Hamileliğin 32. haftasında bebeğiniz


Bebeğiniz yaklaşık 1 kilo 700 gr ve boyu da 42 cm. Miniğiniz artık rahiminizde oldukça büyük bir yer işgal ediyor. Bundan böyle her hafta yaklaşık 500 gr alacaksınız ve bunların yarısı bebeğinize gidecek. Şu anda ayak ve el tırnakları, kafasında saçı var ve cildi de doğum sonrasındaki haline çok yakın, yumuşak ve parlak. Üstelik bir süredir parmağını da emebiliyor!


32 haftalık bebeğin görüntüsü





Hamileliğin 32. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


32. hafta itibariyle 11 kilo almış olmanız beklenir. Bebeğinizin doğum tarihine kadar 2 ile 4 kilo daha alırsınız. Normal ölçülere sahip olan bir kadının gebeliği sırasında 11 ile 15 kilo alması beklenir. Eğer normalden biraz kilolu iseniz 6 ila 11 kilo almanız normal kabul edilir, eğer çok zayıfsanız, 12 ile 18 kilo almanız beklenir. Size tavsiye edilen oranda kalmanız çok kolay. Sadece düzenli beslenmeye çalışın ve düzenli olarak egzersiz yapın. Kilonuzun normal olmadığını hissediyorsanız doktorunuza ve bir beslenme uzmanına danışabilirsiniz.


Braxton-Hicks kasılmaları nedir?

Bu hafta, vücudunuz doğuma hazırlanmaya kasları gevşeterek başlar. Rahiminizin periyodik olarak toplandığını veya sertleştiğini hissediyorsanız bunlar Braxton Hick kasılmaları olarak adlandırılan hazırlık kasılmalarıdır.



Peki bu kasılmaların gerçek doğum sancısı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bu kasılmalar siz pozisyon değiştirdiğinizde durur. Kasılmalar başladığında yatıyorsanız, ayağa kalkmayı deneyin veya oturuyorsanız yürüyün.






Hamileliğin 32. haftasında yaşayabileceğiniz sıkıntılar

Sizin ve büyüyen bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için kan basıncınız, hamileliğinin başından bu yana yüzde 40-50 oranında arttı. Rahminiz diyaframa doğru baskı yapıyor ve karnınızda bir sıkışma var. Bunların sonucunda mide yanması (reflü) ve nefes kesilmesi yaşayabilirsiniz. Bu rahatsızlıkları azaltmak için normalden daha küçük porsiyonlarla yemek yiyin ve destekli yastıkla uyuyun.





Hamileliğinizin ilerlemesiyle sırt ağrınız olabilir. Eğer daha önceden olmayan bir sırt ağrınız varsa doktorunuza başvurun çünkü bu erken doğum işareti olabilir.





Eğer bu ağrı erken doğumdan dolayı değilse hormonal değişiklikler ve rahminizin büyümesinden dolayı olabilir. Rahminizin büyümesiyle ağırlık merkeziniz değişmiştir ve karın kaslarınız gerilip zayıflamıştır, bu da yamuk durmanıza denen olur. Yürürken, ayakta dururken yada uzun süre otururken canınız yanabilir. Yaptığınız işleri gerektikçe dinlenerek yapın.




Hamileliğinizin son haftalarında bedeninizin ve bebeğinizin size gönderdiği sinyallere daha fazla dikkat etmeyi deneyin. Dinlenmeye, su içmeye, tuvalete çıkmaya vs. ihtiyaç duyduğunuzda bu ihtiyacınızı görmezden gelmemeniz önemli.


Hamilelikte gaz sorunu

Hamilelikte midede ve bağırsaklarda biriken gazdan dolayı şişkinlik ve bitkinlik hissedebilirsiniz. Gaz hissini geçirmek için, amacınız her gün küçük porsiyonlarla 6 öğün yemek olsun (veya 3 tam büyük öğün) böylece sindirim sisteminizi zorlamamış olacaksınız.


Vücudunuz artık bebeğinizi de beslemek için ekstra çaba harcamak zorunda, dolayısıyla metabolizmanız her zamankinden biraz daha yavaş çalışıyor. Bu durum da şişkinlik ve gaz sorunlarına neden olabilir. Gebelik beslenmenize odaklanın ve kabızlıktan kaçınmak için bol su tüketin.


Bitkinlik ve baş dönmesi

Bayılma hissi ve baş dönmesi bir kaç şeyin sonucu olabilir; mesela düşük kan şekeri. Çantanızda protein ve karbonhidrat oranı yüksek atıştırmalık bulundurmayı unutmayın. Başınız döndüğünde hemen bir ısırık alın. Fındık fıstık, meyve gibi gıdalar iyi seçim olabilir ve sizi baş dönmesinden uzak tutar.


Hamilelikte hemoroid

Hemoroidler bağırsaklardaki varis damarlarıdır. Büyüdükçe acısı artabilir. Eğer zamanınızın çoğunu oturarak harcıyorsanız ağrılar daha şiddetli olabilir. Buz torbaları, hamamelis ve sıcak bir duş bunlara iyi gelir.



Hamilelikte bacak krampları

Tam uykuya dalmaya hazırlanırken baldırlarınızda bir kasılma hissedebilirsiniz. Açıkçası kimse acının nedeninin ne olduğunu bilmez (veya neden gece daha şiddetli olduğunu). Bunu açıklayan bir teori: beslenmenizdeki kalsiyum ve magnezyum eksiğidir. Hekiminize ek vitamin-mineral takviyesi almanızın güvenli olup olmadığını sorun ve günlük tüketmeniz gereken yoğurdu silip süpürün.


Kaşınan karnınız

Gittikçe şişen karnınız gün geçtikçe daha çok kaşınır çünkü cildiniz esnedikçe kurur. Nemlendirici kremleri ne kadar kalın sürerseniz sürün fayda etmiyorsa, kaşıntı önleyici losyon veya bitkisel yağlar kullanın. Nemlendirici kremleri deneyin, her gün karnınıza hafifçe masaj yaparak uygulayın. Aynı şekilde bitkisel yağlar da (hindistancevizi, kakao ve havuç yağı) cildinizin nemlenmesine yardımcı olacaktır. Bu şekilde karnınızda oluşabilecek hamilelik çatlaklarını da bir nebze olsun önleyebilirsiniz.

Genişleyen göğüsler ve kolostrum

Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde daha da genişleyen göğüslerinizden sarımtırak bir sıvı sızıntısı olabilir. Bu sıvı protein ve antikor yüklüdür ve bebeğinizin alacağı ilk süttür. Eğer sızıntılar sizi rahatsız ediyorsa, göğüs pedleri kullanmayı deneyin.


İpucu: Doğum sırasında yanınızda kim olacak?

Doğum yapmak kesinlikle kişisel bir deneyimdir ve doğum sırasında aile üyelerini, arkadaşlarınızı yada doulanızı odada bulundurmak tamamen sizin tercihinizdir. Konuk listenizi hazırlarken aşağıdaki noktalara bakabilirsiniz:

Doğru tercih diye bir şey yoktur. Bazen eşler doğumdaki rolleriyle ilgili kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar, özellikle doğumda başkaları da varsa. Eşinizle beraber doulanızı ya da yakınlarınızı da doğuma çağırdıysanız eşinizin ne yapmanızı istediğini anladığından emin olun.

Annenizin ya da kayınvalidenizin doğumda odada olması sizi strese sokabilir. Eğer doğumda sadece eşinizi yanınızda istiyorsanız bu isteğinizi dile getirmenizde yarar var.



Doula kime denir ve neler yapar?


***

Gebeliğin 32. haftası ile ilgili uzman görüşü


Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Mehtap Derelioğlu hamileliğin 32. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


  • Amniyotik sıvı maksimuma ulaşmasına rağmen bebeğin büyümüş olması hareket alanının küçülmesine neden olur. Bebeğin hareketleri eskisine göre daha az fakat daha güçlüdür.
  • Cilt altı yağ dokusunun artmaya devam ettiği bu haftalarda cilt daha düzgün olmaya başlar.
  • Göz kapakları açılıp kapanan bebeğin uyku dönemlerinde gözleri kapalı, uyanık için açık izlenmeye başlanır.
  • El tırnakları tırnak yatağını doldurdu.
  • Bebeğin enfeksiyonlara karşı az da olsa bağışıklık sistemi oluşmaya başladı.
  • Şu anki kilosu 1500–1700 gram arasında olup ortalama boyu 42-45 cm arasındadır.

Gebeliğin bu dönemlerinde uzun yolculuklar önerilmez. Gebenin uzun sarsıcı yolculuğu ve yorgunluğu bazen erken doğum ağrılarının tetikleyicisi olabilir.



Bu dönemde düzenli olarak gebenin tansiyon takiplerini yaptırması gerekir. Düzenli doktor kontrolünde, her takipte tansiyon ve kilo bakılması gerekir. Tansiyon düşmeleri bu dönemde halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluğa neden olabilir. Gebelikte tansiyon yüksekliğinin bebeğin gelişimi üzerine olumsuz etkileri vardır. Özellikle uzun süreli tansiyon yükseklikleri erken doğuma neden olabileceği gibi bebekte gelişme geriliğine neden olur. Gebelik öncesi var olan ve ya gebeliğin 20. Haftasından önce tespit edilen yüksek tansiyon gebenin beslenmesi ve dahiliye doktorunun da kontrolünde önerebileceği ilaç tedavileri ile kontrol altında tutulabilir. Bazı tansiyon ilaçlarının gebelikte kullanılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Eğer gebede tansiyon son aylarda çıkmış, bacaklarda ödem ve idrarda protein kaybı ilave olmuş ise buna gebelik tansiyonu preeklampsi adı verilir. Preeklampsi halk arasında gebelik zehirlenmesi veya albumin olarak da adlandırılır. Tansiyon yüksekliği tespit edilen gebelerde mutlaka idrarda protein bakılması gerekir. Önceden tespit edilip önlem alındığında anne ve bebek açısından riskleri daha azdır.


Türkiye’de çalışan annelerin 32. haftası rapor alma haftası olup, çalışabilir raporu 37. haftaya kadar düzenlenir. İş görmezlik belgesi düzenlenebilir. Doğum sonrası iş görmezlik belgelerinin tekrar kapatılması gerekir.


Gebelik takiplerinde bu haftalara doktor kontrolünde dikkat edilmelidir. Artık 32. gebelik haftasından sonra takipler iki haftada bir olmaktadır. Bu dönemde bebeğin kilosu, annenin aldığı kilo ve tansiyon takipleri yapılır. NST adı verilen Nonstres Test artık yapılabilir. NST’de bebeğin kalp atımları grafik halinde çıkarılır. Bebeğin normal kalp atımları 120-160 dk arası olup hareket eden bebeklerde atımlar 15-20 atımlık yükselme gösterir. İkinci olarak ise altta olan rahimde kasılmanın olup olmadığına bakılır. Gebe bu kasılmaları ağrı olarak hissetmeyebilir.






Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir İlk bebeğim 32haftaya giricez simdi devlet sezeryan dan para alıyorsunuz yatınca hastane bilgi verebilitmusinz
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba benim bebeğim 32 hafta oldu erken doğum var kaç gün kuvezde kalir
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 30 haftalık hamileyim bebeyim 1,5kg sizce normalmıdır
    CEVAPLA
  • Misafir 32 haftalik hamile ilişki yaparmi birde bebeğin boyu biraz kısa imis
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 32 hafta hamileyim çok kusmam var normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 31+6haftalık hamileyim bebeğimin kilosu 2.220 gram geceleri bacaklarımda kramplar oluyor birde sol elimde uyuşma ve ağrılar oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir 32 haftalik hamileyim şuan bacaklarım sanki soğuktan çatlamış gibi kızarmış durumda ve çok sızlıyor,pijama bile değse bacaklarim acıyor bunun sebebi nedr??? Birde şuan kaşıklarım ağrıyor rahat hareket edemiyorum neden???
    CEVAPLA
  • Misafir 32 haftalık hamileyim . bebeğim göbek altında çok fazla oynamaya başladı normal mi sizce
    CEVAPLA
  • Misafir 32+6günlük 1955 qram 41sm normalmi sizce?
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 32 haftalık hamileyim ve çok kustum bu normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir Rabbım yardım etsın, hepımıze ınşallah
    CEVAPLA
  • Misafir 32+3 günlük hamileyim bebeyin kilosu 1470 sizce nasıl
    CEVAPLA
  • Misafir Doktorunuza danışın
    CEVAPLA
  • Misafir 32+4 gunluk hamileyim bebgim 2.233 gram nirmalmi sizce
    CEVAPLA
  • Misafir Burda kilo çok düşük yazılmış benimde 2300 gayet iyisiniz
    CEVAPLA
  • Misafir 32 hafta 5 gunluk hamileyim ve biraz Karin altinda sirtimda arilar var ve aksam oluncada bacaklarim ve kolum cok aci oluyor neden
    CEVAPLA
  • Misafir 32+4 gunluk hamileyim rahmime cok vuruyo ve cok canim aciyo vurunca bisey olur mu
    CEVAPLA
  • Misafir Ayni sikinti bendede var korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Kasilmalarim çok var bide bebek çok hareket ediyor ben rahatsız ediyor
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 32haftalık hamileyim mantar enfeksiyonu çıktı flucan diye bi tane tek doz ilaç verdi kullanabilir miyim
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde 31 hafta 6. Gün bebegin kilosu 2. 050 gr çıktı napacm gereginden fazla kilolu doğum normal olsun istiyorum ve ilk doğum olacak
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba neler yediniz böyle
    CEVAPLA
  • Misafir bende 32 haftadayım 2100 korkmayın ultrasonla gereçeği aynı olmuoyr benim 2 . hamileliğim ordan biliyorum cocuğunuca odaklanın
    CEVAPLA
  • Misafir ben de bu hafta 32 ye girdim 2151 gr dediler boyu da 45 cm daha ufak da olabi̇li̇r
    CEVAPLA
  • Misafir 32 haftalık hamilelige 2 kg 210 gr cok.dogumunuzu zorlaştırır
    CEVAPLA
  • Misafir 32 haftalik gebeyim bugun dktra gttim bebegin 2kilo 210grm dedi normalmidir bna kucuk gbi geldide sizce nasil?
    CEVAPLA
  • Misafir 32haftalik hamile olan cinsel ilişki giriyomu
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 32 ve üç günlük hamileyim sizce kaç hafta kalmistir
    CEVAPLA
  • Misafir 8 hafta kaliyor
    CEVAPLA
  • Misafir iüğp
    CEVAPLA
  • Misafir Pazartesi 32 giriyorum bi duygusal bi sinirli bi neşeliyim duyg.ve sinirl.oldugum da korkuyorum ve hemen hmn sikayetlrim yazılanlr gbi agrı sancı...var geri sayım 9 hafta kaldı
    CEVAPLA
  • Misafir 31+5 günlük hamileyim sadece 3 kilo 800 gr aldım bi kızım olucak bu normal bi olasilikmidir doktorum hersey yolunda dedi ama endiseleniyorjm:(
    CEVAPLA
  • Misafir 32 heftemdeyem usagimin cekisi 200.5 qramdi bu normal cekidirmii
    CEVAPLA
  • Misafir suan doktorumun verdği tarıhe göre 32 haftaya gırdım eskısındendaha yorgun ve halsız bır sekıldeyım dusunsenızyz bır bulasık makınesnıbıleyerlestırmede acızım yorgunuum ve doğuma dahada var allah yardımcımız olsun
    CEVAPLA
  • Misafir Aynen bende de oluyor karnimdakinin bir de 3 yasinda abisi var onun peşinde koşuyorum ben bir de
    CEVAPLA
  • Misafir 32+4haftalıgım...bebegimin kilosu 3kilo 10 gr..erkek evladım olcak hayırlısıyla..4cı kez anne oluyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 32.haftamdayim bebegim 1950 kg boyu 40 cm
    CEVAPLA
  • Misafir 32 +4 gunluk hamileyim bebegim gayet saglikli kilosuda 2002gr dedi doktorum sizce nasil
    CEVAPLA
  • Misafir 32+4haftayim bebegin kilosu 2113gram fazlami acaba bide bebek kanala girmis erken mi.
    CEVAPLA
  • Misafir Normaldir sancolarnız
    CEVAPLA
  • Misafir 40 yasindayim ve dun hamile oldugumu ogrendim. 7,5 yasinda kizim var.. 2,5 yil once dusuk yaptim. Suanda kasiklarim agriyor halbuki 4 hafta 2 gunluk hamileyim. Normalmi sizce?
    CEVAPLA
  • Misafir Normal tabi Rabbim nasip etmiş
    CEVAPLA
  • Misafir 22 haftalık hamile yım sırtımda ve ayaklarımda çok ağrı oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Bu benim.3. Gebeliğim 5 yaşında bir kızım var bir düşük yaptım ve şuan 32 haftalk hamileym. Bunda da düşük riski yaşadım hatta ilaclar kullandm. Suan inanlmaz bacak ağrıları kramplar cekyorm belim de çok ağrıyor. Ara ara sancı da cekiyorm acaba erken doğum riskim varmıdr?
    CEVAPLA
  • Misafir Allah yardımcımız olsun
    CEVAPLA
  • Misafir Hamilelikte hemoroit çıkması
    CEVAPLA
  • Misafir 3 haftalık evliyim çok halsizlik var acaba hamile miyim
    CEVAPLA
  • Misafir evet hamile olabilirsin bende 32 haftalık hamileyim,bende çok halsizlikten dolayı doktora gittim öyle anladım.
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadaslar allahım hepinizin yavrusunu hayirlisiyla kucaginiza vermeyi nasip etsin benimkinide inssallah bende 12 haftalik hamileyim 2. Bebegim olucak inssallah
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar bende 39 haftamdayim ve kanla karışık kahverengi bir akıntım geldi ama herhangi bir ağrım olmadı Hastahaneye gittik ve doktorumuz bunun normal olduğunu söyledi..ama benim kafam çok karışık her Doğum yapabilirsin dedin ama bugün 5 gün oldu ve hala doğum yapmadım...sizce normaldir?
    CEVAPLA
  • Misafir 37 hafta gebelik
    CEVAPLA
  • Misafir Hamile E Hamilelik testi
    CEVAPLA
  • Misafir güzel olmuş
    CEVAPLA
  • Misafir 32.haftalık hamileyim.son haftalarda bebeğimin tekmeleri göbek civarımda oluyor. Bu normal mi?
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 32 haftalik gebeyim agrilarm cok oluyor erken dogum yapma riskmde var bebeyim wimdiden baw awagi kaldi ve cok awagida yukrda llmasi gerekiyo ama bende wu ana kadar hic karnm yukari kalkmadi hep awgida oldu. Agrilarm cok fena
    CEVAPLA
  • Misafir Bn 32+5 gunluk bebegimin kilosu 2.99 normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir Ya benimde sağ bacağımda varis var geceleri çok aģrıyor 8 aylık gebeyim buarada
    CEVAPLA
  • Misafir 32haftagebeyim bebek rahmimin hemen ustunfr cpk rahatsiz ediyor korkuyorum nedem bpyle
    CEVAPLA
  • Misafir Cok guzel
    CEVAPLA
  • Misafir yaa benimde bacaklarmda şişlik var ve geceleri çok ağrıyor
    CEVAPLA
  • Misafir Ben de sürekli burun tıkanıklığı yaşıyorum normal midr
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 32 haftalik gebeyim ve bende agrilar var
    CEVAPLA
  • Misafir Kesinlikle çok güzel anlatmissiniz 32 haftamdayim tüm sorularıma cevap buldum...
    CEVAPLA
  • Misafir 32 haftalık gebeyim ama ayak ağrıların şimdiden başladı ve ağrıdan duramiyorum sebebi ne
    CEVAPLA
  • Misafir Doğuma saatler kaldı .rahim açılıp kapanıyor. Bu ne olabilir sizce
    CEVAPLA
  • Misafir sen bence bir tuvalete git:)
    CEVAPLA
  • Misafir harika anlatmışsınz rahatladım ve bire bir uyuyor :)
    CEVAPLA
  • Misafir Benim bebeğim iki gündür oynamıyor neden plabilir
    CEVAPLA
  • Misafir oynar bebeyin gebeliyin kacınc ayındasın bilmiyorum ama oynar
    CEVAPLA
  • Misafir Mukemmel bir anlatım teşekkürler
    CEVAPLA
  • Misafir Nerdeyse bütün sorularıma cevap niteliğinde bir yazı olmuş
    CEVAPLA
  • Misafir Gercekten rahatladim ve okurken heyecanlandim tesekkur ederim
    CEVAPLA
  • Misafir Cok guzel bir anlatim...TSKLR...
    CEVAPLA
  • Misafir Cox sag olun tewekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir 32 3 haftalik hamileyim bebegim 2 kg sizce normalmi doguma 6 haftam var sezeryanla
    CEVAPLA
  • Misafir Bede 31 hafta 2 günlüğüm bebeğin kilosu 1750 gram azmı
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.