Hamileliğin 12. haftasında bebeğin durumu


Bebeğinizin boyu 55-60 mm, ağırlığı ise 13-14 gr kadar. Kesenin içini dolduran amniyon sıvısı da 50 ml kadardır. 12. haftada bebeğin bütün iç organları temel gelişimini tamamlamış sayılır. Genital organlar da dahil! Her ne kadar cinsiyetini konusunda merak içindeyseniz de, ne yazık ki hala bebeğinizin kız mı erkek mi olduğunu öğrenmek için çok erken. Vajina ya da penis 12. haftada oluşmuştur ancak ultrasonda görülebilmesi çoğunlukla henüz mümkün olmaz. 4 hafta daha sabredin; hamileliğinizin 16. haftasına geldiğinizde doktor randevunuzda muhtemelen bebeğinizin cinsiyetini öğreneceksiniz!


12 haftalık bebeğin görüntüsü



Hamileliğin 12. haftasında annede meydana gelen değişimler


Gebeliğin ilk üç ayını tamamladınız! Çoğunlukla en zor zamanların ilk 12 hafta olduğu söylenir, elbette ki her kadında bu durum farklılık gösterebilir. Hatta ikinci - üçüncü hamileliğini yaşayan anne adayları bile ilk ayları önceki tecrübelerinden farklı şekilde geçirebilirler. Ama genel olarak söylemek gerekirse, 12. hafta itibariyle bulantılarınızın, kokulara hassasiyetinizin ve duygusal iniş-çıkışlarınızın önemli ölçüde azalması beklenir.





12 haftalık hamilelikte beslenme

Gebelikte günlük alınması gereken kalori miktarı 300 kalori kadar artar. Gebelikte demir ve folik asit ihtiyacı da normalin 2 katına çıkar. Kalsiyum alımını % 50, protein alımını günlük % 20 artırmak gerekir. Günlük sıvı alımı 1,5–2 lt civarında olmalıdır. 12 hafta itibariyle hala beslenme düzeniniz hakkında destek almaya ihtiyaç duyuyorsanız, doktorunuza ya da bir beslenme uzmanına danışmayı ihmal etmeyin.



12 haftalık gebelikte akıntı

Gebelikte bu dönemde şeffaf beyaz renkli vajinal akıntı, kaşıntı, yanma varsa ve akıntınız koku ve kasık ağrılarına neden oluyor ise, doktorunuza başvurmanız gerekiyor.



Hamileliğin 12. haftasında neden doktora gitmelisiniz?

Bir asır önce temelleri oluşturulan gebelik takibi, eskiden 16. haftada başlatılıyor ve ayda bir kez yapılan rutin takipler, 30. haftadan sonra genellikle 2 haftada bir, 36. haftadan sonra ise haftada 1 olarak doğuma kadar sürdürülüyordu. Bunun nedeni ise gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ve ani başlayan kanamalar gibi çeşitli komplikasyonların hamileliğin ikinci yarısından sonra görülmesiydi.


Oysa son yıllarda tıp teknolojisindeki gelişmeler ve bilgi birikimi sayesinde anne ile bebeğin yaşamını tehdit edebilen pek çok komplikasyon 3 basit yöntemle hamileliğin henüz ilk haftalarında belirlenebiliyor. Bu basit yöntemler, anne adayının öyküsünün alınması, kan tahlili ve ultrason muayenesinden ibaret. Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Lütfü Önderoğlu, bu 3 yöntemle anne ve bebekte hangi sağlık sorunlarının tespit edilebildiğini anlattı.


12. haftada hangi testler yapılır?

Hamileliğin 12. ve 14. haftaları arasında yapılan tek bir muayenede hamileliğin düşük ya da yüksek riskli olup olmadığı anlaşılabiliyor.


Özellikle ilk üç ay sonunda kontrollerin yapılıp, bundan sonraki bakım programlarının kişiye ve ihtiyaca özgü yeniden planlanması hem anne hem de bebek için yaşam kurtarıcı oluyor. Çünkü bu sayede sağlık hizmeti çok daha verimli ve etkili verilebiliyor. Riskli gruplar erken dönemde belirlendiğinde anne veya bebekte oluşabilecek gebelik kayıpları, erken doğum, doğum öncesi kanamalar, büyüme geriliği, preeklamsi ve Down Sendromu gibi ciddi komplikasyonlar tespit edilerek, önlenebiliyor ya da sorun hafifletilebiliyor. Dolayısıyla her anne adayının 11-14. haftalar arasında, en ideali ise 12. haftada kontrole gelmesi çok önemli.


12. haftada yapılan muayenede şu 3 aşamaya dikkat ediliyor:


Annenin öyküsü

Yapılan muayenenin ilk adımında anne adayına daha önceki hamilelikte erken veya ölü doğum, gebelik tansiyonu, gebelik zehirlenmesi, bebeğin anne karnında iyi büyümemiş olması gibi sorunların olup olmadığı soruluyor, yapmış olduğu doğum varsa bunun tam bir hikayesi alınıyor. Anne öyküsünün alınması yüksek risk taşıyan ve doğumu 34 haftadan önce yapılma tehlikesi olan anne adaylarını seçebilme ve önlem alma şansını sunuyor.


Kan tetkikleri

Anne adayının kan grubu, RH faktörü ve tam kan sayımı, geçirmiş olduğu enfeksiyonların araştırılmasının yanı sıra bu döneme ilişkin bazı özel hormon ve plasental proteinlerine bakılarak, anne yaşı ile gebelik haftasının birleştirildiği birinci ilk üç ay testi yapılabiliyor. Elde edilen test sonucu, olasılık hesabı ile anne adayının kromozom anomalili bebek doğurma, preeklampsi ve buna bağlı büyüme geriliği riskleri sayısal olarak tespit ediyor. Çok yüksek risk taşıyanlar ile düşük risk taşıyan gebelerin ayrımına da böylece olanak tanınıyor. İlk trimester kan testinden en iyi sonucun alınabilmesi için bu test, ultrasonografi ile bakılan bebeğe ilişkin bazı özel ölçümlerle birleştiriliyor.


Ultrasonografi

11-14 hafta arasında yapılacak ultrasonografi ile gelişmekte olan bebeğe ilişkin de pek çok bilgi alınabiliyor. Bu dönemde özellikle ense saydamlığı ölçümü birinci trimester tarama testi olarak biyokimyasal değerler ile kombine edildiğinde ve gerekirse kalbe uygulanan duktus venozus doppleri, kalp kapağı doppler ölçümlerinin yanı sıra burun kemiği değerlendirilmesi ile bebekte down sendromu gibi önemli kromozom anomalilerinin tahmin edilme şansı yüzde 90’lara ulaşıyor. Aynı zamanda çok erkenden bebekte majör yapısal anomalilerden anensefali, karın ön duvar anomalileri, mesane ve ağır nörolojik sistem anomalileri de görülebiliyor.


12. haftada hangi riskler tespit ediliyor?


Anne adayında:

Gebelik hipertansiyonu

Anne adayının tansiyonunun 140/90 mmHg ve üzerinde seyretmesi, beraberinde böbrekten idrara protein kaçağı olmasına preeklampsi, bir başka deyişle gebelik zehirlenmesi adı veriliyor. Yüzde 6-8 sıklıkla rastlanan hamilelik zehirlenmesi annede beyin kanamasından akciğer ödemine, görme kaybı, böbrek ve kalp yetmezliğinden ölüme kadar çok ciddi tablolara yol açabiliyor. Anne karnında bebekte büyüme ve gelişme geriliği olabiliyor, plasentanın erken ayrılma riski de artıyor.


Erken doğum

Özellikle 34 haftanın altında gerçekleşen doğumlar sonucunda bebek ölümleri ve nörolojik kalıcı hasarlarla karşılaşılması bugün için en başta gelen sorun olarak görülüyor. Önceki gebeliklerde erken doğum, erken su kesesi açılması gibi öykü alınması ve mevcut gebelikte rahim ağzı ile kanalın sonografik takibi bu yönde yüksek risk taşıyan gebeliklerin saptanmasına yardımcı oluyor.

Bebekte:

Down sendromu

11- 12 haftada anne yaşı, kan tetkikleri ve ultrasonografi takibinden alınan sonuçlar birleştirilerek bebekte kromozom anomali riski tespit edilebiliyor. Eğer bebek yüksek risk grubundaysa, örneğin down sendromu riski yüzde 1 civarında ise koriyon villüs biyopsisi önerisi yapılarak erkenden kromozom analizine olanak sağlanabiliyor. Yapılan bu birinci trimester taraması ile kromozom anomalileri yüzde 90 oranında tahmin edilebiliyor.


Fetal anomaliler

11-14 hafta sonografisi ile majör anomalilerin önemli bir bölümü tanınabiliyor. Örneğin bebeğin kafatası ve beyin dokusundaki gelişme sorunu, karın ön duvarındaki açıklık, dışarıya doğru fıtıklaşan bağırsak veya karaciğer, idrar kesesinde tıkanıklık veya dev bir idrar kesesi tespit edilebiliyor. Ayrıca gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kendini gösterebilecek kalp anomalileri ile iskelet sistemine ait anomaliler hakkında ön fikir elde edilebiliyor ve bu gebeler yakın takibe alınabiliyor.


Büyüme ve gelişme geriliği

Yetersiz gelişme ve büyüme nedeniyle anne karnında ölüm olabileceği gibi doğum sonrası kalıcı özürler de gelişebiliyor. Bu bebeklerin önceden tespiti, daha farklı bir takip önerilmesi ve gerekirse erkene alınabilecek doğum kararları ile anne ile bebeğin yaşamları kurtulabiliyor.


12 haftalık gebelikte neler yapılmalı?

12 haftalık gebelik demek, hamileliğin ilk üç ayını tamamlamak demek. Artık karnınız büyümeye başlayacak ve vücudunuzdaki değişimleri daha belirgin şekilde gözlemlemeye başlayacaksınız. Bu nedenle 12. hafta itibariyle şunlara dikkat etmeniz önerilir:


  • Karnınızda oluşabilecek çatlakları önlemek için şimdiden karın ve bel bölgenizi uygun bir nemlendirici veya doğal bir ürünle (hindistancevizi yağı vs. ile) nemlendirmeyi alışkanlık haline getirin.

  • Hamileliğiniz boyunca hareketli olmanız hem rahat bir hamilelik geçirmenize hem de daha kolay bir doğum deneyimi geçirmenize yardımcı olacak. Bu yüzden hala başlamadıysanız, günlük 20 dakikalık hafif yürüyüşler planlayabilirsiniz. Hamile yogası düşünüyorsanız, başlamak için iyi bir zaman.

Hamile Yogası Nefes Çalışması


  • Hamilelikte salgılanan hormonlar nedeniyle birçok annede diş ve dişeti sorunları görülür. Genellikle hamile kalmayı planlayan kadınlara genel diş bakımlarını yaptırmaları önerilir. Eğer hala yaptırmadıysanız ve dişlerinizde bir problem olabileceğine dair belirtiler varsa, muhakkak bir diş hekimine başvurmalısınız. Herhangi bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorsanız da, ilerleyen zamanlarda beklenmedik durumlarla karşılaşmamak için bir diş hekimine kontrole gitmek isteyebilirsiniz.


  • Eğer kanamanız, düşük riskiniz ya da hamileliğinizle ilgili başka bir risk durumunuz yoksa genellikle hamilelikte cinsel ilişki güvenlidir. Cinsel hayatınızla ilgili emin olamadığınız durumları da doktorunuzla görüşebilirsiniz, daha da önemlisi, eşinizin bu konuda neler düşündüğünü ve hissettiğini bilmek de size iyi gelebilir; onunla konuşmaktan çekinmeyin.




Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 12haftayiz)
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 12ci haftadayım. İlk hamileliğim. Doktor kıza benzetti amma dedi hemen bilmek olmaz.
    CEVAPLA
  • Misafir 12 haftayiz)
    CEVAPLA
  • Misafir Benim 4cü çocuğum gene çok heyecanlıyım ve 12haftalik hiç rahatsız değilim hamilelik gayet güzel gidiyor darısı da bütün ve e kadınların başına ????????
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 11 hafta 4 günlük gebeyim 2.gebeligim fakat bende kaygı bozukluğu var di gebelikte ilacı bırakmak zorunda kaldım çok kötüyüm evde tek kalamiyorum nefes alamiyorum uykudan bi anda sicriyorum uyuyamiyorum benim gibi olan varmı nasıl gecicek yardımcı olurmusunuz
    CEVAPLA
  • Misafir 12 . Haftam leke geliyor...Dr gittim progestan yazdi...normal mi acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 12 haftalık gebeym bulantı oluyor elbet ilaç la geçiyor şükür çok sıkıntı yaşamıyorum2. cocugum olacak sağlıkla alırım inşallah kucağma tabiki bütün anneler için temennim
    CEVAPLA
  • Misafir 12haftalık hamileyim dün doktora gittim ve baktı idrar kesesi çok büyük takibe almamız gerekiyor dedi korkuyorum aynı durumu yaşayan varmı
    CEVAPLA
  • Misafir Bnmde 11 haftam geride kaldi.3. Gebeligim.oynadigini hissediyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Bizimde 12 haftamız ve dr kız olabilir dedi ama kesin bilgi değil diyorLar demekki her dr ilk kız diyor oğlumda 6 ayına kadar kı dediler 6 .aydan sonra erkekmiş dediler şaka gibi ve 12 ve 14 .haftaya kadar ağır bi gebelik oluyor şahsen benim 4. Cü ben böyle bi gebelik uasamadim daha önce
    CEVAPLA
  • Misafir 3.hamileligim 12 haftaligiz ama hiç bi hareket yok
    CEVAPLA
  • Misafir 12. Haftada Cinsiyet için tahminde bulunulabilir ama tam olarak 16. Haftada öğrenilir
    CEVAPLA
  • Misafir selam ben 12 hafdalık hamıleyım 13 cu hafdaa yanı doktora gıtdım doktor dogru duzgun bakmadı dırek kız dedı sızce cınsıyet tam bellı oluyomu bu hafdalarda?
    CEVAPLA
  • Misafir bebim ikinci hamilgim cok zor geciyor hic bisey yemiyorum cok huzursuzum
    CEVAPLA
  • Misafir 12 haftadayım henüz bişey hisetmiyorum aceba ilk olduğu için mi
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 12haftasında kızım olacağını oyrendım cokk mutluyum)))))
    CEVAPLA
  • Misafir 12 haftalikken cinsiyet ogrenen oldumu acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 12 haftalik gebeyim oynadigini hissedemiyorum ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir bebekler normalde 4 ile 4 bucuk orasında oynar zaten.. oo 4 aydan küçük içinde kıpırmadama gibi bişey olursa doktorlar bunu saymaz tabi doktordan doktorada değişebilir.. oo oynamamlar bağırsak veya damadr 4 aydan itibaren hissedilir bebekk..
    CEVAPLA
  • Misafir cok erken
    CEVAPLA
  • Misafir gercekten bu soruyu bilmediğini ziçin mi soruyorsunuz ? hiç mi okumujyor sunuz ? 12. haftada bebek hareket eder mama çok kücük olduğu için siz bu hareketleri henüz hissedemezsiniz .. bu kadar yararlı bilgiler var internette araştırın anne olacaksınız .
    CEVAPLA
  • Misafir ancak 16. haftadahissedebiliorsun
    CEVAPLA
  • Misafir 12 haftalk dusuk riksim var hangi auda gecer
    CEVAPLA
  • Misafir 11.haftsdayım ve her yedıgımı kusuyorum su bıle içemiyorum Dr.bana zafran dıye bir bulantı hapı vardı ama o bıle işe yaramıyor :(
    CEVAPLA
  • Misafir 12 haftalik gebeyim cok midem bulaniyo doktor bana dedi sag tarafta kistin var bir problem olmazmis
    CEVAPLA
  • Misafir doğru söylüyor
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.