Cinsel hayatınızın sönük ve durağan bir şekilde devam etmesine izin vermeyin. Peki nasıl? Cinsel yaşamınızı değiştirecek ve renklendirecek öneriler sunan Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak’a kulak verin!


Seks gündeminizde olsun

Uzun süredir seks yapmayan çiftlerle çok karşılaşabiliyoruz. Bazı durumlarda, mesela doğum öncesi ve sonrası bir süre anlaşılır bir durum olabilir fakat zaman zaman cinsel terapi ya da başka konulardan dolayı müracaat eden danışanlarımızda 6 ayda bir, yılda bir şöyle bir girişimde bulunup da seksi dünyaları dışında tutan çiftlere sık rastlayabiliyoruz. Çiftlerin seksten uzak durmasında, ilişkinin rutinleşmesi, modern hayatın koşuşturma, yorgunluk gibi yan etkileri, sanal dünyaya dalmak, bazı psikolojik sıkıntılar gibi birçok sebep olabilir. Aynı çocuğun ebeveyni olmak sanki evlilik için yeterliymiş gibi bir tutuma bürünüp, sanki seks hiç yokmuş gibi yaşamaktan vazgeçin. Sağlıklı bir ilişkide seks olmazsa bir şeyler eksiktir ve bu bir şekilde ilişkiye olumsuz yansıyacaktır. Bu aksaklığı konuşun ve çözüm yolları arayın. Eşiniz sizin sadece arkadaşınız değildir.


Kısa süreli seks

"İllaki uzun sürmeli, geniş zaman olması şart" anlayışı batıl bir inançtır. Bazen konuyla ilgili yazılan yazılarda uzun ön sevişmeden, sevişme ve seksin uzunluğundan bahsedilir ve fakat bu durum, insanlar tarafından "Ön sevişme uzun olmalı" şeklinde yanlış bir kesinliğe dönüşür. Bazen insan tamamen hazırdır, bazen sarılıp tek bir sefer öpüşmek ön hazırlık için yeterli olabilir ve üstelik her zaman geniş zamanı beklemek diye bir şart da yoktur. Fazla vaktiniz olmadığında ve rahat, uzun, romantik bir akşam geçiremeyecek durumda olduğunuzda kısa süreli seks imdadınıza yetişebilir. İki taraf için de iki arada bir derede, sabah duştan önce ya da günün herhangi bir saatinde arzularımızı dinleyerek kısa süreli hızlı seksin heyecanını kendinize hediye edebilirsiniz.


Gizli kapaklı seks

Bu cinsel ilişki şeklinde, heyecan ve telaş vardır. Mesela çocuklar TV'de sevdikleri diziye dalmışken ya da bilgisayarda oyuna dalmaları bu kez bir işe yarayabilir, yatak odanızın kapısını kilitleyip orada ya da ailenizi ziyarete gittiğinizde bekarlık odanızda veya eşinizin iş yerine onu ziyarete gittiğinizde kilitli bir odadaki koltuğun üstünde sevişmek gibi... İnsanlar hemen yanıbaşınızdayken, kapıyı güvenli hale getirip birkaç dakika özel anlar yaşayabilirsiniz, bu heyecanınızı besler, diriltir.



Törensel seks

Kendinize ara ara başka ortamlar ayarlayabilirsiniz. Yakın bir şehre gidilmese de başka bir semtte manzarası güzel olan bir otel ayarlayabilirsiniz mesela... Bu seks türünü mum ışığında bir akşam yemeği, fısıltılı konuşmalar, özel kıyafetler, bir otel odası ya da evde ikiniz baş başayken romantik bir akşam yemeği gibi çok çeşit barındıran bir seks türü olarak görebilirsiniz, böylece eşinizle cinseliğinizi özel bir ortamda bir törene dönüştürebilir ve istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Telefonlarınızı sessize almanıza ya da kapatmanıza hiçkimse bir şey demeyecektir. Özellikle yıldönümleri, Sevgililer Günü ya da ilişkinizin taze kana ihtiyaç duyduğu zamanlar için tercih edilebilir. Bazen zamanı sadece kendinize has kılmanız gerekir.


Yeni evli ya da flört seksi

Oturup düşünün ilk tanıştığınız zamanlarda eşinizi etkilemek için ne yapıyordunuz, o ne yaptığında siz hoşlanıyordunuz? Flört günlerinize ya da evliliğinizin ilk günlerindeki benzer bir ortam oluşturmaya çalışın. Eve ellerinizde çiçeklerle gelin ya da tıpkı eski günlerde olduğu gibi o bütün biraz saçma biraz romantik sözleri eşinize tekrar söyleyin. O zamanları gündeme getirip birbirinize hatırlatın, ufak tefek yaramazca kaçamakları canlandırın, arzularınızı kabartan flört ya da nişanlılık dönemlerindeki belki safça, belki çocukça ya da ergence ama samimi ve arzu dolu davranışları sergilemek cinselliğinizi sevimli bir oyuna dönüştürebilir.


Barışma seksi

Yatak odası aynı zamanda seks odasıdır. Anadolu’da bir söz vardır: "Yatakta küslük olmaz" ya da "Gündüz kavga etsen de yatakta barış." İlişkinizdeki dalgalanmaları yatak odasına taşımayın. Ufak tefek tartışma olsa bile yatak odasını bir "free zone/serbest alan" olarak benimseyin. Eşiniz yaklaştığında, arzusuna cevap verin. Yatak odasını sadece uyku odası olarak değil, seks odası olarak da kodlayın. Bir kavga ya da tartışma sonrası birbirinizi affedip barıştıktan sonra, seks yapmak sizi daha çok birbirinize yakınlaştırabilir ve ilişkiniz üzerinde tamir edici bir etki yapabilir.




Stres seksi

Evlilik fedakarlık demektir ve taraflardan biri stresli, gergin ise diğeri ilgi, şefkat ile yönelip yakınlık duygusunu hissettirmeye gayret etmeli. Yakınlık duygusu ilaç gibi rahatlatır. Bunu uygun bir aşamayla yaptığınızda tatlı tatlı dokunmaya, minik öpücüklerle ve sonrasında arzuyu uyandırmaya doğru bir ivme kazanabilir. Seks keyif almak, haz almak demektir ve haz; stresle, gerilimle ideal bir baş etme mekanizmasıdır. Bu seks çeşidinde eşlerden biri üzgün ya da stresli olduğunda, diğer eş onu rahatlatmak için sevdiği ve onu rahatlatacak bütün şeyleri yapar.


Tembel seksi

Genellikle tamamen baş başa olduğunuz zamanlarda, herhangi bir iş yapmak zorunda olmadığınız zamanlarda yaşayabilirsiniz. Tatillerde ve pazar günleri... Bu yapacak zorunlu bir işinizin olmadığı, tembellik yapmak için zamanınız olduğu, yatakta kahvaltı edebileceğiniz ve istediğiniz uzunlukta eşinizle yatakta vakit geçirebileceğiniz bir seks türüdür. Acele etmeden herhangi bir atraksiyon ve hemen sonuca ulaşma amacı olmadan gelişip devam eder. Yatakta, mutfakta evin herhangi bir köşesinde başlayıp gelişebilir, banyoda devam edebilir, sonrasında şekerleme yapıp uyandıktan sonra belki bir slow süreç daha oluşturulabilir. Hiçbir şey için aceleniz yoktur, üzerinizde herhangi bir baskı ya da sizden herhangi bir şey için beklenti yoktur.


Güven ve destek seksi

Elbette eşinizin yanında cinsel kimliğinizle de varsınız. İhtiyaç duyduğumuz ilgiyi ve desteği öncelikle eşinizden almalısınız. "Sırtım sağlam, dayanağım var" gibi bir güven duygusu hissetmenizi destekleyebilir. Kendini geçici olarak güvende hissetmeyen partnere sevgi ve yakınlık göstermek, ona güvende olduğu duygusunu ve sevildiğini hissettirmek için gösterilen ilgi, destek ve yakınlaşma süreci ile oluşan sekstir. Bu seks türünde sevgi sözcükleri ve eşinizin sizin için neden önemli olduğuna dair cümleleri değerlendirmek, onun yanında olduğumuzu, ona değer verdiğimizi hissettirmeliyiz.


Fantezi seksi

Herkesin içinde biraz yaramazlık vardır. Bu seks türü, rutinleşen ve sönükleşen yatak odasını bir film setine dönüştürmek gibidir. Cinsel yaşantınıza aktivite, renk katabilir; eğlenceli, dipten gelen dürtüleri uygun şekilde yatıştırabilir, arzularınızı kamçılayabilirsiniz. Bütün saçma, yasaklı ya da heyecan verici fantezilerin uygulandığı seks şeklidir. Hemşire-doktor, ünlü film yıldızı ve ona aşık hayranı, bir dizi film, kitap ya da romandan sevdiğiniz iki karakter ya da hayal edebildiğiniz herhangi bir şey sizin için ilham kaynağı olabilir. Bu seks türünde ilginç kostümler, maskeler, seks oyuncakları, deri aksesuarlar ya da zevkinize göre herhangi bir şey kullanabilirsiniz. Burada asıl olan eşinize zarar vermemek gibi kırmızı çizgilere dikat etmek ve eşinizin asla benimsemediği bir takım fantezilerde ısrar edip zorlamamaktır. Fantezi seksi, tarafların anlayışlarına uygun, konuşarak ve ortak katılımla bazen de ortak kararla sınırları zorlayarak, seksi heyecanlı bir oyuna çevirdiği türdür. Kendinize fanteziler hediye ederek cinsel yaşantınızı renklendirebilir, daha arzulu hale getirebilirsiniz.



Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak: “Cinsellik repertuarı geniş çiftlerin tatmin seviyeleri daha yüksek...”


Danışanlarımdan çok sık evlilik hayatlarında seksin yer almadığına dair şikayetler alıyorum. Bazıları birkaç yıldır seks yapmadığını söulüyor, ayrı odalarda yatan çiftler var. Bazı çiftler ise 6-8 ayda bir cinsel ilişkiye girdiğini ifade ediyor. Seks; evliliği, ilişkiyi sağlam ve sağlıklı kılan en güçlü unsurlardan biridir. Birçok çift zamanla ilişkiyi rutinleştirip bir ev arkadaşı gibi beraber yaşama moduna girebiliyor. Unutmayınız ki eşinizle evlenme nedenlerinizden biri de istediğinizde seks yapmaktır. Hastalık ya da yaralanma gibi bazı durumlarda eşler arası cinsellik mümkün olmayabilir ama genel olarak içinde seks olmayan evlilikler birçok tehlikeye karşı korunmasızdır. Seksin geri plana itildiği evliliklerde birçok sorun normalden daha büyük bir çatışmaya dönüşebilir.


Sevgi ve seks, çiftler için bir ağacı besleyen iki güçlü kök gibidir. Bununla beraber, muhabbeti koyulaştırmanın en önemli unsurlarından biri sekstir. Seks muhabbetinizi artırır ve muhabbetiniz arttıkça eşinize karşı arzularınız, bağlılığınız hep diri kalır. Bu sebeple bu duyguları evliliklerde beslemek, geliştirmek; evliliği daha canlı daha mutlu bir yaşantıya dönüştürmenin olmazsa olmazıdır.


“Yatak odanız, eşinizle rahat olabileceğiniz bir bağımsız alandır”

Çiftlerin seksi ihmal etmesi hele hayatlarından çıkartması tek ayakla yürümek gibidir. Kendi aranızda bunu konuşmalı ve olabildiğince açık olmalısınız. Bazı danışanlarıma konuşmalarını önerdiğimde “Hocam ben bunu nasıl söyleyeyim” diyebiliyor. Yanında çırılçıplak soyunabildiğin eşinin yanında neden bu konu konuşulmasın, basitçe başlayıp, ufak tefek fikirleri gündeme getirip adım adım birbirinizi seks konsunda açık olmaya alıştırabilirsiniz. Kendi yatak odanızda eşinizle "terbiyesiz/ahlaksız" duruma düşmekten çekinmek korkunç bir yanılgı. Eşinizle yatak odanızda başbaşa istediğiniz kadar dışarıya göre ahlaksız olabilirsiniz. Bir çiftin tüm dünyadan bağımsız bir zamanı ve yaşantısı olmalı ve bu da cinsel yaşantı gibi çok özel bir paylaşımla belirginleşir. Herkesten uzakta, herkesten ayrı sadece eşinizle var olabileceğiniz, kalbinizle teninizi; ruhunuzla bedeninizi paylaşabileceğiniz bağımsız bir yaşantıdır. Binlerce yıldır herkesten saklanan uzuvlarınızı güvenle, arzuyla ve gönül rahatlığıyla paylaştığınız ve birbirinize saf zevk sunduğunuz bir yaşantıdır seks... Eşinize zevk vermenin özel hazzını hissedebileceğiniz herkesten ayrı, sadece eşinizle size özel bir dünyadır ve bu dünyayı besleyip, geliştirip, renklendirmek elbette ki hakkınız.


İçinde çeşitli cinsel alışkanlıkların, davranışların ve seçeneklerin olduğu bir cinsellik repertuarı geliştiren çiftlerin ilişkilerindeki tatmin seviyeleri daha yüksek oluyor. Bu kişiler sevgilerini ifade etmek için daha çok seçeneğe sahip oluyorlar ve hiç sıkılmıyorlar. Saydığımız öneriler eşinizle birlikte çeşitli deneyimler geliştirmeniz için size yardımcı olacaktır.



Önceden çok uzun süreli bir ilişki tecrübeniz olmadıysa, yakınlık geliştirme ve ilişkinizi rayına oturtma süreçlerinde ortaya çıkan zorluklarla baş etmeniz zordur. Cesaretinizin kırılması ve vazgeçmeniz çok kolaydır. İlişkiniz bazı açılardan daha kırılgan olabilir. İnsanlar genelde ikinci ya da üçüncü uzun süreli ilişkilerinde daha başarılı olurlar çünkü ilk deneyimleri onlara neler beklemeleri gerektiğini öğretmiş ve ilişkiyi uzun süre devam ettirmek için gerekli olan becerileri kazandırmıştır. Tecrübe ve eğitim eksikliğinden dolayı genelde ilk ilişkilerimiz sonrakiler için bir hazırlık süreci vazifesi görür.


Başarılı bir evlilik için birbirinizle kızgınlıklarınız, seks hayatınız, öfkeleriniz, hayal kırıklıklarınız, birbirinizi takdir ettiğiniz noktalar, hayatın anlamı ve yaşamla ilgili her şey hakkında sık sık ve dürüst bir şekilde konuşun. Karşınıza ne sorun çıkarsa çıksın, o sorunu çözmek için beraber çaba harcayın, bir ekip ruhuyla hareket edin. Sorunu çözecek olan neyse ona odaklanın. Aranızdaki bağı sözlü iletişim, seks, sevgi gösterileri, anlayışla ve birbirinizi önemsediğinizi göstererek canlı tutun. Espri anlayışınız olsun, eşinizi her zaman haklı ve suçsuz görün ve birbiriniz için önemli olduğunuzu gösterin. Eşinizin size kanka gibi seksten yoksun bir yakınlık göstermesine çözüm üretin ve eşinize seksten yoksun bir kanka gibi davranmanıza bir son verin, birlikte konuşarak çözüm üretin. Tıkandığınız noktada cinsel terapiler konusunda profesyonel bir destek alın.


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Aylardır ilişkiye girmiyoruz ben istiyorum ama
    CEVAPLA
  • Misafir Mesala porno izlerken eşimin bnim hakimda ne düşündüğünü bilemem nsl bı katkı saglar
    CEVAPLA
  • Misafir Ben varım
    CEVAPLA
  • Misafir Sevil
    CEVAPLA
  • Misafir Kim ver burda
    CEVAPLA
  • Misafir Ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Sex gibisi yok
    CEVAPLA
  • Misafir Çok iyi fikirler
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba Mehmet bey öncelikle yüreğinize ve kaleminize sağlık, malumunuz ve malumunuz bu cinsel yaşam ve cinsel yetersizlik, eksiklik, ve mutsuz son... Bu durumu sanırım dünyanın tün psikplpğlaerı prof, ları aynı zamanda yetmedi porno yıldızlarından oluşan bir bilim kuruluda oluştursanız sonuç, kaldığı yerden devam ama ilerleme yok. Yav bu araç neden gitmiyor,, eee babacım karlı hava ve yerler kar buz ama kar lastiğin yok.. Ama karı seyretmeye bayılırsın dimi..! :) bu cinsel sorunların tek bir çözümü var okul eğitimi, eyvah eyvah şimdiden taşlar gelmeye başladı.. Burada ahlaki bir ya kışlık...
    CEVAPLA
  • Misafir Daha iyi sexs için ne yapalım. ⁰
    CEVAPLA
  • Misafir Canın çektiği zaman eşinle çiftleşmek insanı mutlu eder ve rahatlık vrerir
    CEVAPLA
  • Misafir Seks. Siteleri iptal olsun
    CEVAPLA
  • Misafir yokyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    CEVAPLA
  • Misafir Guzel yazı
    CEVAPLA
  • Misafir Beni mi
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba nasılsın canım
    CEVAPLA
  • Misafir Çok. Güzel.aşkım. seni.çok. seviyorum.aşkım. seni.affettim
    CEVAPLA
  • Misafir Hatice
    CEVAPLA
  • Misafir Selam iy aksamlar
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.