Hamileliğin 37. haftasında bebeğin kilosu ve gelişimi


Beklenen doğum tarihiniz yaklaşırken, bebeğiniz hala kilo almaya devam ediyor. Bebeğiniz şu an yaklaşık 2 kilo 900 gram ve boyu da 48 cm civarında. Artık yeri çok dar olduğundan eskisi kadar çok hareket edemiyor. Ama artık alıştığınız o minik tekmeler devam ediyor.


Bebeğiniz ciğerlerini ilk nefesine hazırlamak için amniyotik sıvıyı ufak ufak ciğerlerine çekip bırakıyor, ilk sütünü emebilmesi için içeride parmağını emerek alıştırma yapıyor, göz kırpıyor ve bir oraya bir buraya dönüyor.


37. haftada doğumunuz başlasa bile bebeğinizin akciğerleri dünyaya uyum sağlayacak kadar gelişmiş durumda.


37 haftalık bebeğin görüntüsü:




Hamileliğin 37. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


Bebeğiniz gibi vücudunuz da doğum için hazırlanmaya başlıyor. Doktorunuzun kontrol listesinde olanlar ise; bebeğinizin pelvisle olan pozisyonuna bakacak, rahim ağzında silinme veya açılmanın başlayıp başlamadığına bakacak. Rahim ağzında gerçekleşen bazı değişimler doğumunuzun başlayıp başlamadığına, rahminizin ve bebeğinizin doğuma hazır olup olmadığına bakmak için ipuçları verirler. Doktorunuz muayene ederken sabırlı olun, bu biraz rahatsız edici olabilir. Ayrıca unutmayın ki, doğumun başlaması veya rahim ağzınızın hazır olması için kesin bir tarih verilmesi mümkün değil. Her kadında, her gebelikte süreç farklı işler.


Kasılmalarınız artık daha çok oluyor ve sizi rahatsız edecek kadar uzun sürüyor. Ayrıca artan bir vajinal akıntı fark edebilirsiniz. Eğer kırmızı, sümüksü bir akıntı görürseniz, bu doğumun ilk işaretlerinden biri olan nişan olabilir.



Geceleri uyumanız hiç olmadığı kadar zor olabilir. Eğer uykuya dalabiliyorsanız uyuyabildiğiniz kadar uyuyun çünkü bu günler son sessiz zamanlarınız olabilir.


Bebeğinizin hareketlerine dikkat edin, tekmelerinde bir azalma hissederseniz doktorunuza söyleyin.


37. hafta itibariyle 8-15 arasında kilo almış olmanız beklenir. Çok az bir süreniz kaldı, bu yüzden sadece birkaç kilo almayı hedeflemelisiniz. Unutmayın, ortalama kiloda olan gebelere tavsiye edilen 40 hafta sonunda 11-15 kilo aralığıdır.






37 haftalık gebelikte neler olur?


Mide yanması ve hazımsızlık

Bugünlerde mide yanması daha da kötüleşiyorsa bol bol badem tüketin. Mide yanmanıza evde uygulayabileceğiniz önerimiz ise; bir çay kaşığı balı ılık süte katın veya kuru papaya ile tüketin.


Serviks genişlemesi veya silinme

Doğuma hazırlanmak için, serviksiniz açılacak ve incelecek. Bazı kadınlar için bunlar belli bir periyotta kademeli olarak olur. Ama bazılarında ise bir gecede olabilir. Bunları hissetmeyeceksiniz ama hekiminiz muayene sırasında size açıklayacak.


Varis damarları

Bacaklarınızdaki damarlar harekete geçtiyse, sol tarafınıza dönük uyumaya çalışın, bu dolaşım için en ideal uyuma şeklidir. Ayrıca uzanırken ayaklarınızın altına yastık koyarak yüksekte durmalarını sağlayın. İki pozisyon da kan akışını sağlayacaktır.


Pelvik baskı ve rahatsızlık

Bebeğiniz pelvisinize belinize ve idrar kesenize doğru bastırıyorsa, geçen haftalara göre daha fazla baskı hissedeceksiniz. Eğer gerçekten çok rahatsız hissediyorsanız, karın sargısı alın, bu sizin karnınızın ağırlığını taşımanıza yardımcı olacak, pelvis ve sırtınızdaki baskıyı azaltacak.


Bacak krampları

Eğer geceleri bacak kramplarınız kabusunuz oluyorsa gün içinde daha fazla sıvı tüketmeye ve yeterli derecede kalsiyum ve magnezyum almaya çalışın. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu ihtiyacı, yemenizi önerdiğimiz bademlerden sağlayabilirsiniz. Bunlar bacak kramplarına iyi gelecektir.


Çatlaklar

Karnınız, göğüsleriniz ve belki poponuz eskisinden daha büyük olabilir. Korkmayın, doğumdan sonra beyaz çizgilere dönüşecekler ve bunu annelik onur nişanı olarak taşıyacaksınız.



Dışa fırlayanlar

Haftalar önce içeride olan her şey dışarı fırlamış olabilir, göbek deliğinizden göğüs uçlarınıza kadar. Unutmayın bu değişikliklerin hepsi yenidoğanınıza iyi bakabilmeniz için.


Unutkanlık

Doğuma kadar çok şey hazırlamanız lazım fakat her şeyi unutuyor musunuz? Tamamen normal. Birçok kadın hamileliğinde, özellikle son haftalarda anlam veremedikleri bir unutkanlık yaşadıklarını söyler. Bunun üstesinden gelmek için küçük not kağıtlarını evde görebileceğiniz yerlere asın.


Uyumada zorluk çekmek

Gebelik uykusuzluğu, doğanın anne adayına uykusuz geceleri hazırlamasının en iyi yolu. Ama bebeğiniz doğduktan sonrasını düşünerek gözlerinizi biraz kapatıp uyumayı deneyin. Eğer hala işe gidiyorsanız hafta sonları elinizden geldiğince daha fazla uyumaya, uyuyamıyorsanız da uzanmaya ve dinlenmeye özen gösterin.



***

Şaşırtan gerçekler: Doğum işaretleri


Doğumun ne zaman başlayacağını önceden kestiremezsiniz. Vücudunuz doğum hazırlıklarına doğumdan tam bir ay önce başlar. Doğuma çok az kaldığında bile bunu hissetmeyebilirsiniz.


İşte doğuma son birkaç gün kala olabilecekler:

  • Bebeğiniz aşağıya inmekte. Eğer bu ilk doğumunuzsa bebeğinizin gitgide pelvisinizden aşağıya indiğini bilmelisiniz. Bu olurken pelvis bölgesinde bir ağırlık hissedersiniz. Göğüs kafesiniz ise rahatlamaktadır, böylece nefes almanız kolaylaşır.
  • Braxton Hicks kasılmalarınız daha sık ve yoğunsa bu da doğuma işaret edebilir.
  • Mukus plug (nişan) çıkabilir. Mukus plug vajinal akıntıdaki değişiklik ya da kanamayla dışarıya atılır.
  • Suyunuzun gelmesi genelde kasılmalardan sonra olur. Ama bazı kadınlarda kasılmalardan önce su gelir. Bu gerçekleştiğinde artık doğum başladı demektir.

Yanlış alarm mı, gerçekten doğum mu başlıyor?

Bazen gerçek doğum ile basit sancılar birbirlerine karıştırılır. Bunlar daha önceden öngörülemez. Ama gerçek doğumda sancılar ilk başta düzensiz olarak başlasa da daha sonra sistematik bir şekilde olur ve süresi de uzar.


Yanlış alarm durumunda kasılmalarda alt karnınız ağrır. Oysaki gerçek doğumda acı sırtınızda başlar ve alt karnınızı sarar.


Yalancı sancılar da kasılmalar hareketsiz kalınca ya da pozisyon değiştirince geçer. Ama gerçek sancılarınız başladığında şekil değiştirseniz de bunlar geçmez.



***

Hamileliğin 37. Haftası ile ilgili uzman görüşü:


Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 37. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


Beklenen doğum 38 ile 42 gebelik haftası arasındadır. Bebeklerin yüzde doksanı, 39’uncu haftaya kadar doğmuş oluyor.


Bebeğimiz 37. haftada 50 cm ve 3000 gram civarındadır.


Artık akciğerleri olgunlaştı. Sürfaktan maddesi üretimini maksimuma çıkardı.


Gebelik süresinde olan bebeğin cildini kaplayan lanugo tüyleri döküldü. Bazen yeni doğanlarda sırt ve omuz bölgelerinde görülebilir.


Anne karnında gelişimini tamamlayan bebek artık her an gelmek için işaret verebilir. Bu dönemde 40. haftaya kadar kaldığı süreçte sadece doğum kilosunu tamamlar.


Bebeklerde kemikleşme ve kemiklerde sertleşme anne karnında tamamlanmaz. Bebeklerin kemikleri daha yumuşaktır ve vücutları daha elastiktir. Doğum kanalından geçerken zarar görmeden esneyerek çıkmalarına yardımcı olur.


Bebeğin başının kemik pelvis içine yerleşmiş olması gebenin denge merkezini değiştirmekte ve yürüme zorluklarına neden olmaktadır.


Annelerin bu dönemde günlük bebek hareketlerine dikkat etmesi gerekir. Hareketlerde azalma hissettikleri dönemde şekerli meyve suyu içip sol yan pozisyonda dinlenmeli ve bebeğin hareketlerini saymaları gerekir. Bir önceki güne göre fetal hareketlerde yarı yarıya azalma hissedilirse doktora gidilmesi gerekir.



Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 37.1 haftalık hamileyim ayakta durduğunda sürekli rahimde baskı oluyor ve idrare çıkma gereği duyuyorum arada rahimde sancı basıyor sert bir top gibi uzandigimda birazcık rahatlıyorum acaba doğum mu yakin
    CEVAPLA
  • Misafir 37haftalık haftalık gebelıkte
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftalık gebeyim hala mide bulantısı nefes darlığı ve kusma oluyo neden acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 3sezeryan yaptım 4e hamileyim korkuyorum ne kadar riski var 15gun falan kaldı
    CEVAPLA
  • Misafir Burda birbirinize bu soruları soracağına dokturunuzu arayın sorun, bu ne saçmalık ya, biz jinekolog değiliz doktor değiliz, biraz aklinizi kullanın ya
    CEVAPLA
  • Misafir Ben maysin 26 sinda hastane gitim bana dediler 37 havtalik sin doguma ne kadar kalmis simdi
    CEVAPLA
  • Misafir Kullanılarak insan
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftalık hamileyim bebeğim bugün hiç hareket etmedi neden aceba
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba bende 36+3 günlük hamileyim kasikta ağrılarım oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 36.+5 günlük hamileyim bu 37 haftayi doldurmus anlamina mi gelio acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 36hafta 4gunluk hamileyem sancı oluyor bazen ikinci hamileliğimdi sancı oldukça korkuyorum ki erken doğurarım değe
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 37haftalık hamileyim ara ara sancım var
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 37 haftalık hamileymiş ama bakım ve rahimimde sandım var
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalık gebeyim süt gibi beyz sivilar geliyor bu Nedemek acaba bide alt tarafımda acayip sizlamalar var
    CEVAPLA
  • Misafir yorumlar kısmında yorumdan çok soru var. herkes birşeyler sormuş. sanırım burada kimse doktora gitmiyor herşeyin cevabını (kolay olana alışıldığı için) internetten bekliyor.
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 36+3 günlük hamileyim dün doktor kontrolüm vardı bebeğim 3 kilo 49,5 cm çıktı nst normal çıktı ama tansiyonum 14 8 çıktı diğer kontrollerimde normal hatta çok hafif düşuk çıkıyordu. Bu çok büyük bi sıkıntı mi birde bebegimin kilosu boyu normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir BEnde 37 haftalık geleyim benimde ağrı var doğum olabilirmi arkadaşlar
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadaslar 37haftalik hamileyim belimde ve kasikda cok agri var neden olabilir dogum baslangici olabilir mi
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadaslar 37 haftalik hamileyim ama belimde ve kasikda sanci var ne. Yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir 37+4 gunluk dogum yapmam gerekti 2200 bebekti buyumedigi icin almalari gerekti dünyaya geleli birhafta oldu çok şükür gayet iyi telaslanmayin kilo almiyorsa sezeryan ile dogum yatirirlar
    CEVAPLA
  • Misafir Mrb Ben 37 hafta 3 qunLük Hamileyim ilk Hamileligim Bebeqimin kilosu 2400 qram Bi Sorun oLurmu Artı idrar yolunda enfeksiyon varmış Saqlık ocağındaki doktor Doqumda Sıkıntı Yasarsın dedi Bir Problem oLurmu
    CEVAPLA
  • Misafir Gebelimin 37 hafta 3 gunundeyim bende cok ödem olusmus bir zarari varmi
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 35 hafta 6 gunluk hamileyim ve ilk gebeligim cocugum biraz kucukmus cok biseyde yiyemiyorum bi sorun olur mu acaba
    CEVAPLA
  • Misafir ben 36 haftalık 4 gun bebek kılosu 3000 doguma kadar kac kılo olabılır normal dogum mu yoksa sezeryan mı
    CEVAPLA
  • Misafir Slm ben 37 haftalik hamileyim saglik ocaginda hemsire bana bebegin donmemis oldugunu soyledi bide hamilelim boyunca 4 kilo aldim suan kendim kilo almiorum bebegim dogum vakdi geldiginde dogum pozisyonuna gecermi yardimci olursaniz seviniriim
    CEVAPLA
  • Misafir bi̇z nerden bi̇leli̇m yav doktora gi̇di̇p öğrensene
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben son haftamdamdayım bebeğimin hareketlerinde azalma var sebebi ne olabilir
    CEVAPLA
  • Misafir rahi̇m kanalinda bebek büyüdügü i̇çi̇n hareket kabi̇li̇yeti̇ azalir bu normal bi̇r durumdur
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftalık gebegim
    CEVAPLA
  • Misafir 25 ocak 2016 37 haftalık
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalim hameyim ve bebeyim kilosu az neden olabir daha 1 900 kilosu sag böbreyimde tikanma var ondan abilir mi yardim edermisin lutfen
    CEVAPLA
  • Misafir 36. hafta 6 gün ve bebek 3100 gr. doguma kadar 4 kg olur. normal dogum riskli mi?
    CEVAPLA
  • Misafir 3500 kg üstünde doğacak olan bebeklerde sezeryan ameliyat öneriyor doktor. 39.hafta doktorum 3600 kg olduğunu söyledi. normal doğum için kansızlığım olduğu için sezeryan oldum.
    CEVAPLA
  • Misafir 3,700 geçmez bu normalde olabi̇li̇r sezeryan ama daha garanti̇ normal dogum yararli anneye göre onu doktor beli̇rler son kontrolde dr.m.k
    CEVAPLA
  • Misafir Nst de kasılmam tavan yapıyo ama ben hissetmiyorum.anlamıyorum.bunun nedeni nedir
    CEVAPLA
  • Misafir Selam ben 39 hafta 3 günlük hamileyim üç gündür akıntı m var ama enfeksiyon hastalıkları falan değil bildiğimiz su bugün doktoruma gittim normal doğum olacak dedi benim sancim yok ama NTS de sancim çıktı sizce doğum başlaması için ne yapmalıyım ilk gebeliği m olduğu için endişeli i
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37 haftaligim bebegimin kilosu 3 kilo 429 gram dr um bugun normal dogum riskli olabilir dedi
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftaligim ama bebegim 3950 40 haftaya kadar ne kadar olur ki kilisu ve normal mi sezeryan mi olur
    CEVAPLA
  • Misafir kilo çok olmasıda iyi degil bizim akraba 4 kilo üzeri oldu bebek anne karnında pislini yedi ve idrar enfeksiyonu olan annnelerde cocuk dogdunda solunum rahatsızlıgı oluyor sonradan ıyılestı ama dikkat edin kilolu olucak diye zora sokmayın senın kılo fazla sezeryan önererim
    CEVAPLA
  • Misafir beş kg olur arkadaşım bence sezeryen olursun
    CEVAPLA
  • Misafir Cok guzel
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftaligim sezeryan yapılıyor mu
    CEVAPLA
  • Misafir 36 hafta 2 gun oldum 38.5 te sezeryana gircem ikinci gebelik. Kasilma yok sanci yok kramp yok ama kabizlik ile ishal ayni anda ki her iki durumda da mide bulantim oluyor. Arti bebis oyle bi hareket ediyor ki icimden bir canavar cikicak saniyorum... basi asagida mi acaba.
    CEVAPLA
  • Misafir 37haftaligim artık dayanamıyorum sezaryen olmak istiyor ozele gidiyim normal deneyelim diyor nedemeliyim doktoruma
    CEVAPLA
  • Misafir 36 hafta 4 gunluk hamileyim bacak arasi kasilmalarim cok oluyo napmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir 37
    CEVAPLA
  • Misafir 18 ekim2015
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde 36hafta 4 günlügm gerçekten agrilarm çok oluyor geceleri uyku biraz zor ama herşeye rağmen oğlumu kucagima alacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum Allah herkesin yardımcısı olsun
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37 haftalık gebeyim ve su an bende hiç bi doğum belirtisi yok;()))
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftalik gebelere sormk istyrm son adet tarihinz nedr
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftalık hamileyim çok su görüyorum ama sancım yok acaba ne olabilir
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37haftalim ama asiri derecede sancim varr kasiklarim cok agiriyorr hafif hafif agrilarim var
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37haftalim ama asiri derecede sancim varr kasiklarim cok agiriyorr hafif hafif agrilarim var
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftalik dogum oluyormu
    CEVAPLA
  • Misafir Ben bebeqin 37- hafdasindayim bacaklarim coke aqriyor
    CEVAPLA
  • Misafir Gerçekten cok ayrintili ve guzel aciklanmis tesekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftadayim bebegimin hareketinde azalma var ne yapabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir cok guzel her sey tskler
    CEVAPLA
  • Misafir Bu kadar net acık tüm sorularıma cevap bulduğum bu yazıyı yazan editöre çok teşekkür ediyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 girmek üzereyim ama çok ağrılar oluyur uturmakta çok surlanıyum bu normal mı
    CEVAPLA
  • Misafir bebek rahime dogum pozisyon oldugu için o durum normaldir
    CEVAPLA
  • Misafir 36 hafta 5 gün dedi Dr 37 hafta lık mı oluyor um
    CEVAPLA
  • Misafir degerli yazinizi okudum tsk ederim
    CEVAPLA
  • Misafir bende 37 haftaliktayim okadar zorlaniyorum nefes almaktan uyku arasindan kalkiyorum su icerken bile nefes almakta zorlaniyorum normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37.haftada yim bebeğim çok hareket ediyor bu normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir Bebeğim 37 haftalik sancılar im çok oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir bende 37 haftamdayım ve çok zor nefes alıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Canım benimde 37 haftalik dedi bugün 3haftan var ve 3ocakta doğum
    CEVAPLA
  • Misafir Ben bebek çok hareketli problem mi
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 37 haftasından ikinci çocuğum ve günümü ck merak ediyorum salı günü gidicem ama genede dayanamıyorum sizce kaç günüm var
    CEVAPLA
  • Misafir çok sacma onu dktor belirler tahminen ama 10+15 gun sonra gun verıcek
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 38 haftalığım bebek hareketsizmis doktor sezeryan dedi doktor sizce
    CEVAPLA
  • Misafir Ben otuz yedi haftasindayim bebeğim çok hareketli olduğu için ağrılarım çok oluyor bazen korkuyorum sancimmi var diye karnımin altında hissediyorum hareketlerini bana yardımcı olur musunuz ne yapmam gerekiyor hastaneye gitsem miki
    CEVAPLA
  • Misafir bende aynı yazdıklatınızı hisssediyorum tam 37.haftamdayım
    CEVAPLA
  • Misafir bilgilerinizden dolayı teşekkürler
    CEVAPLA
  • Misafir çok güzel annem çok beğendi ben de beğendim
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.