Taze anne sütünün kilit noktasını, bebeğe süt içeriğindeki güçlü bakteri önleyicileri alma şansı tanımasıdır. Mikrodalgada ısıtılan dondurulmuş anne sütü, düşük ya da yüksek ısı fark etmeksizin daha yüksek seviyede E-koli üretir. Bu, mikrodalgasız ısıtılan sütteki miktarın 18 katıdır.
2 / 6 -
Brokoli: En kısa sürede ısıtılan sebzelerden olduğu için mikrodalga-brokoli ikilisi oldukça tanıdık. Her pişirme şekli gıda maddesindeki bazı yararlı besin ögelerine zarar verecektir. En uygun pişirme şekli olan buharda pişirme bile, brokolideki antioksidanların yaklaşık %11 oranında azalmasına yol açar. Mikrodalga ise brokolideki antioksidanlarda %97'ye varan düşüşe neden olur.
3 / 6 -
Dondurulmuş meyve: Meyveler dallarından koparıldıkları andan itibaren besin değerini yitirmeye başlarlar. 1970'li yılların sonunda Rusya'da yürütülen çalışmalar, dondurulmuş meyve mikrodalgada çözdürüldüğünde, faydalı glükosit ile galaktosidin, kanserojen maddelere dönüştüğünü açığa çıkarmıştır. Donmuş meyvenin çözülmesi için en uygun yöntem buzdolabında ya da oda sıcaklığında bekletmektir.
4 / 6 -
Dondurulmuş et: Dondurulmuş eti mikrodalgada çözmek oldukça zordur. Buzun çözülmesi çok uzun sürebilir ve bu da pişme işleminin başlamasına yol açabilir. Etin iç kısmı hala donukken, kenar kısımları pişmeye başlayarak kahverengiye dönüşebilir. Et fahrenheit bazında 40-140 dereceye ulaştığında bakteriler üreyip çoğalmaya başlar. Japonya'daki araştırmalar, mikrodalgada 6 dakikadan fazla pişirilen etin B-12 içeriğini yarı yarıya kaybettiğini açığa çıkarmıştır.
5 / 6 -
Plastik Ambalaj ya da Saklama Kabı İçerisindeki Yemekler: Civarında herhangi bir şekilde plastik bulunan hiçbir şeyi mikrodalga fırına koymayın. Plastikle kaplı yemekleri mikrodalgada ısıtırsanız, kanserojen madde oluşmasına neden olabilirsiniz. Bu plastik ambalaj ya da saklama kaplarının ısıtılması, zararlı toksik maddelerin açığa çıkmasına ve doğrudan yemeğine karışmasına neden olabilir.
Plastiklerden açığa çıkabilecek bazı kimyasal maddeler: BPAPolietilen tereftalat (PET)BenzenToluenXylene/ksilen
6 / 6
YORUMLAR