Çin Takvimi'ne göre Horoz Yılı'na girmiş bulunmaktayız. Peki Horoz Yılı nedir, özellikleri nelerdir? En önemlisi de bize iyi gelecek mi? Feng Shui Uzmanı Ferda Ünsal ve Feng Shui Uzmanı Işıl Güner Alfar merak ettiğimiz soruları yanıtladı.


Biz yeni yıl kutlamalarımızı çoktan gerçekleştirdik ancak Çinliler yeni yıla bizden tam 28 gün sonra 28 Ocak'ta başladı. Peki Çin Takvimi'ne göre 2017 yılında bizi neler bekliyor?

Çinliler, batı kültüründen farklı olarak hem Güneş hem de Ay Takvimi’ni kullanırlar. Bu iki takvim arasındaki farklılıktan dolayı yeni yıl, her sene aynı günde başlamaz. Ay Takvimi'ne göre, Çin Yeni Yılı 28 Ocak tarihinde başladı. 15 Şubat 2018’e kadar da devam edecek. Yılın getirdiği yeni enerjileri belirlemek ve kendimizi değişen zamana yeniden uyarlamak için, Güneş Takvimi’ne göre analiz yaparak; bir yıllık dönemin yaşam alanlarımızı, dünyamızı ve kişileri nasıl etkileyeceğini öğrenebiliriz.


Uzakdoğu’da yeni yıl kutlamaları, yeni ay ve dolunay arasındaki 15 günlük dönemde yapılır. 2017 Horoz Yılı, yeni ayın başladığı 28 Ocak ve dolunayın başladığı 11 Şubat tarihleri arasında kutlanacak. Çin zodyağı 12 burçtan oluşur ve bu burçların her biri yıllara karşılık gelir. Batı astrolojisinde burçlar aylara göre yerleşirken Çin zodyağında senelere göre isimlendirilir. 12 yılda bir burçlar kendilerini tekrar eder. Ayrıca, her sene bir burç ile bir element ile eşleşerek, 60 yılda bir aynı element ve burç yan yana gelir. Dolayısıyla, 1957’de yaşanan kimi olayların benzeri bu yıl da hayatımızda boy gösterebilir. Tarihte Horoz yıllarında, yaşanan olaylar:


  • Ülkelerin bağımsızlık ve sınırlarını koruma mücadelesi
  • Depremler ve tsunamiler
  • Avrupa Birliği konusunda yeni gelişmeler
  • Suikastler ve uçak kaçırılma olayları
  • Adalet ve özgürlük arayışı
  • Genç neslin politik sisteme başkaldırısı

Bu yıl, Horoz burcunun doğuştan aldığı pasif/yin metal enerjisi, yılın pasif/yin ateş enerjisiyle birlikte. Ateşin metale üstün gelme eğiliminden dolayı, birbiriyle çatışan etkileşimi var. Bu etkileşim bireysel, toplumsal ve ülkeler arası ilişkilerde sorunlara neden olabilir. Patlamalar ve depremler yaşanabilir.


“Maymun tüm fıstıkları aldı ve bize sadece boş kabukları bıraktı!”

Geçtiğimiz yıl Maymun Yılı idi, bu yıl ise Horoz Yılı. İki yıl arasında en belirgin farklar nelerdir? Horoz Yılı Maymun Yılı’ na göre daha iyi bir yıl olacak diyebilir miyiz?

Geçen yılın element etkileşimi de bu yıl gibi, ateş ve metal özelliği taşıyordu. Ancak, elementlerin aktif/yang özelliğinden dolayı etkisi daha sert yaşandı. Maymun burcunun en önemli özelliği hedef odaklı olmasıdır. Azimli ve güçlüdür. Değişken, sürprizlerle dolu, bizi şaşırtan bir burç olduğu için olumlu ve olumsuz her şey yaşandı diyebiliriz. Geçmişte yaşanan problemlere sıra dışı çözümler üretme gayreti yükseldi. Bireysel ve toplumsal huzura kavuşmak için, ilişkilerin sorgulandığı, öfke duygusunun yükseldiği yorucu bir dönem oldu. 2016’da merkezden etki eden enerji salgın hastalıklara, solunum ve dolaşım yollarıyla ilgili sorunlara, strese neden oldu. Ayrıca, yılın karakterinde su enerjisinin olmamasından dolayı da kuru, tatsız bir dönem oldu. Böyle seneler ‘Kara Yıl’ olarak adlandırılır. Kıskançlık ve rekabet arttı. Kadın enerjisi yükselirken, erkek enerjisi çatışmaya yöneldi ve sorumlulukları arttı. ‘Benim duygularım, benim hayatım’ bakış açısının hakim olduğu, bireysel ve bencil duygular yükseldi. Kısacası, Maymun tüm fıstıkları aldı ve bize sadece boş kabukları bıraktı! 2016’nın enerjileri her ne kadar suistimallere açık, güç, rekabet ve kıskançlık duygularını tetikleyen yapıda olsa da dostlukların, elimizdeki varlıkların değerini tartmayı ve anlamayı da getirdi.


2017, geçen yıl toprağa ektiğimiz başarı tohumlarının hasat dönemi. Verimli sonuçlar alma, çok çalışma, toplumsal güç, beceri ve gayretlerimizi gösterme zamanı. Siyah bir yılı geride bırakıp yeni beyaz bir sayfa açma gayreti yüksek. Her ne kadar yılın karakterinde çatışan enerjiler olsa da gelişmeye ve ilerlemeye açık olduğumuzu gösteriyor. Bu yılın sepetinde tüm elementlerin, ateş, toprak, metal, su, ağaç olmasından dolayı daha dengeli bir dönem olabilir. İlişkiler de uyum ve yapıcı tutum, sorunlara barışçıl çözüm arayışları yükseliyor diyebiliriz. Yılın ilk yarısı, stresli bir dönem olsa da ateş enerjisinin yükseldiği bahar ve yaz döneminde daha huzurlu hissedebilme şansımız var.


Horoz Yılı'nın genel özellikleri nelerdir?

Ateş Horoz’u pasif/yin özellikler taşır. Başarı ve barışın elde edilmesi için, güçlü iletişim, yapıcı tutum, çok çalışma, sabır ve sebat etmek önemli. Pasif ateş özelliği, içimizdeki sevgi duygusunu paylaşmayı; sıcak, samimi ilişkileri, birbirimizi anlamayı temsil ediyor. Artık, her şeyin farkına varma dönemi diyebiliriz. Umulmadık yerlerden, unutulan düşünceler ve fikirler çıkabilir.


Ateş horozu, diğer horozlardan farklı olarak, daha enerjik ve daha dramatiktir. Bu anlamda, enerjimizi daha üretici amaçlara yöneltmek, biraz risk almak gerekebilir. Dostluk, arkadaşlık ve ailenin hayatımızdaki önemi artıyor. Değer kavramını sorgulama, paylaşma, sorunlara farklı çözüm yolları bulma, kalıplaşmış kurallardan arınma süreci başlıyor. Horoz, güneşin doğuşunu, yeni bir günü, ışığın gelişini, karanlıktan aydınlığa geçişi haber veriyor.


Horoz burcunun en önemli özelliklerinden biri, istediğini yaptırana kadar inatla bir şeyin üzerine gitmek ve güç kullanmayı en sona bırakmaktır. Bundan dolayı, sorunlara barışçıl yöntemler bulmak için gayret sarfedilecek bir dönem olduğunu, bu yıl diplomasinin kazanacağını söyleyebiliriz.


Yeni projelerin destekleneceği, düzen ve güven duygularının yükseleceği, adalet ve otoritenin sorgulanacağı bir Horoz Yılı deneyimleyeceğiz. Bireysellikten toplumsal bakış açısına geçişin etkili olacağı ve eleştiri eğiliminin artacağı bir dönem. Yaşam alanlarını koruma duygusu yükselecek. Ülkeler kendi sınırlarını, aileler ise kendi alanlarını koruma planları yapacak. Yeni bir dönem, yeni umutlar ile beyaz bir sayfa açıyoruz.


Horoz yılında bireysel olarak ne yapıp ne yapmamalıyız, nelere dikkat etmeliyiz? Örneğin yeni bir karar almak, hayatımızda köklü değişiklikler yapmak için Horoz yılı uygun bir yıl mıdır?

2016’ nın yorucu karanlığı yerini, bembeyaz ve aydınlık bir geleceğe geçiş dönemine bırakıyor. Yine kaygılar yine mücadeleler olsa da 2017’de Horoz’ un rengarenk enerjisiyle pırıl pırıl uyanacak ve rüzgarı arkamıza almaya devam edeceğiz. Geçen yılın yüksek bireysellik anlayışı yerine paylaşım ve toplumsal dayanışmayla beraber, çok sesliliğin uyumunu yakalayabilmek için tüm çağrılara ve özel niteliklere açık olmak gerekiyor.


Tıpkı bir mum ışığı gibi sadece kendi alanımızı aydınlatma yerine, etrafımıza ışık yaymaya çalışmalıyız. Pasif/yin enerjiler taşıyan bu dönemde heyecan az, cesaret az, güven az, neşe az, sevgi az ama merhamet duygusu yüksek olur. Üzüntülerimizi içimize atıyoruz. Gelecek planları yapamıyoruz. Az konuşmalı ve az yemeliyiz. ‘Basit Hayat’ kuralları geçerli olmalı. Basit sevmeli, basit düşünmeli, basit yaşamalıyız. Köklü değişimler yapmak için uygun bir dönem değil. Evlenmek ve çocuk sahibi olmak için çok güzel bir yıl.


Ev ve iş yeri gibi yaşam alanlarımızda, yılın olumlu-olumsuz enerjilerini dengelemek için, pusula yönlerine göre, aşağıda belirtilen uygulamalar yapılmasını öneriyoruz:

Olumlu yıldızlar


Merkez bölümü: Merkez bölümünde iş hayatında başarı, yeni fırsatlar, güç, rekabet ortamında kazanma şansını artırmak için, Metal ve Su elementini temsil eden beyaz, gri, füme, mavi veya siyah renklerden, metalik, cam objelerden ve aynalardan faydalanabiliriz. (Bereket Kasesi, 6’lı Destek Parası, Uçan At.)



Kuzey: Kuzey bölümünde beklenmedik olumlu gelişmeler, destek ve güç şansınızı artırmak için, Metal ve Toprak elementlerini temsil eden beyaz, gri, füme, mavi, siyah renkler, gümüş, bronz, pirinç gibi metalik veya kristal, seramik, porselen objeler çok uygun. (Leylek , 8 Kaplumbağa, Arowana Balık)



Doğu: Doğu bölümünde bereket, bolluk, olumlu sağlık ve ilişkiler şansını arttırmak için, Toprak ve Su elementlerini temsil eden seramik, porselen, kristal, cam objeler, akvaryum veya yapay şelale, aile resimleri kullanılabilir. (Mistik Düğüm Yeşim, Bereket Tavşanı, Kurbağa Yeşim, Bereket Kavanozu)


Bu yıl, ev veya işyerinizin doğu bölümünden tadilat başlatmayın. Doğu yönünden etki eden Tehlikeli 3 Yıldızı’na karşı sırtınızı dönerek oturmayınız. Yüzünüzü verebilirsiniz. Sağlık sorunları, kazalar, hukuki problemler ve hırsızlık riski var.



Güneydoğu: Plan, proje ve hayallerinizin gelişmesi ve tamamlanması, mutlu olayların yaşanmasını desteklemek için Ateş ve Ağaç elementlerini temsil eden kırmızı, yeşil renkler, çiçekli desenler, bitkiler, ışıklar güneydoğuda kullanılmalı bu yıl. (Mutluluk Halkası, At Resmi, 9’lu Para, Ametist Döngü)

Kuzeydoğu: Kişisel gelişim, eğitim, bekarlar için evlilik şansını desteklemek, evli çiftlerin ilişkilerini güçlendirmek için, Ateş ve Toprak elementlerini temsil eden semboller olumlu. Evlenmek isteyenler, kuzeydoğu yönünde canlı bitkiler ve çiçekler koymalı. Evli çiftlerin ilişkilerini güçlendirmesi açısından birlikteliği temsil eden semboller ve ışıklar ve kırmızı renkten faydalanmalıdır. Eğitim görenlerin kristaller ve eğitim sembolleri ile başarılı, ve yaratıcı projelerini destekleyebilir. (Çift Mutluluk Akik, Piyon Çiçek Resmi, Kristal Dünya, Çift Kuş Beyaz)



Olumsuz yıldızlar

Kuzeybatı: Kuzeybatı bölümünden etki eden enerji stres yaratarak sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle erkeklerin, liderlerin, yöneticilerin enerjilerini dengelemesi gerekiyor. Korunmanız için, Metal, Ağaç ve Su elementlerini temsil eden beyaz, gri, mavi, beyaz veya yeşil renklerden, metalik, cam objelerden, bitkiler, su bambuları ve beyaz çiçekli bitkilerden faydalanabilirsiniz. (Pakua Wulu, 4 Maymun, Siyah Elma, 5’li Korunma Parası)



Güney: Maddi ve manevi kayıplar, sağlık sorunları ve olumsuz ilişkilerden korunmanız için, Metal ve Ağaç elementlerini temsil eden beyaz, gri, yeşil renklerden, metalik ojeler, bitkiler ve beyaz çiçeklerden faydalanabilirsiniz. (5’li Korunma Parası, Qui Lin, Leylek Pirinç, 5 Element Pagoda)



Bu yıl güney bölümünden tadilat başlatmayın, gürültülü işlerden kaçının!




Güneybatı: Hırsızlıklar ve güvenilmeyen ilişkiler. Özellikle kadınlarda stress yaratan bu enerjiden korunmanız için Su ve Ağaç elementlerini temsil eden mavi, siyah, beyaz, gri renklerden, cam objeler ve bitkilerden faydalanabilirsiniz. (Fil Yeşim, Ametist Döngü, Yin Su, Ejder Kaplumbağa)



Batı: Anlaşmazlıklar, huzursuzluklar, ilişkilerde sorunlar, hukuki sorunlardan korunmanız için Ateş, Toprak veya Metal elementlerini temsil eden kırmızı, beyaz, gri ve toprak renklerinden, kristal, porselen, doğal taşlar, ışıklar, metalik objelerden faydalanabilirsiniz. (Qui Lin, Mutluluk Halkası, Çift Mutluluk Akik, Kesme Kristal Top)



Bu yıl batı bölümünden tadilat, bahçeniz var ise budama ve kazma işlemlerini başlatmayınız. Yılı yöneten Grand Dük Jüpiter/Tai Sui rahatsız edildiği takdirde olumsuzluklara neden olabilir. Batı yönüne sırtınızı vererek oturmanız destek şansınızı artırır. Ancak, yüzünüzü dönmeniz zorluklar karşısında mücadele gücünüzü düşürür.


5- Horoz yılında hangi burçlar daha şanslıdır ve hangi burçlar daha dikkatli olmalıdır?


Yılın şanslı burçları:


Fare: 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008 doğumlular... Sürpriz gelişmeler, başarı ve kazanç şansı, bazı zorluklar yaşanabilir


Manda: 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 doğumlular... İş, başarı ve ilişkiler şansı yüksek, risk alabilirsiniz. Harcamalar iyi planlanmalı. Kalıplaşmış düşüncelerinizden vazgeçmeniz önemli.


Ejderha: 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 doğumlular... Başarı, ün, tanınma şansı çok yüksek. Uzun vadeli plan yapılmalı, özgüveninizi yükseltmelisiniz.


Yılan: 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013 doğumlular... Küçük adımlar büyük başarı getirebilir. Hayallerinizi gerçekleştirme zamanı, destek şansınız var.


Domuz: 1959, 1971, 1983, 1995, 2007 doğumlular... İş hayatı yoğun, olumlu gelişmeler şansı yüksek. İlişkileriniz de yapıcı tutum çok önemli.


Yılın vasat burçları:


Kaplan: 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 doğumlular... Çok çalışmalısınız. Yeni fırsatlar var. Cesur ve dikkatli olun. Dostlarınızın yardım eli üzerinizde.


Tavşan: 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 doğumlular... Sorumluluklarınız artıyor. Kararlarınızda dikkatli olun! Uzun vadeli anlaşmalardan kaçının. Harcamalarınızı iyi planlayın.


At: 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014 doğumlular... Mücadele gerektiren bir yıl. Zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Sevdiklerinize, arkadaşlarınıza vakit ayırın. Hayatı kolay tarafından alın. Beslenmenize dikkat edin!


Keçi: 1955, 1967, 1979, 1991,2003, 2015 doğumlular... Fırsatlar, yeni gelişmeler var. İşinize odaklanın, hırslanmayın, risk almayın ve ilişkilerinizde dikkatli olun. Kendinize zaman ayırın.


Maymun: 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016 doğumlular... Başarınız çok çalışmanıza bağlı, tembellik yapmayın. Karar vermeden önce iki kez düşünün ve ilişkilerinizde dikkatli olun.


Horoz: 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017 doğumlular... Başarı ve destek şansı var. Zorluklar çıkabilir, baskı altında hissedebilirsiniz. Tepkilerinizi kontrol edin.


Köpek: 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018 doğumlular... Hayatınızı gözden geçirme zamanı. Yardımcı insanlardan destek görebilirsiniz. Heyecanlı gelişmeler yaşayabilirsiniz, fakat kayıplara karşı dikkatli olun!


Röportaj: Dilay Argün


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.