Dünyadaki en ünlü Hollywood yıldızlarından biri. Ama henüz bir Oscar’ı yok. Ve bir Oscar almak için yanıp tutuşuyor. Leo’yla baş başayız, yeni filmini konuşuyoruz...


Wall Street’in gördüğü en sahtekâr adam: Jordan Belfort. 26’sında milyoner, 36’sında hükümlü oldu. Arada geçen 10 yılda, kazandığı bavullar dolusu parayı sadece İsviçre bankalarına yatırmakla kalmadı, uyuşturucu ve seks partileriyle ün saldı. İngiliz bir modelle evlendi. Ona Coco Chanel için inşa edilen bir yat dahi satın aldı. Başından geçenleri “The Wolf of Wall Street” adlı kitabında yazdı. Leonardo DiCaprio da bu sahtekârın filmini yaptı! The Wolf of Wall Street 25 Aralık’ta ABD’de vizyona girdi. 28 Şubat’ta da “Para Avcısı” adıyla Türkiye sinemalarında olacak. Film Los Angeles’taki ilk gösteriminde yuhalandı. ABD’de büyük tartışmalar yarattı. “Sahtekârlığa ve ahlaksızlığa övgü” ile suçlandı. Ancak şimdiden en iyi ilk 100 film arasında gösteriliyor.


Sonuçta yeni bir “ödül mevsimi”nden, yani Oscar ve Altın Küre’lerden önce Leonardo DiCaprio, “Para Avcısı”yla (The Wolf of Wall Street) yine karşımızda... Dünyadaki en ünlü Hollywood yıldızlarından biri. Ama henüz bir Oscar’ı yok. Sinema tarihine adını çoktan yazdırdı, yine de bir Oscar almak için o da yanıp tutuşuyor. Ben ona “Leo” diye hitap ediyorum. Çünkü tanışıklığımız eskilere dayanıyor. Leo’yla baş başayız, yeni filmini konuşuyoruz. “Bu film benim için çok şey ifade ediyor” diyor ve ekliyor: “Bu işin altından kalkamayacağız sanıyordum.” Zira, Leo filmin yapımcılarından. “Para Avcısı”, Leo’nun “Göklerin Hakimi” filminden sonra yapımcılığını da üstlenerek oynadığı ikinci film.


Wall Street simsarının gerçek hikâyesi

Doğal olarak, Leo’nun seçtiği yönetmen de Martin Scorsese. Zira Leo ve Scorsese, “New York Çeteleri” (2002), “Göklerin Hakimi” (2004), “Köstebek” (2006) ve “Zindan Adası” (2009) filmlerinde de beraberdi. Ancak bu sefer durum farklı. Alışılanın aksine bu filmi yönetmesi konusunda Scorsese’yi ikna etmesi gerekmiş. Peki nasıl oldu da koskoca Leonardo DiCaprio, “Para Avcısı” filmini takıntı haline getirdi?


Öncelikle şunu belirteyim, Leo utangaç ve konuştukça açılan bir adam. Hele ki uzun süredir tutkunu olduğu bir projeden bahsederken... “Para Avcısı” filmi bir kara komedi, gerçek bir hikâye. Dediğimiz gibi 1962 doğumlu Amerikalı Jordan Belfort, 1990’ların başında bir simsarlık şirketi kurar, genç yaşta milyon dolarlar kazanır. Sonrasındaysa isminin karıştığı hisse senedi manipülasyonu ile FBI’a yakalanır, itirafçılık yapar. 22 ay hapis ve borçlarını geri ödemesi koşuluyla “yırtar”. Belfort, bugün bir konuşmacı ve yazar. Aslında yazarlığı ve konuşmacılığı bu olaylardan sonra başladı. 2008’de çıkardığı ve Leonardo DiCaprio’nun son filmiyle aynı adı taşıyan “TheWolf of Wall Street” kitabında anılarını yazdı. Kitap bestseller oldu. Ardından ikinci kitabını çıkardı. Leo Belfort’un hikâyesinin “büyü”süne kapılanlardan.


"Öyle patavatsız bir dürüstlüğü var ki"

Leo, durumu şöyle izah ediyor: “Jordan Belfort’un romanını birkaç yıl önce okudum. Bana kalırsa bu çok üzücü ama bir o kadar da dürüst, samimi bir hikâye. Onun gerçek hikâyesi olduğunu hemen hissediyorsunuz. Öyle patavatsız bir dürüstlüğü var ki... Açgözlülüğü, saplantıları... O vicdansız bir adam. Böyle bir karakteri canlandırmak istedim.” Ekonominin kötü olduğu bir dönemde, hele ki 2008’de patlayan Bernard Madoff skandalının akabinde Leo’nun “Wall Street” canavarlarından birine neden bu kadar takılıp kaldığını merak ediyorum. Leo şöyle anlatıyor: “Bunun iki sebebi var. Birincisi, Jordan Belfort’un hikâyesini elime aldım ve bırakamadım. İkincisi, filmin yapımının arifesinde proje iptal oldu. Sebebi neydi biliyor musun? Finansörlerimiz bizi yüzüstü bıraktı...” Eh, bu da dolandırılanların bedduası olsa gerek! Leo devam ediyor: “Gerçekten harap oldum. O dakikadan itibaren bu senaryo benim için daha da önemli bir hale geldi.” Anlaşılan o ki Leonardo DiCaprio, başarısızlığı kabul edemeyen bir adam. Film hazırlıklarını anlattığı her an, içindeki hırs daha da belirgin oluyor.





Yeni yetme bir stardı, dolandırıldı

Ama hiçbir şey tesadüf değil. Zira Leo da dolandırıldı. Bir nevi, Jordan Belfort’un kurbanlarına benzedi. Finans danışmanına güvendi ve çok para kaybetti. 2000 yılının yazında, verdiği partilerle ünlü “milyoner” finans danışmanı Dana Giacchetto’nun, aralarında Ben Affleck, Matt Damon, Cameron Diaz, Tobey Maguire ve Leonardo DiCaprio’nun da bulunduğu dönemin genç Hollywood yıldızlarını dolandırdığı haberi patlamıştı. Giacchetto, bu isimlerden 14 milyon dolar çarptı. Leo 18 yaşında yeni yetme bir stardı ve Giacchetto’ya çok güvenmişti. Nitekim Leo “Evet, ben de dolandırıldım. Ama hayatta heyecanla yol alırken birilerine güvenmek gerekiyor. Bize kol kanat gerecek birilerine” diyor. Hak vermemek elde mi? Leo devam ediyor: “Ama o güvendiklerimiz bizi aldattığında bu çok acı verici oluyor. Acı veren sadece yitirdiğiniz paralar değil, o güvenden mahrum kalmak!” O da pek çoğumuz gibi düşe kalka yola devam etti. Ve yine kötü adamı oynuyor. Dehşet partiler, uyuşturucu ve fahişeler... “Para Avcısı” Jordan Belfort’un partilerinin yanında, “Muhteşem Gatsby” epey masum kalıyor.


"Jordan Belfort’a saygı duyuyorum"

Leo, Jordan Belfort’un onu bir çıkmaza sürdüğünü söylüyor. Belfort hakkında kafasının karışık olduğunu itiraf ediyor bir anlamda... “Jordan Belfort’la pek çok kez sohbet ettim. Hayatının o dönemini geçmişinin bir parçası olarak kabul etmiş. Pişman... Kurbanlarına borcunu ödemek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Gerçekten! Bu yüzden ona saygı duyuyorum. Bana utanç verici anılarını anlattı, çünkü bugün kendini başka bir adam olarak görüyor. Başından geçenleri, sanki başka bir adamdan bahseder gibi anlatıyor. Onu daha iyi anlamamı sağladı. Bana çok yardımcı oldu.”


"Leonardo Qscar’ı neden alamaz?"

Leonardo yine iddialı bir projeyle karşımıza çıkınca hakkındaki Oscar söylentileri yine gündem oldu. Şaşırtıcı bir şekilde Leonardo hiç Oscar kazanmadı. Hatta bu konu hakkında birçok “geyik” üretildi. “Leonardo Oscar’ı neden alamaz” gibi espriler her sene gırla... Zira Leo 3 kez Oscar’a 9 kez de Altın Küre’ye aday gösterildi. Sadece 1 kez “Göklerin Hakimi” filmiyle Altın Küre kazandı. Leo, mesele ödül olunca “hor görülmeye” alışkın olduğunu söylüyor. Bu ödüller olmadan da yeterince “mega yıldız” olduğundan emin.


"Ödül almasam da olur’ demiyorum"

Ama bu sefer Oscar konusunda umutlu. “İlk kez Oscar’a aday gösterildiğimde 19 yaşındaydım. O zaman, beklentilerimin çok ötesinde bir durumdu Oscar. Bunun ne büyük bir iltifat olduğuna aklım ermiyordu... Sonra yine aday gösterildim. Bu sefer durumu hazmedebiliyordum. ‘Ödül almasam da olur’ demiyorum. Alırsam gerçekten mutlu olurum. Ama ödüller açıklanırken heyecandan da titremiyorum. Bu film için çok çalıştık, çok zorlu bir yol kat ettik. Hâlâ da heyecanlıyım. Film hakkındaki yorumları iştahla okuyorum. Umarım bu sefer şeytanın bacağını kırarım.”


DiCaprio’nun canlandırdığı Jordan Belfort, 200 milyon dolar çarptı

Belfort, ailesinin isteği üzerine girdiği diş hekimliği fakültesini ilk gününde bırakıp kapı kapı dolaşarak ıstakoz ve et satmaya başladı. Daha sonra bir restoranda tanıştığı garsonla birlikte 1990 yılında Stratton Oakmont isimli brokerlik şirketini kurdu. Bir araba tamircisinin yerini kiralayarak “Penny Stocks” denen hisse senetlerinin satışını yaptılar.


Yatırımcıları kısa sürede çok yüksek kâr getirebileceği umuduyla cezbettiler. Jordan Belfort bu sistemi kullanarak çok düşük fiyatlara aldığı hisse senetlerini yatırımcılara çok yüksek fiyatlara sattı. Çok kısa sürede çok fazla para kazandı. Sonrasında talep görmeyen bu senetlerin fiyatları düşünce yatırımcılar büyük paralar kaybetti. Jordan bir dönem yanında 1000’e yakın aracı çalıştırdı. Onun için önemli olan aracıların iyi eğitimli olması değildi; kriterleri çekicilik ve pazarlama kabiliyetiydi. Jordan Belfort kazandığı parayı uyuşturucuya, kadınlara, lüks arabalara ve yatlara yatırdı.


Karısından ayrılıp, İngiliz model Nadine ile evlendi. Nadine’e düğün hediyesi olarak Coco Chanel için inşa edilen lüks bir yat satın aldı. İtalya’da fırtınaya tutuldular, tekne battı. Belfort ve Nadine’i İtalya Deniz Kuvvetleri kurtardı. Belfort, 1998 yılında borsa sahtekârlığı ve kara para aklamadan tutuklandı. FBI ile işbirliği yaptı, arkadaşlarını ele verdi. Belfort, fiyat manipülasyonu nedeniyle yatırımcıların yaklaşık 200 milyon dolar kaybetmesine neden oldu. 2003’te 3 yıl hapis cezası aldı. Yatırımcılara 110.4 milyon dolarlarını geri ödemesi ve kazancının yarısını yine yatırımcılara aktarması şartıyla 22 ay sonra serbest bırakıldı. Belfort, borçlarını ödemeye devam ediyor.


Belfort’un kurbanından DiCaprio’ya açık mektup: Açgözlülük ve psikopatlığı övüyorsun

“Para Avcısı” IMDB listelerinde ilk 100’de gösteriliyor. Ancak film, gösterildiği ilk günden itibaren tartışmaları beraberinde getirdi. Los Angeles Samuel Goldwyn salonundaki Akademi gösteriminde yuhalandı. Ardından Jordan Belfort’un gerçek hayattaki bağlantılarından biri tarafından açık mektupla eleştirildi. Filmin konu aldığı dolandırıcı Jordan Belfort’un gerçek hayattaki iş ortaklarından Tom Prousalis’in kızı Christina McDowell, Scorsese ve Leonardo DiCaprio’ya yazdığı, gazetelerde yayınlanan mektupta “Becerikli ve daha kurbanlarının tazminatını tamamıyla ödememiş bir suçluyla birlik olup zenginlik ve statüye olan milli tutkumuzu kızıştırıyor ve açgözlülükle psikopatlığı övüyorsunuz. Filminizin anlaşılmaz bir şekilde kadınları nasıl aşağıladığına, genç erkek nesillerine gönderdiği kadın düşmanı ve aptalca mesajlara değinmiyorum bile” dedi. Amerikan kamuoyu, filmin hayranları ve Belfort düşmanları olarak bölünmüş vaziyette.


Röportaj: Daphne Barak

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir güzel özetlenmiş.. bende leo nun bu filmi yaparak çıkar sağlamasına kınıyorum fakat şu bir gerçek oda leo nun filmi muhteşem bir biçimde oynaması.. açıkcası kendi içimde ikileme düştüm. filmi izleyip siz karar verin...
    CEVAPLA
  • Misafir Yani
    CEVAPLA
  • Misafir Yani
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.