2009 yılından bu yana devam eden ve senede iki kez gerçekleşen IFW ve Türkiye’nin en büyük moda organizasyonunda bu sezon bireysel defile sergileyen isimler arasında Mehtap Elaidi, Nejla Güvenç, Atıl Kutoğlu, Erol Albayrak, Tuvana Büyükçınar, Günseli Türkay, Zeynep Erdoğan, Gamze Saraçoğlu, Özlem Kaya, Simay Bülbül gibi moda dünyasının yakından tanıdığı isimler yer alıyor.




Bireysel defilelerin yanı sıra 2 karma defile de gerçekleşecek Karma 1’de Beste Gürel, Nihan Peker, Tuba Benian, Karma 2’de Şafak Tokur, Çiğdem Akın, İpek Arnas, tasarımlarını sergileyecekler.




İstanbul Fashion Week tasarımcıların yanı sıra 2013 Sonbahar/Kış koleksiyonlarını podyuma taşıyacak olan AdL&Cengiz Abazoğlu, Avva, Berinza ve Giovane Gentile’ye de ev sahipliği yapacak.




Ayrıca “Machka: Türkiye'de Endüstri ve Tasarımın Buluştuğu Marka” konulu bir workshop düzenlenecek. Ece & Ayşe Ege, ile Yalçın Ayaydın’ın konuşmacı olarak katılacağı workshop’da Türkiye'de endüstri ve tasarımın buluşması ele alınacak. Türkiye'de bir ilk ve tek proje olan Machka markasının yaratılma süreci Machka'nın tasarım hikayesi işlenecek..




İşte, İstanbul Fashion Week takvimi;




8 Şubat Çarşamba


14.00 Gamze Saraçoğlu


16.00 Berinza


18.00 Tuvana Büyükçınar


20.00 Atıl Kutoğlu


21.30 Zeynep Erdoğan - Günseli Türkay




9 Şubat Perşembe


14.00 Nihan Peker - Beste Gürel - Tuba Benian


16.00 Simay Bülbül


18.00 Özlem Kaya


20.00 Niyazi Erdoğan




10 Şubat Cuma


14.00 Machka: Türkiye'de Endüstri ve Tasarımın Buluştuğu Marka / Dice Kayek - Machka - İMA


16.00 Erol Albayrak


18.00 Studio Kaprol


20.00 adl & Cengiz Abazoğlu




11 Şubat Cumartesi


12.00 Şafak Tokur - Çiğdem Akın - İpek Arnas


14.00 Nejla Güvenç


16.00 Avva


18.00 Mehtap Elaidi


20.00 Giovane G.




A'dan Z'ye İstanbul Moda Haftası




Atıl Kutoğlu


Yine en ilgi çeken defilelerin biri Atıl Kutoğlu’nunki olacak. Mick Jagger’ın kızı Elizabeth Jagger’ın podyuma çıkacağı defilede bir başka ilginç konuk da Michael Jackson’ın ağabeyi Jermaine Jackson. Açılış günü düzenlenen defile için Atıl Kutoğlu’nun yakın dostu Avusturya Kültür ve Eğitim Bakanı Claudia Schmied de İstanbul’a geliyor. Bu defilede gözler podyumdaki mankenler kadar ilk sırada oturan konuklarda da olacak.




Bir marka öyküsü


IFW’de “Machka Türkiye’de Endüstri ve Tasarımın Buluştuğu Marka” konulu bir workshop düzenlenecek. Ece&Ayşe Ege ile Yalçın Ayaydın’ın konuşmacı olarak katılacağı workshop’ta Türkiye’de endüstri ve tasarımın buluşması ele alınacak. Türkiye’de ilk ve tek proje olan Machka markasının yaratılma süreci ve tasarım hikâyesi işlenecek.




Cengiz Abazoglu AdL işbirliği


Adil Işık, geçen sezon Cengiz Abazoğlu’yla işbirliği yaparak moda tutkunlarının yüzünü güldürmüştü. Bu işbirliği büyük ilgi görmüş olacak ki, IFW’de adL Cengiz Abazoğlu koleksiyonu bir kez daha görücüye çıkıyor. Bu tür marka-tasarımcı işbirliklerini seviyoruz, diğer markalara da örnek olması tek dileğimiz.




Çadır büyüyor


İyi haber IFW Komite Başkanı Volkan Atik’ten geldi. İstanbul Fashion Week’in dünya moda takvimindeki yerini güçlendirmek ve bölgenin moda üssü olabilmesi için kalite çıtasını her organizasyonda biraz daha yukarıya taşımayı amaçladıklarını kaydeden Atik, bu doğrultuda da çadırı büyüttüklerini açıkladı. Madem dünyanın önde gelen moda basını ve alıcılarını İstanbul’a çekmek hedefleniyor, doğru hareket! Herhalde biz moda yazarları da bu sefer oturacak yer buluruz.




DJ’ler işbaşında


Catwalk müzikleri farklı bir uzmanlık alanı gerektiriyor. İzleyicilerin temposunu yüksek tutup 20 dakika boyunca koleksiyona konsantre olmaları, ayrıca koleksiyonun temasını doğru bir şekilde ifade etmek müzikte ustalık gerektiriyor. Bu yüzden defilelerde çalınacak müziklerin seçimi profesyonellere bırakıldı.




Erol Albayrak


IFW’nin sürpriz ismi tasarımcı Erol Albayrak. Adı yıllardır hazırladığı koleksiyonlar ve giydirdiği ünlü isimlerle anılan Albayrak, İstanbul Moda Haftası çerçevesinde ilk kez bir defile gerçekleştirecek. Bakalım ilk sıralarda kimler olacak?




Farklı mekân: W


Bu yıl da çadır dışında farklı mekânlarda defileler gerçekleşecek. Niyazi Erdoğan W Otel’de yapacağı enstalasyon ile katılacak etkinliğe. Zeynep Erdoğan ve Günseli Türkay’ın defileleri de W Lounge’da gerçekleştirilecek.




Gençlere yer açtılar


Türk modasının ünlü tasarımcıları Özlem Süer, Hatice Gökçe, Hakan Yıldırım, Bahar Korçan, İdil Tarzi ve Arzu Kaprol moda haftasından çekilirken yerlerini de genç tasarımcılara bıraktılar. IFW’de bireysel defilelerin yanı sıra 2 karma defile de gerçekleşecek. Karma 1’de Beste Gürel, Nihan Peker, Tuba Benian, Karma 2’de Şafak Tokur, Çiğdem Akın, İpek Arnas tasarımlarını sergileyecek.




Hakan Öztürk


Türkiye’de “Styling” dendiğinde ilk akla gelen isimlerden Hakan Öztürk, IFW’ye katılan birçok tasarımcının defilelerinin styling’ini yapacak. Ve tabii ki onun sayesinde kıyafetler daha da anlam kazanacak. Ne de olsa koleksiyon tasarlamak ve styling’iyle o tasarımı göstermek ayrı işler. Geçen yıllarda da IFW’e styling yapan Öztürk’ün isminden hiç bahsedilmemesi beni çok üzmüştü. Tasarımcıların styling konusunu uzmanı bir isme bırakmaları doğru karar. Hatta keşke IFW Hakan’ı resmi kreatif direktör yapsa, çok doğru hareket olur.




IFW


2009’dan bu yana devam eden ve senede 2 kez gerçekleşen IFW, Türk tasarımcı ve markalarını yerli ve uluslararası alanda tanıtmayı, moda endüstrisindeki tasarım gücünü artırarak Türk ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. IFW, etkinlik boyunca dünyanın önde gelen basın gruplarının temsilcilerine ve yabancı alıcılara ev sahipliği yaparken 1.000’den fazla kişiye istihdam yaratıyor yaratmasına ama yine New York Moda Haftası’yla aynı tarihe denk geldi! Zamanlamanın düzelmesi şart.




Kuzey Yamacı


Gamze Saraçoğlu; 2012 sonbahar-kış sezonu koleksiyonu “Kuzey Yamacı”nı İstanbul Fashion Week’te sergiliyor. “Kuzey Yamacı” dünyanın en ünlü kadın dağcısı Wanda Rutkiewicz’in yaşamından ilhamalıyor. K2’ye tırmanan ilk, Everest’e tırmanan üçüncü kadın dağcı olan Rutkiewicz’in yaşadığı paradokslar, Gamze Saraçoğlu’nun hazır giyim koleksiyonu “Kuzey Yamacı”nda farklı bir yorumla sunulacak. Kaçırmayın!




Leyla Gök


IFW’de ilk kez bir mimarla çalışıldı. Tüm çadıra mimar Leyla Gök, tasarımlarıyla imza attı. Farkı göreceğiz.




Mukarnas


Sanat ve moda dünyasını birleştirerek hazırladığı tablo elbiselerle, bugüne kadar gerçekleştirdiği defilelerle tam not alan Günseli Türkay da, yeni koleksiyonu Mukarnas ile IFW’da. Yine farklı disiplinleri birleştirerek koleksiyon içeriğini zenginleştiren Günseli Türkay, Mukarnas’ı Yılın Genç Mimar Ödülü’nü alan Alper Derinboğaz’la birlikte kurguladı. Osmanlı mimarisinin kökeninde bulunan ve mukarnas olarak anılan bezeme formu, koleksiyonun ilham kaynağı oldu.




Niyazi Erdoğan


Erkek koleksiyonlarıyla fark yaratan tasarımcı “Her karanlık gecenin sonunda aydınlık bir sabah vardır” diyor. Erdoğan’ın sonbahar-kış sezonu için hazırladığı “Gece” adlı koleksiyon modaseverlerle W İstanbul’da buluşacak. Serseri ruhlu, başkaldıran, ne istediğini çok iyi bilen, güçlü ama derinlerde bir yerde kırılgan bir yapıya sahip Niyazi Erdoğan erkeği, “gecelerin kralı”nı sunacak bu kez.




Odakule


Organizasyonun üçüncü yılında İstanbul Moda Haftası, Taşkışla ve Santral İstanbul’un ardından geçen yaz Tepebaşı’nda kurulan çadıra taşındı. Bu yıl da Odakule’deyiz.




Özlem Kaya


Tasarımcı Özlem Kaya “Miras” teması içerisinde aile büyüklerinden çocuklara devrolan ahlaki değerler, taşınması gereken insani duygulardan ilham alıyor. 30 parçalık koleksiyon, ağırlıklı yün, gabardin, neopren kullanılarak tasarlandı. Koleksiyonunu spor çizgilerle şık formları birleştirerek hazırlayan Kaya, bu sezon IFW’de farklı bir yorum sunuyor.




Podyumda erkekler geçidi


İstanbul Moda Haftası’nda tasarımcı Hatice Gökçe’nin erkek koleksiyonlarını görmeye alışıktık ama artık erkek koleksiyonları arttı. Niyazi Erdoğan, Giovane Gentile, Avva erkek koleksiyonlarıyla podyumda. Hatta Atıl Kutoğlu da erkek koleksiyonu sunacak. Moda tutkunu beylere duyurulur!




Rakamlarla IFW


1 milyar dolar olan markalı ihracatımız IFW ile 2023’te 10 milyar dolara çıkacakmış. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tasarım, moda ve marka kavramlarını aynı çatı altında buluşturan IFW’nin, sektörün marka ekonomisine dayalı büyümesinde önemli bir misyon üstlendiğini söylüyor. Kulağa harika geliyor da moda sektöründe 18 yılını geçirmiş biri olarak bu rakamları çok duydum. Bekleyip görelim!




Studio Kaprol by Coke Design


IFW’deki ilk defilesini Eylül 2011’de gerçekleştiren Studio Kaprol by Coke Design, bir moda ürününün yaratım sürecinin ve başarısının arkasında nitelikli ekiplerin varlığını hissettiren ve bunu sergileyen bir platform. Tabii ki Arzu Kaprol sayesinde. 4 tasarımcıyla yola çıkan Studio Kaprol, bu dönem 7 tasarımcıya ülkemizde ve uluslararası platformda kendilerini tanıtma imkânı yaratıyor. Projede yer alan her isim, Kaprol için oldukça önemli tasarım kimlikleri barındırıyor. Kaprol bu platformu tek cümleyle şöyle özetliyor: “Studio Kaprol by Coke Design’ın amacı zaman içinde ekibimin parçası olmuş, bir kısmıyla hâlâ birlikte çalışmaya devam ettiğim tasarımcıların, böyle özel bir projeyle ön plana çıkmalarını sağlamak.”




Tuvana Büyükçınar Demir


Tasarımcı Tuvana Büyükçınar Demir’in 2012-2013 sonbahar-kış sezonu koleksiyonu “Ciddiyet Parodisi” 100 yıllık geçmişi olan modanın tozlu hikâyesinden ilham alıyor. Business formlara eğlenceli couture detayların eklendiği koleksiyonda, tüvit, kaşe, flanel, koton, şifon, yün ve ipek dokular kombinleniyor. Bordo, tarçın, lacivert, kiremit ve gri tonların ağırlıklı olarak kullanıldığı koleksiyonda 30’larla 40’ların çizgileri 2012-2013 kışına dair farklı yorumlarla yer alıyor.




Ve markalar...


İstanbul Fashion Week, tasarımcıların yanı sıra 2013 sonbahar-kış koleksiyonlarını podyuma taşıyacak olan AdL&Cengiz Abazoğlu, Avva, Berinza ve Giovane Gentile gibi markalara da ev sahipliği yapacak.




Yemekler Sense of Taste’den


Televizyon ünlülerine, süper starlara ve devlet adamlarına özel günlerde catering hizmeti veren Sense of Taste, Chef Joshua Cohen tarafından “sağlıklı lezzet” felsefesiyle hazırlanan özel mönüsüyle IFW’de yer alacak.




Zeynep Erdoğan


Bu sezon İtalya’nın Milano şehrindeki Dolce&Gabbana’nın Spiga 2 “multi-brand store”unda koleksiyonuyla yer alan, Domenico Dolce ve Stefano Gabbana ile uzun soluklu bir anlaşma imzalayan başarılı tasarımcı Zeynep Erdoğan, İstanbul Fashion Week 2012 kapsamında gerçekleştireceği 4’üncü defilesini 2012/13 sonbahar-kış koleksiyonunu W Lounge’un düzenlediği özel gecede tanıtacak. Zeynep Erdoğan’ın “Racoon” ismini verdiği yeni koleksiyonu, hem günlük hayatta hem de özel günlerde kullanılabilen son derece rahat parçalardan oluşuyor.







Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.