Bakteriler oda sıcaklığında, yalnızca 20 dakikada sayılarını katlayabilirler. Farkına varmadan vücudumuza aldığımız bakteriler kusmayı, ishali, ateşi ve hatta daha da kötülerini tetikleyebilir.


Dondurulmuş ve iyi pişirilmiş gıdalar (uygun bir şekilde hazırlanıp saklandıkları takdirde aşağıdakiler de dahil olmak üzere) genelde güvenlidir - ne de olsa dünyaya geldiğimizden beri yiyoruz. Ancak hastalık sebebi olabilecek bir şey yeme riskinizi azaltmak istiyorsanız eğer, bu yaygın suçluları tabaklarınızdan uzak tutun:


Çiğ filizler

Birçok gıda uzmanı, alfalfa gibi çiğ filizleri bırakın yemeyi, dokunmaktan bile kaçınırlar. Çünkü alfalfa filizleri, koliform gibi bakteriler ile kirlenebilir ve bu filizlerin büyümelerini sağlayan şartlar, bakteri gelişimini hızlandırır.


Artan çorbalar, yahniler ve kızartmalar

Tembellik yapıp yediğiniz artık yemeklerde nihayetinde hastalıklara sebep olan zararlı sporlar oluşabilir.


Artık pirinç

Dünden kalan pilavınız, pirinç tarlalarından gelen ve piştikten sonra bile hayatta kalabilen toksin üreticisi Basilus cereus bakterilerine ev sahipliği yapıyor olabilir.



Patates, ton balığı, yumurta salatası

Stafilokok gibi bakteriler, şarküterilerin, pikniklerin ve açık büfelerin vazgeçilmezi nemli, el değen yiyeceklerde büyümeye bayılırlar. Bu yüzden taze görünmeyen oda sıcaklığındaki salatalardan uzak durmak en iyisidir.


Meyve salataları

Bir oturuşta yenen bir elmaya kıyasla, meyve salataları, birçok oturuşta birçok insan tarafından yenebilir; dolayısıyla daha çok patojene maruz kalınır bu da bakteri gelişimi için ideal bir durumdur.


Hamburger

Tek bir parça et, işlem sırasında kirlendiğinde, genelde yalnızca dış yüzeyi kirlenir ve bu kısım da genelde bakterilerin ölebileceği sıcaklıklarda pişirilir. Ancak kıymadan yapılan burgerler söz konusu olduğunda, iş değişir. Çünkü kıymada farklı hayvanların eti bulunur ve yüzey bakterileri burgerin az pişen kısımlarında hayatta kalacak şekilde dağılırlar. Şaşırtıcı bir şekilde, yiyebileceğiniz en güvenli burgerler, muhtemelen fast-food zincirlerinde yapılanlardır. Çünkü bu restoranlar, gıda kaynaklı hastalıkları minimuma indirgemek adına tasarlanan sistemler kullanırlar.


Seri üretim yöntemi ile hazırlanan sipariş gıdalar

Yiyeceğe ne kadar çok el değerse ve restorandaki hazırlık süreci ne kadar karmaşıksa, gıda kaynaklı hastalıkların oluşum ihtimali de o kadar artar.



Pastörize olmayan süt ürünleri

Enfekte bir hayvanın ya da çevrenin sütü kirletebileceği bir çok olasılık vardır. Pastörizasyon, bakterileri öldürür; ancak çiğ süt ve peynir, işlem görmediğinden risklidir.


Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler

Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler, botülizme sebep olan klostridium botulinum bakterisinin iki işaretidir.


Artık fırında patates

Folyo kaplı patatesinizi fırından çıktıktan sonra iki saat içerisinde buzdolabına koymadığınız sürece, hava geçirmeyen folyo içerisinde yavaş soğutma, ciddi şekilde hastalanmanıza sebep olabilecek botülizm riski oluşturur.


Çiğ domates

Domatesler, tarlalardan toplandıktan sonra boyutlarına ve renklerine göre ayrılmak üzere su tanklarına koyulurlar. Ve eğer bu su tankları kirliyse, domatesler suyu çeker ve nihayetinde bakterilerle dolarlar. Bakteri gelişimini minimuma indirmek adına domatesleri kestikten sonraki birkaç saat içerisinde buzdolabına koymalısınız.


Kavun

Bakteriler, bir oturuşta nadiren bitirilen kavun gibi nemli gıdalara bayılırlar. Kavunu kesmek, tohumlarını ayıklamak, doğramak ve saklamak gerekir; dolayısıyla meyvenin enfekte olabileceği ve bakterilerin üreme şansı yakalayabilecekleri birçok fırsat vardır.


Çiğ marul

Yere yakın, kirin ve kumun yapraklar arasında birikebileceği şekilde büyüyen marullar, manavlara gidene dek bir miktar bakteri kaparlar. Bakteriler, marulun çürük kısımlarına saklanarak yıkandıktan sonra dahi hayatta kalabilirler.



Taze maydanoz ve kişniş

Taze otlar, çiftlik hayvanlarından ve topraktan bir takım nahoş şeyler kapabilirler. Ve küçük yaprakların kompleks yapıları ve sayıları, düzgün yıkamayı güçleştirebilir.


Pastörize olmayan meyve suları

Bir adet meyve suyunda birkaç bin elma bulunabilir; eğer bunlardan iki ya da üçü kirlenmişse, presleme, küçük bir problemi büyütür ve nihayetinde hastalıklara yol açar.


Hazır etler ve ne zamandan kaldığı belli olmayan yumuşak peynirler

Bunların birkaç hafta boyunca buzdolabınızda kalmalarına izin verin ve düşük sıcaklıkta bile hayatta kalabilen listerya bakterileri nedeni ile yüksek ateş, ishal ve kas ağrıları ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.


Az pişmiş tavuk

Salmonella gibi yüzey bakterileri, tavuk etinin içerisine girebilir. Tavuğu uygun sıcaklıkta iyice pişirerek bakterileri yok edebilirsiniz.


Pastörize olmayan yumurta

Salmonella bakterileri, tavuğun yumurtalıklarına bulaşarak yumurtalara geçiş yapabilir. Bu yüzden bakterilerin ölmelerine yetecek kadar ısıya maruz bırakılan pastörize yumurtalar, en güvenlisidir.


Kurabiye hamuru

Pastörize yumurta kullansanız bile hamurunuzdaki un, değirmen süreci esnasında bakteri kapabilir. Bakteriler, nemi ve sıcaklığı severler dolayısıyla kirlenmiş unu, eritilmiş yağ gibi ılık sıvılarla karıştırdığınızda bakterilerin sayıları artar.


Çiğ kuruyemişler

Ağaçta yetişen kuruyemişlerin kabuğu, hayvanların ve toprağın bakterilerle kirletebilecekleri yere düştüklerinde toplanırlar. Kabuğu kırmak ise bakterinin tohuma geçişi için mükemmel bir fırsattır.


Çiğ deniz ürünleri

Gıda uzmanları, sushiye burun kıvırıyorlar çünkü kirlenmiş sudan gelen herhangi bir balık, bakterilerle dolu olabilir. İstiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, suyu filtrelerler. Dolayısıyla çiğ deniz ürünlerinin geldikleri suların artıklarını taşıyor olma ihtimalleri çok daha yüksektir.



Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir ultra viyole ile mikropları öldürebilirsiniz.suda zararlı kimyasal varsa (toksik kimyasallar)içtiğiniz su size zarar verecektir.onun için hem biyolojik hemde kimyasal temizleme işleminde geçmesi gerekmektedir.
    CEVAPLA
  • Misafir taş devri, tunç devri derken bütün zorlukları bütün yoklukları aşarak günümüze kadar gelen insanoğlu, sonunda aşırı evhamdan, neslini tüketecek galiba... sonrası hayata yine taş devrinden başlayacak gibi duruyor. "new beginning"
    CEVAPLA
  • Misafir aman şu olacak aman bu olacak cak cek ile yürümez o iş. artık yemekten birine bir şey olsa ben şu an yoktum. öpüyorum hepsinizi
    CEVAPLA
  • Misafir :)
    CEVAPLA
  • Misafir yani her eve bir diyetisyen almalı.bunu yazanlar gece kondu damı yaşıyorlar.
    CEVAPLA
  • Misafir gecekonduda mı?
    CEVAPLA
  • Misafir `yok yaa
    CEVAPLA
  • Misafir geberek gidek artık...
    CEVAPLA
  • Misafir onu yeme bunu yeme saçmalıklarını bırakın artık. dünya türkiye gündemi ne ile uğraşıyor sizin işiniz nedir ayıp
    CEVAPLA
  • Misafir herkes aynı gündemi mi konuşmalı?
    CEVAPLA
  • Misafir acından ölmüş diyeceklerine yemişte ölmüş desinler
    CEVAPLA
  • Misafir sallamayın 40 yıldır yiyoruz
    CEVAPLA
  • Misafir yawww hee hee :)
    CEVAPLA
  • Misafir uzmanlar doğru söylüyor..buzdolabından çıkarıp ısıtatak yediklerimiz hemen hasta yapmayabilir..ama midede şişkinlik uyku bozukluğu,kabızlık,çok su içme ağız kokusu gibi farketmediğimiz rahatsızlıklara sebep olabilir..illaki istifra, ishal olunmaz..
    CEVAPLA
  • Misafir artık fotosentez yapmaya başlarız
    CEVAPLA
  • Misafir çok fazla kilom var ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir az ye
    CEVAPLA
  • Misafir zayıfla!
    CEVAPLA
  • Misafir KURUFASULYEYİ PİYAZI EKSİK ETME bağırsaklar çalışsın DİABETTE OLMA OLANLAR İYİLEŞİR BİLE
    CEVAPLA
  • Misafir kendini bopgaz köprüsünden asagi at
    CEVAPLA
  • Misafir hayat kisa, bosveeer..
    CEVAPLA
  • Misafir oldu olacak kendimizi karantinaya alalım.bağışıklık sistemi denen bişey var.ona kalırsa en temiz şeylerde bile bakteri ve mikrop var..
    CEVAPLA
  • Misafir aynen
    CEVAPLA
  • Misafir çinliler gibi olsaydık ne olucaktı adamlar timsah at domuz fare yılan ne bulurlarsa yiyiyolar bizim gibi değiller pilavı dolaba koyunca bi şey olmuyo yeterki uygun soğukluk olsun ben böyle büyüdüm ertesi güne kalan yemekleri tükettim hiç bi şey olmadı asparagas haber yapmayın millete ayrıca bilimsel olarak bi çalışma bulunmuyo bu konuda varsa da bizi bağlamaz
    CEVAPLA
  • Misafir yazdıklarınızın hiç biri yerli yerine oturmuyor. doğa, sizin 'olabilir, molabilir' tahminlerinizle hareket etseydi on bin yıl önceki atamız koli basili olurdu...
    CEVAPLA
  • Misafir mal mısınız kardeşim? her gün yeni bir uzman çıkıyor her seferinde başka gıdalara kötü, sağlıksız, tükaka diyor. yahu sorununuz nedir? bırakın insanlar dilediği gibi yesin bir gün biri çıkar yumurta yemeyin der , ertesi günü diğeri "yumurta yiyebilirsiniz ama süt tüketmeyin" der. ben bunların uzmanlığına bir şeyler derdim ama neyse......
    CEVAPLA
  • Misafir peki otobüse binip binbir türlü insan ile içli dışlı olmasak daha mantıklı değil mi :). her ırktan var maşallah.
    CEVAPLA
  • Misafir allah aşkına yaa suda içmeyelim o zaman bu nasıl bi yazı
    CEVAPLA
  • Misafir yaaaav heee heee kim yazdıysa sarayda büyümüş galiba
    CEVAPLA
  • Misafir onu yeme,bunu yeme,atalarımız her şeyi yediler bizden iyi yaşadılar biz ne yesek hep boş en iyisi taş devri
    CEVAPLA
  • Misafir açlıktan ölmekk istiyen varsa bunları dinlesin
    CEVAPLA
  • Misafir aç kalırım daha iyi
    CEVAPLA
  • Misafir dilediğinizi yiyin bunlara inanmayın inananlar açlıktan yada vitaminsizlikten ölür
    CEVAPLA
  • Misafir kısaca hasta olmamak için hiç bir şey yemeyelim.
    CEVAPLA
  • Misafir bize yiyecek bir kalmdı
    CEVAPLA
  • Misafir olur yiyemediğimizi atarız.
    CEVAPLA
  • Misafir içinize sinmeyen besin kokusuyla kendini belli eder,örneğin küflü ekmek veya bozuk meyveler gibi.çiğ yumurtayı pişirmeden içmek riskdir,çiğ et,balık yemek de öyle.suyunuzu bile temiz olmayan hidrofordan alıyorsanız kaynatarak için veya şişe suyu alın.ancak ultraviyole lambalı su tasfiye cihazları kaynatılmış gibi suyu steril yapabilir.
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.