Kilo birçoğumuzun sorunu. Ama bunun bilinçli olarak kontrolü yapılabilir. Uzmanlarımız,1500 danışanıyla yaptığı araştırmanın sonucunu açıklarken, önerilerini de bizimle paylaşıyor. Okuyunca sizin de kendinizin doğru bildiği yanlışlar olduğunu fark edeceksiniz. Şahsen biz fark ettik!


1- Su içersem zayıflarım

Genel Kanı: 1500 kişiden 937’si yani % 63’ü su içmez ise kilo veremeyeceği yönündedir.


Doğrusu: Su, sağlıklı beslenmenin bir parçası. Sodyum, flor, potasyum, kalsiyum ve klor minerallerini sağlar, vücutta oluşan toksik maddelerin uzaklaşması için gerekli. Kaliteli kilo vermede vücudun ihtiyacı olan kalori, karbonhidrat, protein, vitamin ve diğer bazı mineralleri içermediği için tek başına zayıflamada etkisi yoktur.


Önerimiz: Sadece sağlığın devamı için günde 2 litre su içmek yeterli.


2- Ana öğünlerden birini atlatırsam kolay kilo veririm

Genel Kanı: 1500 kişiden 1440’ı yani % 96’sı ana, özellikle kahvaltı veya akşam öğünlerden birini kaldırınca kilo vereceğine inanır.


Doğrusu: Sağlıklı kilo vermenin en doğru yolu sabah, öğle ve akşam öğünlerinin iştahı kontrol altına alıp sık acıkmayı önlediği yönünde. Çalışmalar öğün atlayanlarda kısa süreli kilo vermenin daha sonra hızla yeniden kilonun alınmasıyla sonuçlandığını gösterir.


Önerimiz: Çeşitli besinlerden oluşan küçük porsiyonlu 3 ana öğün ve en az 1 veya 2 ara öğünle sağlıklı kilo verilebilir. Hipoglisemi rahatsızlığınız varsa öğün miktarlarını artırın.


3- Su içersem zayıflarım

Genel Kanı: 1500 kişiden 602’si yani % 40’ı metabolizmalarının az uyuyarak çok çalışacağını ve böylece hızlı kilo vereceklerini düşünür.


Doğrusu: Uyku süresi kısaldıkça toksik çevreye maruz kalma uzar, psikolojik stres artar, inaktif yaşama uyum yaşanır. Az uyuyanların daha fazla yemeğe yöneldikleri görülür.


Önerimiz: Bedenen ve ruhen iyi olmak için en az 5 saat, en fazla 8 saat uyumak gerekir. Uygun zaman aralığında uyumak gece yemek yeme sendromunu önler.


4- Sigarayı bırakırsam hızla kilo alırım

Genel Kanı: 1500 kişiden 849’u yani % 57’si sigara bırakmanın çevrelerinde tanık oldukları örnekler gibi ciddi kilo aldıracağına inanır.


Doğrusu: Çalışmalarda sigara içerisinde bulunan nikotinin metabolizmayı çok az artırdığı ve bırakıldığında da hızlı kilo alımına neden olmadığı bildirilir. Kilo alımı metabolizmadaki ufak değişiklik değil, yerine konulan yiyeceğin türü ve miktarı. Amerikan Diyetisyenler Derneği sigarayı bırakan bireylerin sadece yılda 2 kg aldıklarını belirtmiştir. Önerimiz: Sigarayı bırakanlar sigara yerine şekersiz sakız çiğner ve haftalık 150 dakikalık fiziksel aktivite yaparlarsa kilo almaz.


5- Saat 19:00’dan sonra Bir şey yersem şişmanlarım

Genel Kanı: 1500 kişiden 550 kişi yani % 37’si en son yemeğini akşam 7’de sonlandırdığında kolay kilo vereceğine inanır.


Doğrusu: Sağlıklı kilo vermek için temel kural yemeğin ne zaman yenildiği değil, gün içinde ne kadar yenildiği ve ne kadar fiziksel aktivite yapıldığıdır. Çalışmalar öğünlerde miktarlar açlık durumuna göre ayarlandığında bireylerin akşam 7’den sonra yemek yediklerinde yağlanmadıklarını, daha kolay kilo verdiklerini gösterir.


Önerimiz: Yemek yeme saati yerine günün ilk öğünü olan kahvaltı olacak şekilde başlayarak öğünler arasında en az 3-5 saat boşluk bırakmak gerekir. Böylece en son öğünün ne zaman yendiğinin önemi kalmaz.


6- Kalorisi düşük olan kepekli ürünlerle kolay kilo veririm

Genel Kanı: 1500 kişiden 855’i yani % 58’i kepekli ürünlerle kilo vermenin kolay olduğu kanısında.


Doğrusu: Kepekli ürünler daha az kalori içermez. Kepek, diyet lifi içeriğini artırarak kalp damar hastalığı ve bazı kanser türleri gibi hastalıklardan korunmada önemli.


Önerimiz: Sağlık profiline göre kepekli ürünlerin miktarı ayarlanmalı. Aneminiz varsa sağlık sorununa neden olabilir.


7- meyve yemekten 2 saat sonra yenilmeli

Genel Kanı: 1500 kişiden 1055’i yani % 70’i yemekle meyve yemenin sağlıksız olduğuna inanır. Doğrusu: Meyveler içerdikleri biyoaktif bileşenler nedeni ile beslenmemizin vazgeçilmez parçası. Bu biyoaktif bileşenler öğünle beraber yenildiklerinde vücudun antioksidan kapasitelerinin artmasına neden olur. Öğünle yenilen meyveler daha çok tokluk sağlayarak kolay kilo vermeye yardımcı olur.


Önerimiz: Meyveler günün her zamanı en az 2 ile 4 porsiyon arasında yenilebilir. Meyveleri öğünle yemek vitamin ve minerallerin vücutta yararlığını artırır. Ayrıca elma, armut gibi meyveleri kabuğuyla yemeyi tercih edin. Vitaminini kaybetmeden çabuk tüketmeye çalışın. Bu, meyve suları için de geçerli.


8- Açken fiziksel aktivite yaparsam daha çok yağ yakarım!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1110’u % 74’ü aktiviteyi aç karnına yaptıklarında olumlu değişiklikler hissettiklerini ve yağlarının yandığına inanır.


Doğrusu: Fiziksel aktivite yapmak metabolizmanın hızlanması için önemli. Fiziksel aktiviteyle yağ yakımı artar, kas yoğunluğu korunur veya artırılır. Bu fiziksel aktivitenin şekli, süresi ve sıklığı ile değişir. Ancak sabah aç karnına yapılan fiziksel aktiviteyle yağlar yanarken en üst düzeyde kas yıkımı oluşur.


Önerimiz: Mutlaka fiziksel aktivite öncesinde karbonhidrat ve protein içeren 200-300 kalorilik bir öğün yiyip en az bir saat sonra aktivitenin yapılması. Bir su bardağı süt ve bir muz veya bir avuç bademle 1 su bardağı süt içmeniz önemli.


9- Sabah aç karına limon veya greyfurt suyu içersem yağ yakarım!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1144’ü yani % 76’sı sabah aç karnına limon ve greyfurt suyu içince yağ yakacağına inanır.


Doğrusu: Hiçbir besin yağ yakamaz. Bazı besinler içerdikleri kafeinden dolayı kısa süreli etkisiyle metabolizmayı artırarak vücuda alınan kalorinin enerji olarak kullanılmasına yardımcı olur. Ancak asitli besinlerin böyle bir etkisi asla bulunmaz.


Önerimiz: Bu içecekleri içerek mide asidini artırıp daha çok acıkma yerine, salatalara limon sıkmak, meyve olarak ara öğünlerde greyfurt yemek sağlıklı beslenme adına kabul edilebilir.


10- Zayıflamak ve toksinlerden arınmak için detoks diyeti yapmak zorundayım!

Genel Kanı: 1500 kişiden 600’ü yani % 40’ı detoks diyetleriyle toksinlerden arınacaklarına ve bu arada sağlıklı kilo vereceklerine inanır.


Doğrusu: Vücudumuzda doğal işleyen detoksifikasyon mekanizmaları bulunur. Hayvansal proteinleri yasaklayan detoks diyetlerinin sağlıklı olduğunu düşünmek olanaksız. Bu diyetler vücutta keton cisimcikleri denilen zararlı maddelerin vücutta sentezlenmesine, mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi ve sinirliliğe neden olur. Detoks diyetlerine bağlı kısa süreli ve fazla kilo kaybı yağ kitlesinden çok kas kitlesi olur.


Önerimiz: Sağlıklı beslenme zaten vücudun detoksifikasyon yapan enzimlerini aktive eden bir yoldur, kısa süreli bu uygulamalarla sağlığımızı tehlikeye atmamak en doğrusu.


11- Medyada yer alan beslenme bilgilerinin son derece güvenli olduğuna inanıyorum!



Genel Kanı: 1500 kişiden 1442’si yani %96'sı medyaya güveniyor.


Doğrusu: Medya sağlıklı beslenme bilgisinin yayılmasında en önemli etkin kaynaktır. Bu nedenle vereceğimiz bilgilerin güvenilir kaynaklarını her zaman doğru kanallardan sağlamak gerekir. Önerimiz: Konuların uzmanlarıyla kanıta dayalı bilgilerin topluma anlaşılır olarak verilmesi en doğru yol.


12- Zayıflarken 3 beyaza yer yok!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1073’ü yani % 72’si kilo verirken beyaz şeker, un ve tuzun beslenmeden çıkartılmalı diyor.


Doğrusu: Sağlıklı beslenmede çeşitlilik ve ölçü en önemli faktör. Tehlikeli olan bu üçlünün varlığı değil yenilen miktarı. Önerimiz: Şeker olarak bal, pekmez, fındık veya çikolata ezmesi; tadına bakmadan eklenen tuzu azaltıp günde 5 gramı geçmeyecek kadar kullanmak ve tam buğday unuyla ekmekleri, pastaları yapmak yeterlidir.


13- Lıght ürünlerin kalorisi yoktur ve istenildiği kadar yenilebilir!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1434’ü yani % 95’i light ürünlerin kilo vermede dilediği kadar yenilebileceğine inanır.


Doğrusu: Light ürün demek kalorisi sıfıra yakın değil normal ürüne göre kalorisi azaltılmış anlamına gelir. Çalışmalarda light ürün bağımlılığı olanlarda yo-yo sendromunun daha fazla görülür.


Önerimiz: Light ürünün anlamı her besin için ayrıdır. Sağlıklı beslenmede doğal ürünleri kullanmak doğru yoldur.


14- Sağlıklı beslenmede kırmızı ete yer yok!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1423’ü yani % 95’i beslenmelerinden kırmızı eti çıkarınca sağlıklı olacaklarını ve kolay kilo vereceklerine inanır.


Doğrusu: Kırmızı et, diğer etlerin içeriklerine benzer oranda kolesterol içerir. Haftada en az iki kez tüketildiğinde kolesterol üzerine etkisi olumsuz olmaz.


Önerimiz: Yağı görünmeyecek kadar az olan kırmızı et, kaliteli kilo vermek için gerekli. İçerdiği konjuge linoleik asit (CLA) sayesinde vücudun yağ kitlesini azaltıp B 12, çinko ve demir içeriği ile de hastalıklara karşı koruyucu.


15- Verilen kilolar geri akınır



Genel Kanı: 1500 kişiden 1240’ı yani % 83’ü ne olursa olsun verilen kiloların geri alınacağına inanır.


Doğrusu: Kilo verecek bireyler hızlı kilo verir, kendilerine uygun kilo verme yöntemi ile kilo vermezler ve davranış değişikliği geliştirmezlerse kilo alımı kolay olabilir.


Önerimiz: Kilo verdikten sonra, 6. ay, 1. ve 2. yıl kilo alımı için riskli dönemlerdir.

16- Maydonoz suyu zayıflamak için idealdir!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1239’u yani % 83’ü maydanoz suyunun zayıflamada etkisi olduğuna inanır.


Doğrusu: Maydanoz C vitamini yönünden zengin, idrar söktürücü etkisi olan bir sebze. Bu nedenle maydanozun yarattığı geçici kilo kaybı vücut yağ kütlesinden değil su miktarındandır.


Önerimiz: Maydanozu kilo vermek için değil, salatalara değişik renkte sebzeler olarak koymak vitamin ve antioksidan açısından destek sağlamak için en doğru yol.


17- Lahana zayıflatır

Genel Kanı: 1500 kişiden 988’i yani % 66’sı lahana besin veya kapsül alarak hızlı kilo vereceğine inanır.


Doğrusu: Bu besinlerin metabolizmayı hızlandırmak gibi belirgin özelliği yok.


Önerimiz: Lahana diyetlerinde diyetin içeriğindeki lahananın değil, diyetin kalorisinin düşük olduğundan dolayı kilo verildiğini unutmayın.


18- Zayıflama ilaçları ile hızlı kilo veririm!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1428’i yani % 95’i diyet yapmak yerine hızlı kilo vermek için zayıflama ilacı kullanmanın daha doğru olduğu görüşünde.


Doğrusu: Şişmanlık bir hastalıktır ancak her şişman birey için ilaç kullanmak doğru değil. Zayıflama ilaçlarını şişmanlığa bağlı ciddi hastalıkları olan bireyler doktor kontrolünde kullanmalı.


Önerimiz: Zayıflama ilaçlarını gelişigüzel almayın. Doktorun uygunluk kriterleri gösterdiği kişilerde bile diyet ile beraber belirli bir süre kullanılmalıdır.


19- Protein diyetleri kolay bir yoldur

Genel Kanı: 1500 kişiden 1184’ü yani % 79’u yüksek proteinli diyetlerle kolay kilo vereceğine inanır.


Doğrusu: Görülen en sık sorun diyeti devam ettiremeyip sık şeker krizlerine grip yüksek miktarda tatlı yemeleri.


Önerimiz: Kısa sürede kilo verip daha fazlasını almamak için karbonhidrat, protein ve yağı dengeli beslenmek yeterli.


20- Elma sirkesi içersem yağlarımı eritirim

Genel Kanı: 1500 kişiden 1323’ü yani % 88’i elma sirkesinin iştahı engellediği, yağ yakımını artırarak kilo verme üzerinde etkisi olduğuna inanır.


Doğrusu: Çalışmalar, elma sirkesinin içinde bulunan asit sayesinde; içildiğinde yemek borusunu tahriş edebileceği, midede asidi artırarak açlığı uyaracağı ve reflü gibi ciddi olan sağlık sorununu tetikleyebileceğini bildirir.

Önerimiz: Sirkeyi salatalara tat vermek için kullanın. Zayıflamak için değil.

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Bence herşey ye amaaa sadece miktarını ayarla.abartma. Ve öğün arası 4 ila 5 saat olmalı. Sonra kilo vermeye başlanır otomatikmen
    CEVAPLA
  • Misafir yazdıklarınızın %63'üne katılıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir yazdıklarınızın hepsine katılıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadaşlar sizde bir diyetisyene gitmeden sakın kendi başınıza saçma sapan diyetler uygulamayın yok aç kalmamış sadece sebzeymiş bunlar tırı vırı şeyler
    CEVAPLA
  • Misafir Yazdiklarinizin en az yarisina katilmiyorum
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.