Erken yaşta böyle bir problemle karşılaştıysak ilk olarak endokrinoloji'den bir randevu almak gerekir. Çünkü sorunun hormonal olup olmadığının bir hekim tarafından tespit edilmesi gerekir. Eğer hormonal bir sorun yoksa, kızımızın kıl probleminin ne kadar yoğun ve rahatsızlık verici düzeyde olup olmadığına karar vermeliyiz.


Kimi zaman sorun edecek düzeyde olmasa da çocuktan önce bunu takıntı yapan ebeveynler vardır. Çocuğunuzun bu durumdan ne kadar rahatsız olduğunu veya olup olmadığını anlamak gerekir. Eğer sizi zorlayacak kadar ısrarcı değilse ve bu durumu özgüvenini etkileyecek kadar sıkıntı etmiyorsa mümkün olduğunca geç başlaması en uygunudur. Kızınız bu durumdan hoşnut değil ama ağda uygulamasından çok korkuyorsa asla zorlamayın. Zaten böyle bir uygulamaya hazırsa bile mutlaka hijyenik bir ortamda, özellikle çocuk psikopatolojisinden anlayabilecek yapıda bir uzmana yaptırmanız en doğrusu. Onun ilk deneyimi olduğu için minik aşamalarla yapılmalı.


Eğer problem yüz bölgesinde veya hassas bir bölgede ise erken yaşta bu yönteme başlamamamız en doğrusu. Özellikle yüz bölgesindeki kıllanma hormonal sorunların yanı sıra çok sık ve yanlış uygulama yapmaktan kaynaklanıyor. Alternatif yönteme başvurabilirsiniz, çok sık kullanmamak kaydı ile kısaltıcılar ile kısa dönemli çözümlerle durumu takip edebilirsiniz.


Kız çocuğu olan bir anne olarak pek çok annenin bu sorunu yaşamış ve yaşayacak olduğunu düşünüyorum.


Kızım henüz dört buçuk yaşındaydı. Çocuk dünyasında ne kadar da büyük problemlerle savaşıyormuş meğer. Bunu ilk kez o akşam kendisinden duydum. Henüz net cümleler kuramasa da sorununu ne kadar da net anlatmıştı annesine. Özgüvenine ve kafa tutuşuna çok şaşırmıştım. Bir süredir anneannesinde kalıyorduk. Akşam işten eve yanlarına döndüğümde kapı açılır açılmaz bana koştu. Beni evin büyük salonunda kuytu ve sessiz bir köşeye çağırarak 'anne bak sana ne göstereceğim' dedi. O an aklımdan güzel bir resim veya oyun hamurlarıyla yaptığı etkinliği benimle paylaşacağı bunun heyecanı ile bana seslendiği geçti.


Beni yanına oturtarak yüksek bir tonla 'bak yanlış yapmışsın' dedi. 'Neyi kızım, ben bir şey ellemedim ki...' dedim. Sonrasında bana bacağını uzattı, 'bunlara bak, beni yanlış doğurmuşsun, ben erkek değilim, bu bıyıklar ne' dedi. O yaşlarda kıllara bıyık diyordu! :)


Annesinin güzellik salonu olmasının verdiği güvenle 'hemen dükkana gidelim' dedi. Yani bunlardan kurtulalım demek istiyordu. Evet kıl tüy işlerinde iyiyimdir. Gerçekten sonuç veren cihazlarım da var. Yetişkinlere yıllardır bu konuda hizmet veriyorum. Ama şu an donup kalmıştım. Bu problemin bu kadar küçük yaşlarda psikolojik olarak bizi etkilediği gerçeği ile karşı karşıya kalmıştım.





Onu biraz sakinleştirdikten sonra bunun doğal olduğunu, ilerleyen yaşlarda zaten kolayca çözüleceğini, sorun etmemesi gerektiğini anlattım. Tek sorunun bu olsun, arkanda kapı gibi güzellik uzmanı annen var edası ile kalkıp bunu tetikleyen kaynağı sorgulamaya başladım. Ve buldum da... Bu kaynak fazla uzakta sayılmazdı, sadece birkaç adım ötedeki odadaki sevgili babamdı o...





Babacım nur içinde yat ama ne muzurlukların vardı. Dedesi meğerse aralarındaki sözlü didişmede alay edivermiş. Dedeyi bu konuyu asla malzeme yapmaması konusunda uyararak işi tatlıya bağladık. Arkadaşları ve çevresinde bu konuda alay edildiği için iyice içe kapanan çocuklar olduğunu duyunca kendimi şanslı hissettim. Uzunca bi süre bu konu, küçük kızımın hassas konusu olarak kaldı ve açılmadı. Fakat tüm bu büyüme sürecinde etek giymek istememesinin, eteğin altına tayt giyip çıkmaya çalışmasının, yaz başında utandığı için denize girmek istememesinin altında yatan aynı problemdi. 7 yaşlarındayken "neden elbise giymiyorsun bak hepsi dolaplarda küçüldü" diye isyan ettiğimde, 'Anne ya tarz meselesi; kapri, pantolon, tayt seviyorum asla etek, elbise giymem. Benim tarzım bu' diyordu.





Büyüdükçe kıllanma da yoğunlaştı. Hormonal bir problem mi var korkusu ile konusunda çok başarılı bir endokrinologa götürdük. Bazı hormon testleri ve tetkikler istedi. Ve doğal olduğunu öğrendim. Anne olarak içim sonunda çook rahatladı.


Ama kızımın, ara ara artan, 'beni bunlardan kurtar anne' ısrarına kaldığımız yerden devam...


Hep erken olduğunu anlatıp ikna ettim. En azından regl doneminden önce herhangi bir uygulama yapmama konusunda nettim.


Dün akşam güzellik salonumda ne olduysa oldu. Artık on yaşında olan kızımın ısrarına dayanamayıp küçücük bir bölgeyi ağdayla alayım, biraz acıyacak o zaman dedim. Tek kullanımlık, onun hassas tenini etkilemeyecek türden bir ürünle küçücük bi uygulama yaptım.


Ben dayanamaz "tamam" der diye düşünürken, benim cadı 'bu muymuş, bunda bir şey yok ki" demez mi... 'ANNEE benim tenim beyazmış yaa ben artık rahatça etek de giyerim' deyince gerçekten nasıl bir duygu içine girdiğimi anlatamam.


Ağda uygulaması doğal bir yöntem olduğu için o an kendini gerçekten iyi hissedeceğine inandığım için sadece diz bölgesine kadar küçük küçük hamlelerle konuşa konuşa işlem yaptık. Normalin belki iki katı zamanda bitirdim bu uygulamayı ama hiç canı yanmadan gayet keyifle bunu sonlandırdık. Kızım büyüyordu aslında. Ben de büyüdüğünün farkına varıyordum.



Dilek Köprülü

Güzellik Uzmanı




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Benim kızımda 8 yaşında esmer tenli olduğu için dudak üstünde siyah renkli tüyler var çokta belirgin geçen yıl okulda arkadaşları tarafından alay konusu olmustu gittim öğretmen ve söyleyen arkadaşlarının velileriyle konuştum bir kac hafta herşey normale dönmüştü sonradan yine başladılar endokronine götürdüm bişey çıkmadı ama şimdi yine kızım rahatsız olmaya başladı okula gidince benimle dalga gecicekler diye sizce yüz için olan agda bandiyla almalimiyim kızım uzuldukce bende üzülüyorum ????
    CEVAPLA
  • Misafir ya nekadar güzel anlatmışsınız tıpkı benim kızımda sizin kızınız gibi asla kısa şeyler ve etek elbise giymek istemiyordu meğer kreşteki arkadaşları dalga geçmiş o an güzel güzel konuşup hallettik ama şuan 9,5 yaşında daha da belirginleşti hormonel olduğunu düşünmüyorum çunkü benimde öyleydi :) ve dün akşam anne alalım bunları artık dedi :) sanırım bende sizin gibi küçük küçük işlemlerle alıcam onun piskolojisini çok iyi anlayabiliyorum yazınızı okuyunca yanlız olmadığımı anladım yüreğinize sağlık :)
    CEVAPLA
  • Misafir Yani ben annemle tüy dökücü krem kullanıyorum şuana kadar bir problem yok kullana bilirsiniz.
    CEVAPLA
  • Misafir Yani ben annemle tüy dökücü krem kullanıyorum şuana kadar bir problem yok kullana bilirsiniz.
    CEVAPLA
  • Misafir Ben çok korkuyorum agda ya gitmekten annende beni hiç zorlanmadı kendim bir şekilde aldım bu arada daha 9 yaşındayım regl olmayı yeni öğrendim ama yinede olmaktan korkuyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir 9 yaşında kizom ama çok tüylü neyle nadil alayım agritmadan
    CEVAPLA
  • Misafir Tüy dökücü
    CEVAPLA
  • Misafir Kizim 11 yasinda biyiklari ile dalga geciyorlarmis cok belli oluyordu ilk ben aldim sonrasinda alisti aldirdik agzini kapatmasina utanmasina cok uzuluyirdum
    CEVAPLA
  • Misafir Yani çok normalll
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 13 yaşındayım kıl içindeyim ama alamıyorum annem eski kafalı
    CEVAPLA
  • Misafir ben 11 yaşındayım hiçbir sıkıntı yok ben 10 yaşından beri kıllarımı alıyorum ????????❤???? ben annemden gizlii aldım annem kızdı ama yapcak bir şey yok şimdiki kızlar yaniiiiiiiiiiiii
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 13 yasındayım kıl içindeyim ama alamıyorum annem eski kafalı
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar herkese benim kızımda 10 yaşında genital bölgesinde Killar çıktı agda yaptıralım anne diyip duruyo sizce dokulurmu tüyler uyuşturucu kremler var anestol pomad çok iyi agdadan 1 saat önce suruyosunuz uyusuyo genital bölge si ama ben istemiyorum ağda kızıma daha erken sizce dokulurmu .
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 13 yaşındayım yüzümdeki kıllardan hoşlanmıyorum özellikle bıyık annem fark etmiyor yada etmesine rağmen söylemiyor ona söylemem gerekir mi söyleyemiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 11 yaşındayım bacağım cidden çok kıllı. Birde ben genelde evin içinde şort giydiğim için alsam neden erken yaşta aldın derlerse ne yapacağım? (Babaannem,yengdm,babam, ablam fln görüyor genellikle)sizce almalı mıyım? Annemi nasıl ikna ederim?
    CEVAPLA
  • Misafir Annene söyleyip ağdayla aldirabilirsin
    CEVAPLA
  • Misafir Annene söyleyip ağdayla aldirabilirsin
    CEVAPLA
  • Misafir Annene söyleyip ağdayla aldirabilirsin
    CEVAPLA
  • Misafir 16 yaşındayım yüzüme ağda yapbilrmiyim
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızımda 12 yaşında ilk tecrübesini dün yaşadı ama çok ağladı ilerleyen zanlarda ne yaparım bilmiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Kıları ne götürür acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Of
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 12 yaşında bir kızım. Bacaklarımda kollarımda ve suratımda fazla kıl var .Ve benim yaşıtimda kimsede yok Çok rahatsız oluyorum özellikle biyiklarimdan güneşe çıkınca erkek gibi duruyor.Artik bıktım etek şort giymek istiyorum.Gerçekten bıktım artık
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 13yasindayim ayak ve kol tuykerimi ala bilirmiyim agdayla
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 14 yasindayim biyigimi aliyorum ve cok mutluyum annem beni her iki haftada bir götürüyor ama bikini bolgemde baya var napabilirim annemede soyleyemiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir benim çocuğum 9 yaşında almmak istiyo sizce napa bilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Benim oğlum almak istiyor. Yardım edin dilek hanım.
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 11 yaşındayım Kasım'da 12 ye gireceğim 1 yıl önce annemi kaybettim danışacağım tek siz vardınız.kollarım parmaklarım bacaklarım ve bikini bölgem kılla dolu siyah saçlı olduğum için daha belli oluyor 1. Sınıfa giderkende kılıydım arkadaşlarım benle dalga geçiyor. genelde etek giyen bi kızdeğilim sadece özel günlerde giyerim ama kilotlu çoraptanda bıktım ne yapmalıyım lütfen yardım edin ????
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba, ben güzellik uzmanı değilim ancak kişisel tavsiyem doktor eldivenleri oluyor ya hani lateks eldivenler onları alıp kıllarını yolman bu biraz canını acıtabilir ancak hepsini almaktansa bu yolla biraz seyreltebilirsin... Başkalarının söyledikleri lütfen canını sıkmasın bu yaşlar ne yazık ki arkadaşların birbirleri ile dalga geçtiği yaşlar eminim ki sen çok güzel bir genç kızsın ve çok daha güzel olacaksın :)
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 13 yaşındayım tüy dökücü kullanıyorum bacaklarıma falan ama bıyığım var biraz onu bu yaşta alsam sorun olur mu
    CEVAPLA
  • Misafir ben 12 yasinda alıyorum bu doğrumy
    CEVAPLA
  • Misafir Meraba benim kizim 13 yasinda ten tüy dökücü krem aldim sence benim kizim tüy dökücü kremi kullanabilirmi
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 13 yaşındayım gayet kullanıyorum kızınızda kullanabilir bence yanlış ilk kez kullanıyorsa alerji yapar mı falan diye küçük bir bölgede test edin ????
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 14 yaşımdayım annem bacaklarıma tüy dökücü sürmeme izin vermiyor ağdayla da gözümden yaz gele gele alıyorum annem de diyor ki eğer her gün uğraşmayı ve erkek gibi çıkmasını göze alıyorsan jiletle alabilirsiniz ama korkuyorum yardım ederseniz sevinirim????
    CEVAPLA
  • Misafir Bence ağda çok canını acıtmıyorsa almaya devam et ama eğer çok açıyorsa jilete geç derim Jiletle alırken kesinlikle kuru alma ıslat ve ya tıraş kremi yada saç kremi sürüp al araştırmasını yapıp doğru alırsan kalınlaşmaz YouTube’dan videolarını izle derim ????????
    CEVAPLA
  • Misafir Öncelikle herkese merhaba ben 12 yaşında annesi olmayan bir kızım koltuk altlarımı 2 senedir ağdayla alıyorum bacak bikini bölgesi ve kol kıllarımı almadım ne zaman başlıyacağımı bilmiyorum bazıları liseye geçtiğinde 15 16 yaşlarında al desede ben dayanamıyormum mayo şort etek elbise giymiyorum. Denize gitmeye utanıyorum yazın sıcağında tayt eşofmanla gezmekten bıktım kaşlarımın ortası ve bıyıklarım çıkmaya başladı okula gidince erkekler bana baktığında çok utanıyorum ne yapıcam bilmiyorum kütfen birisi yardım etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben de 12 yaşındayım. 7 yaşımdan beri bıyıklarımı annemden gizli alıyorum fakat sonunda yakalanıyorum. Annem bunun için çok küçük olduğumu söylüyor fakat ben cımbızla, iple ve ya makasla aldığım için çok çıkmaya başladı.Hatta 7 yaşımda dudağın ucunu kestim hâlâ da öyle kesik.Yani kaşımın ortasını da bazen alıyorum.bence koltuk altı haricinde pek yer sıkıntı değil ama yüzde hemen belli oluyor.
    CEVAPLA
  • Misafir kızım
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba kızım 11 yaşın da ve genital bölgesini almamı istiyor sizce ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir bence bir yaş büyümesini bekle
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 12 yaşında, dudak üstü ve kaş arasında bulunan tüylerinden rahatsız olduğunu çok kez dile getirdi, ne kadar açıklasamda rahatsız oluyorum diye tutturdu. Hatta sanırım dalga falan geçilmiş, ağlayarak anlatıyor artık çok rahatsız oluyorum diye ama içimde bir şüphe var, sizce erken mi?
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben de sizin gibiyim 11 yaşındayım ve 10 yaşımdan beri istenmeyen tüyler oluşuyor bikini bölgesi () bölemde ve koltuk altımda çok fazla oluşuyor ilk ağdayla alacaktık ama evde ağda kalmamıştı bu yüzden acıtan bir keskin uçlu eşyayla aldık sonrada duşa girdim aradan 4 saat falan geçtiğinde vücudum tahriş olmaya başladı ve o bölgeye temas ettiğim halde çok acımaya başladı annem tüyler yeni çıktığı için canını yakabilir dedi ama ben hala şüpheliyim Epilasyon Makinesi almayı düşünüyoruz Braun markasını denicez sonra ben buraya yazarım iyi günler İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VATANDAŞ
    CEVAPLA
  • Misafir bu yaşda koltuk altındamı oluyor ben 12 koltuk altımda bile yookk
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba. Arkadaşlar. Benim yaşım 11 bacaklarım ve bıyıklarım çok geldi. Aynı sizin gibi benimde bıyıklarımla dalga geçiyorlar. Eğer ağdayla alırasam çok acır. Bunu biliyorum. O yüzden korkuyorum. Ablam dün hamam otuyla almış. Hiç acımıyormuş. Krem gibiymiş. Bacağının üzerine koyunca hemen kendi gidi
    CEVAPLA
  • Misafir tüy dökücü işlevi görüyormuş herhalde...ama tüy dökucu krem jilet işlevi göruyor ve jilet çok sağlıksız ve kalın ve hızlı çıkartıyor.ağdadan korkacak bir şey yok kendine güvenip en küçük yeri alabilirsin...insanlık hali olur belki ağdaya ihtiyacın olur.kılların çıkarsa kalın çıkartıyor hamam otuunun zararları büyükmuş...
    CEVAPLA
  • Misafir 13 yaşındayım ve bıyıklarımdan ve kıllarımdan bıktım en sıcak havada bile okulda hırkayla geziyorum ve bıyıklarım güneş ışığında çok daha belli oluyor zaten çok kalın ve fazlalar kardeşim ve sınıfımdakiler dalga geçti sürekli yüzümü kapatmaktan bıktım bazen annem herkesin içinde söylüyor çok utanıyorum çok düşüncesiz gerçekten insanların dış görünüşüyle dalga geçmek çok aptalca benim yaşımdaki hiç bir kızda bu kadar yok zaten psikolojik sorunlar yaşıyorum inş. lisede yurtta kalırım diye dua ediyorum çünkü istediğimde ağda yapabilirim bir kere herkesin içinde dalga geçtiler sonra kimseye...
    CEVAPLA
  • Misafir benim yaşım 14 ama annem bana yapmadı hala yapıyım dediği zaman da acır diye düşünüyorum o yüzden hayır diye ısrar ediyorum ve bunu genellikle sormuyor bir daha sorarsa yap dicem yap da diyemiyorum ki utanıyorum söylemeye bacağımda bir sürü kıl var ve çok kötü duruyor dışarda şort-kapri-elbise-etek falan hiç bir şey giyemiyorum hatta pantolon giydiğim zaman da ayakkabımın oraya kadar çekiyorum paçasını çünkü görünebiliyor kıllar ne yapmalıyım bana bir yol gösterin :((
    CEVAPLA
  • Misafir bende aynı sorunu yaşıyorum benimle dalga geçtiler hatta annem çok düşüncesiz herkesin ortasında söylüyor güneşe çıkınca erkek gibi oluyorum zaten psikolojik sorunlarım var bide bu ekleniyor her gece ağlamaktan bıktım her yere giderken ağzımı kapatıyorum ve artık ölmek istiyorum bıyıklarım çok fazla ve belli benim yaşımdaki kızlarda hiçbirşey yok en sıcak havada bile hırka giyiyorum arkadaşım çıkar deyince üşüdüğümü söylüyorum lütfen bana yardım edin kafayı yemek üzereyim
    CEVAPLA
  • Misafir Benim de kızım 10 yaşını dolduruyor nisan ayında.Gecen yıl arkadaşlarının yüz ve bacak tüyleri ile dalga geçtiğini söylemişti.Ona bunu makulce aciklamistim.İkna olmuş gibiydi şimdi ısrarla rahatsız oluyorum temizle diye tutturdu.Yazinizi okuyunca bilgilendim sağ olun.
    CEVAPLA
  • Misafir Çok teşekkür ederim Dilek hanım. Kızım nisanda 10 yaşını dolduracak. Gözle görülür sıklıkta ve koyu renk kıl yapısı var. Diz altını bugün evde sir ağda ile aldım. Genital bölge için trimer tavsiyenize uyacağım. Sevgiler..
    CEVAPLA
  • Misafir Öncelikle sizi tebrik efiyorum. Benim kızım 9 yaşında onunda genital bölgesinde çıktı. Doktora gittik hormanal olduğu için dedi. Hormonunun biri biraz yüksek olduğu için erken başladığını söyledi. Gerek olursada küçük bir makasla kesebileceğimi ekledi. Ama ben endişeliyim ve bir kaç kez yaptım
    CEVAPLA
  • Misafir ilginize tesekkur ederim.makas biraz urkutucu olabilir ,bende denemiştim biraz etine degdirdim.canı acıdı çok.küçük bölgeler için trimerlar var,onlar kılın birkaç mm yukarısından kesiyor.kesici bir alette degil kalem pille çalışıyor.kurtarıcı olabilir .yas itibari kızınıza ile özel bölgeye ağdayı şuan düşünmeyin derim.sevgiler dilek köprülü
    CEVAPLA
  • Misafir ne anlayışlı bir anne ♥♥ sizi tebrik ediyorum
    CEVAPLA
  • Misafir dilek hanım benim kızım 10 yaşında onunda genital bölgesinde çıktı ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Dilek hanim sizin yasadiklarinzla biz şimdi karşılaştık lütfen bana yardim edermisiniz
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.