Ağız ve diş sağlığına Ramazan ayında her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, oruç tutarken diş sağlığının nasıl yapılması konusunda merak edilenleri yanıtlıyor.


Ramazan ayında beslenme siteminin değişmesi, 24 saat içinde tüketilen öğün miktarının ve sayısının azalması, özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan’da iftar ve sahur arasındaki sürenin fazla olması gibi etkenler ağız sağlığı için büyük risk taşıyor. Ramazan’da dişler fırçalanmadığı zaman iftardan sahura geçen vakit arasında ağızda kolayca üreme imkanı bulabilen bakteriler, kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerinin de artmasına neden olabiliyor.


Oruç tutarken neden ağız kokusu meydana gelir?

Ağızda oluşan diş çürükleri, iltihaplar ağız kokusunu tetikleyen önemli unsurlardır. Ağız içinde yer eden bir bakteri üreyerek ağız kokusuna davetiye çıkarır. Eskiyen köprü ve protezler, gün geçtikçe gıda birikmesine yol açarak kötü kokulara neden olabilir. Eğer böyle bir sıkıntı varsa ve ağız kokusu bu nedenlerden kaynaklanıyorsa Ramazan’dan önce diş hekimine gidilerek tedavi olunması gerekmektedir. Ağız kokusunun bir diğer nedeni olarak da üst solunum yolları enfeksiyonu ve mide rahatsızlıkları da gösterilebilir. Ağızdan nefes alınması ağız ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesine elverişli bir ortam oluşturur. Bu durum tükürük salgısını da azaltarak durum daha kötü hale gelir.


Ramazan'da dişte oluşan çürüklere dikkat edilmeli

Ramazan’da oruç tutarken yeme içme az olduğu için ağızda oluşan tükürük salgısı da düşük seviyededir. İftar ve sahurda yenilen yemek sonrası ağızdaki asit-baz dengesi bozulur ve asit oranı artar. Özellikle sahurda yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenemeyen plaklar sebebiyle bakteri üretimi artış gösterir. Sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde üreyen bakteriye bağlı olarak çürük artışı fazla olur. Ramazan ayında diğer aylardan daha fazla tatlı alımı ve akşam atıştırmaları fazla olduğu için bakteriler artarak çürük oluşumunu hızlandırmaktadır.


Diş çekimi ve diş tedavisi yapılabilir mi?

Anestezi yapılmadan uygulanan işlemlerde oruç bozulmaz. İşlem sırasında kişi ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı sürece bir problem yaşanmaz.


İftar ve sahurdaki beslenmenin ağız ve diş sağlığına etkisi nedir?

Yemek yeme sayısı düştüğü için ağızdaki asit-baz oranı da buna bağlı olarak düşer. Böylece bakteri oluşumu artış gösterir. Oruç tutulmayan zamanlarda ara öğünler sayesinde ağız içindeki asit oranı düşerek denge sağlanmaktadır. Fakat oruçluyken ara öğün alma olmadığı için asit oranı artar. Ağızdaki asit oranını dengelemek için gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir.


Oruç tutarken dişler fırçalanabilir mi?

İftar ve sahur yemeklerinden sonraki ilk 20-30 dakika içinde bakteriler dişte çürümeye neden olabileceği için dişlerin fırçalanması gerekir. Oruçluyken diş fırçalamanın bir sakıncası yoktur. Bu din adamları tarafından defalarca tekrarlanmış ve diş fırçalamanın orucu bozan bir etkisinin olmadığı vurgulanmıştır.


Ramazan'da ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?

Oruç tutmadan önce olduğu gibi oruç tutarken de ağız ve diş sağlığımıza özen göstermeliyiz. Bunun için iftar ve sahurdan sonra dişler mutlaka özenle fırçalanmalıdır. Ramazan ayı boyunca dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de iyi bir şekilde fırçalanarak temizlenmesi gerekir. Ayrıca antiseptik gargaranın da kullanılması diş ve ağız temizliği açısından önemlidir. Diş ipi kullanımı ve dilin fırçalanması da bakterilerin oluşumunu engelleme bakımından önemlidir. Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğu için ağız kokusuna da neden olur. Bu nedenle iftardan ve sahurdan sonra sigara içenler mutlaka ağız bakımı yapmalıdırlar.



Ramazan’da ağız kokusunu önlemenin 5 yolu

Ramazan’da 16 saate varan açlık ve susuzluk ister istemez ağız kokusunu da beraberinde getiriyor. Ramazan’da ağız bakımı hakkında bilgiler aldığımız Anadolu Sağlık Merkezi Diş Hekimi Alper Çıldır, oruç sırasında oluşan ağız kokusunu önlemenin en basit yolunun sıvıyı yutmamak kaydıyla dişleri fırçalamaktan geçtiğini belirtiyor.


“Oruçluyken diş fırçalamanın hiçbir sakıncasının olmadığı din adamları tarafından da defalarca onaylanmıştır” diyen Diş Hekimi Alper Çıldır, diş fırçalamanın vücudu besleyen bir durum olmadığı için yutmamak kaydıyla oruca bir zararı bulunmadığını ifade ediyor. Ağız kokusunun yüzde 87’sini dilden ve/veya dişeti iltihabından kaynaklanıyor. Fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu oluşabiliyor.

Ağız kokusunun önüne geçmek için önerilenler:

  • Orucunuza başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi mutlaka en az iki dakika fırçalanmalı. Diş fırçalama sırasında dilin üstü ve bununla birlikte yanakların iç yüzeyleri de iyice fırçalanmalı. Ayrıca diş ipi ve ağız gargarası kullanarak ağız kokusu oluşumunun önüne geçmekte mümkün.

  • İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın ekleyebilirsiniz.

  • Gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığından emin olun ve ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin.

  • Lokmaların iyi çiğnenmesi sindirime yardımcı olacağından mide asidinin de daha az oluşmasını, dolayısıyla sabahları uyanıldığında ağız kokusunun oluşmamasını sağlar.

  • Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecek olduğunu için asla boş mideye olmamak koşulu ile yemeğin yanında limonlu su içebilirsiniz.


İftarda yeşil çay, sahurda soğuk süt için

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Ramazan ayında ağız kokusunu giderecek bitkisel çözümleri anlattı.


Diş Hekimi Pertev Kökdemir, sahur ve iftarda tüketilecek maydanoz, nane, zencefil, tarçın gibi bitkilerin ağız kokusunu engelleyebileceğini söyledi. Kökdemir, ağız kokusuna karşı iftarda bol suyla birlikte yeşil çay, sahurda ise bir bardak soğuk süt tüketilmesini önerdi. Ramazan ayında 17 saat sürecek oruç sürecinin, ağızda kuruluğa ve ister istemez ağız kokusuna yol açtığını, bunun da tüketilecek bitkilerle önüne geçilebileceğini belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Ramazan ayında ağız kokusunu önlemek için tavsiyelerde bulundu…


İftardan veya sahurdan sonra dişler fırçalanmıyorsa gıda artıkları ağız kokusuna neden olur. Uzun süre temizlenmeyen ağızda, diş eti iltihabı başlar ve bu iltihap da kokuya yol açar. İftardan ve sahurdan sonra yemek artıklarını uzaklaştırmak için dişler mutlaka en az iki-üç dakika fırçalanmalı, sonrasında ise diş ipi ve gargara kullanılmalı.


Sahurda bir bardak soğuk süt

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Bunun yanında ağız kokusunu engellemek için bitkilerden de yararlanılabilir. Maydanoz, nane, zencefil, dereotu, adaçayı, tarçın, yeşil çay, okaliptus, kakule, kişniş de ağız kokusuna iyi gelir. Kimi çiğ şekilde çiğnendiğinde, kimisi de çay şeklinde demlenip içildiğinde ağız kokusunun önüne geçer. Sahurda bir bardak soğuk süt içilmesi de kokuyu azaltır” dedi.


Su yutmamak şartıyla ağız çalkalanabilir

İçinde alkol olan ağız gargaraları, ağız kuruluğunu daha da artırır. Dişleri fırçalamayıp sadece gargarayla diş üzerindeki plağı uzaklaştırmaya çalışmak son derece yanlıştır. Ağız kokusunu gidereyim derken daha fazla ağız kokusuna neden olunur. Oruçluyken su yutmamak şartıyla gün içinde ağzın çalkalanması da bakterileri ve ağız kokusunu azaltır.



Oruçluyken ağız kokusunu önleyen 10 öneri

Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Dt. Aslı Tapan, Ramazan ayında ağız kokusunu önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.


4 kişiden 1’i ağız kokusu sorunu yaşıyor

Halitozis yani halk arasında bilinen adıyla kötü ağız kokusu, toplumda her 4 kişiden birinde yaşanmaktadır. Sosyal hayatta ciddi sorunlara yol açan ağız kokusu, diş çürüğü ve diş eti problemlerinden sonra en sık diş doktoruna gitme nedenleri arasında yer almaktadır. Kötü ağız kokusunun en büyük nedeni, dişlerdeki ve ağız boşluğundaki bakterilerin artıkları olan sülfürlü birleşiklerden kaynaklanmaktadır. Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk ağız kokusunu artırabilirken sindirim sistemi, sinüzit, bademcik, farenjit veya ciğerlerdeki rahatsızlıkların belirtisi olarak da kötü ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir.


Sahurdan sonra ağız bakımını ihmal etmeyin

Oruç tutulurken beslenme düzeninin tamamen değişmesi, uzun süre aç ve susuz kalınmasına neden olmaktadır. Aç kalınan sürenin uzunluğuna bağlı olarak ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini artırabilirken kötü kokuya da neden olabilmektedir. Özellikle sahurdan sonra gerekli diş temizliğinin yapılması bakteri oluşumunu azaltmaktadır. Yemeklerden hemen sonra dış fırçalamak yerine en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması ağız kokusuna neden olan bakteri oluşumunu azaltırken dişlerin daha az yıpranmasını sağlamaktadır. Eksiksiz bir ağız bakımı için dişlerin fırçalanmasıyla yetinilmeyip arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması gerekmektedir.


Stres ağız kokusunu tetikleyebilir

Koku ağızdan kaynaklanıyorsa, dişeti hastalıkları, diş çürüğü ağızdaki eski dolgu ve kaplamalar kontrol edilmelidir. Farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilen kötü ağız kokusu ağız içi tükürük akımının azalmasına neden olan stres kaynaklı da yaşanabilmektedir. Stres, vücut sağlığının yanında ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkileyerek kötü ağız kokusuna yol açabilmektedir.


Baharatlı yiyeceklerden uzan durun

Ağız kuruluğuna neden olan baharatlı yiyecekler kötü ağız kokusunu artırabilmektedir. Ayrıca bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığından kötü ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ramazan ayı boyunca lifli bitkisel ürünlerin tercih edilmesi tükürük akımını hızlandıracağı için ağız içi temizliği bakımından önemlidir.


Bir bardak çay yerine bir dilim meyve

Sahurda genellikle tercih edilen çay, kahve gibi içecekler ve baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu arttırmaktadır. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırmaktadır. Lifli besinlerin tüketilmesi, tükürük akımını hızlandırdığı gibi ağız içi temizliği bakımından da oldukça önemlidir.


Süt ürünlerini daha az tüketin

Tüketilen besinlerin ağız kokusuyla yakından ilgisi bulunmaktadır. Süt ürünleri çoğunlukla ağız kokusuna yol açabilmektedir. Tok tuttuğu için sahur sofralarında tercih edilen peynir ve yumurta tüketimi de ağız kokusu sorununu tetikleyen etkenlerdendir. Öğünlerde pırasa, domates, kereviz gibi su içeriği bol sebzeleri tercih etmek, ağız kokusunu azalmasına yardımcı olmaktadır.


Ramazan’da ağız ve diş sağlığınız için bunlara dikkat edin

1- Ağız kuruluğu kokunun artmasına neden olmaktadır. Gün içende ağzı su ile çalkalamak kötü kokuyu azaltmaktadır.

2- Ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır.

3- Gün içinde yutmamaya özen göstererek belli aralıklarla ağız su ile çalkalanmalıdır.

4- Ağız kuruluğunu artıran çay kahve ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

5- Sarımsak ve soğan gibi kokuyu artıran gıdalar çiğ tüketilmemelidir.

6- Tok tutması için tercih edilen süt, peynir ve yumurta gibi sistein içeren besinler kötü kokuyu artırmaktadır.

7- Enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.

8- Stresinizi kontrol altında tutun.

9- Lokmalar mümkün olduğunca fazla çiğnenmelidir.

10- Et ve şarküteri ürünleri fazla tüketilmemelidir.



Ağız ve diş sağlığı Ramazan’da daha önemli


Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalamanın her yaşta ve her dönemde düzenli olarak yapılması gerektiğini belirten DentGroup'tan Dt. Nil Kasuto, Ramazan ayında oruç tutan insanların dişlerini fırçalamasının daha fazla önem taşıdığını hatırlattı.


Diş fırçalamak orucu bozmaz


Diş fırçalamanın orucu bozmayacağını, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde orucun bozulabileceğini belirten Dt. Nil Kasuto, orucun bozulma ihtimalini dikkate alarak, dişlerin iftar ve sahurdan sonra fırçalanmasının uygun olduğunu söyledi. Ramazan’da oruçlu bir kimsenin anestezili veya anestezisiz dişlerini tedavi ettirmesinin, dişlerini çektirmesinin de orucu bozmayacağını hatırlatan Dt. Kasuto, yalnızca tedavi sırasında kan veya tedavide kullanılan maddelerden herhangi bir şeyin yutulması durumunda orucun bozulacağını ifade etti.


Diş sağlığı için Ramazan ayında yediklerimiz önemli

Dişler, ramazan ayında daha çok bakım, özen ister. Bütün gün hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamı mikroorganizmaların yerleşmesine, dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir. İftarda ve sahurda yenilen yiyeceklerin diş ve ağız bakımı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Dt. Nil Kasuto şöyle konuştu: “Ramazan ayında diş sağlığı için karbonhidratlı, şekerli veya nişastalı gıdalar tüketilmemeli. Bu gıdalardan sonra, dişler fırçalanmazsa bütün bir gün ağızda gıda artıkları ve asit yapıcı organizmalar birikir ve dişlerin çürümesine neden olur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerektiği biliniyor olsa da, ramazan ayında oruç tutan kişiler, yemek düzenleri aksadığı için bunu unutuyor ve ya uygulamıyor olabilir. İftar ve sahur sonrası da her yemekten sonra olduğu gibi asit atakları meydana gelir ve çürük oluşumu için uygun bir ortam sağlanır. O yüzden yemeklerden 30 dakika sonra da her yemekten sonra olduğu gibi dişler fırçalanmalıdır. Tüketilen gıdalar ne kadar yapışkan ve yumuşak olursa, diş çevrelerinde birikip çürüğe sebep verme ihtimalleri de o kadar yüksek olur. Karbonhidrat ağırlıklı yapışkan gıdalardan uzak durulmalı, et ve sebze gibi sert ve lifli gıdalar tercih edilmelidir.”


Ağız kokusuna dikkat…

“Ramazan’da yeme, içme fonksiyonlarımız azaldığından tükürük bezlerinin ürettiği salgı da azalır. Bu nedenle bakteri varlığı açısından vücudun en zengin bölgesi olan ağzımız, temizlenemediği için sürekli kirli kalır” diyen Dt. Nil Kasuto sözlerine şöyle devam etti: “Daha çok açken ortaya çıkıyor gibi görünen ağız kokusunun asıl nedeni budur. Özellikle, midenin tüm gün boş olması, iftarda ve sahurda yediğimiz gıdalar da ağız kokusunu artırabilir.”


Gece yatmadan önce ağız ve diş temizliğinin çok iyi bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Dt. Nil Kasuto, dişleri fırçalamanın yanında, diş aralarının diş ipiyle, ağızda hareketli protezler varsa bu protezlerin de ağızdan çıkartılıp içlerinin fırçayla temizlenmesinin ağız kokusu önleyebileceğini söyledi.




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.