Hamileliğin 9 haftasında bebeğiniz bir embriyo olarak tüm hızıyla gelişimini sürdürürken sizde de yükselen hamilelik hormonları ve artan kan hacminize bağlı olarak bazı belirtiler görülmeye başlanabilir.


Hamileliğin 9. haftasında bebeğin durumu


Dokuzuncu haftada bebeğinizin gözleri oluşmaya başlıyor ancak göz kapakları 27. haftaya kadar açılmayacak. 9 haftalık bebeğin boyu yaklaşık 16-26 mm iken, ağırlığı 1-1,5 gr kadar. Yüzünde kulak kepçeleri ve göz çukurları şekil almaya başladı bile.


Bebeğinizin beyni artık kasları idare edecek bağlantıları kurmaya başlıyor, bu sebeple fetüsün el-kol hareketlerinde artış da gözlemlenebiliyor. Ancak hala çok küçük boyutlarda olduğu için bu hareketleri hissetmeniz şimdilik mümkün olmaz. Gebeliğinizin 16. ve 22. haftaları arasında bebeğiniz yeterli büyüklüğe ulaştığında onun esneme-gerinme hareketlerini ve minik tekmelerini hissetmeye başlayacaksınız. Bu haftaya kadar minik bir virgül şeklinde olan bebeğinizin omurgasının uzantısı olarak görülen embriyonik kuyruk, bu haftada yok olmaya başlar, bu sayede artık kalçaları ve bacakları da şekil almaya başlayacaktır. Beyin gelişimiyle birlikte organ ve uzuv gelişimi de ilerledikçe uzayan kollarını ve bacaklarını bol bol hareket ettirebilecek. Kulakları şimdilik kafanın iki yanında aşağı bir konumda oluşuyor, kafası büyüdükçe kulakları da normal yerine çekilecek. Gövdesinde meme başları, kalça ve bacaklar da gelişimine başlar. Gövdesi gün geçtikçe inanılmaz bir hızda uzayıp gelişecek.


9 haftalık bebeğin dişleri de damak yapısını oluşturacak bölümde tomurcuklanmaya başlamıştır. Aynı şekilde üreme sistemini oluşturacak yapılar da şekilleniyor.


Bebeğimin cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim?


Hamileliğinizin 9. haftasında bebeğinizin cinsiyetini tespit edebilmeniz henüz mümkün değildir. Bu haftalarda oluşmaya başlayan cinsel organları, gebeliğinizin 13. haftasında, yani bebeğiniz üç aylık olduğunda ultrasonda tespit edilebilecek kadar gelişecek. Yine de bebeğin cinsiyetini öğrenmek için en uygun haftaların 16-17. haftalar olduğu söylenebilir.



9 haftalık bebeğin görüntüsü:



Hamileliğin 9. haftasında annede meydana gelen değişimler


Hamileliğin ilk haftalarındaki belirtilere ek olarak 9. haftada bazı annelerde varis ve basur şikayetleri görülebilir. Kan dolaşımında meydana gelen değişiklikler nedeniyle oluşabilecek bu rahatsızlıkları mümkün olduğunca azaltabilmek için beslenme düzeninize dikkat etmeli ve hareket etmelisiniz. Her gün yapacağınız 20 dakikalık hafif yürüyüşler hem daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olacak, hem de kan dolaşımınızın normal bir şekilde devam edebilmesini sağlayacaktır. Yine de varis şikayetleriniz artarsa varis çorabı kullanmayı deneyebilirsiniz.





Hamilelikte oluşan varisler nasıl önlenir?


Gebeliğin 8. haftasından sonra birçok kadında görülebilen varis şikayetlerini azaltmak için şunlara dikkat etmeniz önerilir:


  • Uzun süre ayakta kalmamak
  • Otururken ayakları kaldırarak dinlendirmek
  • Gerekli ise varis çorapları kullanmak
  • Hızlı kilo alımından uzak durmak
  • Günde 30 dk yorucu olmayan egzersizler (kısa mesafe yürüyüş) yapmak


Hamileliğin 9. haftası aynı zamanda memelerde meydana gelen değişikliklerin de gözlemlendiği haftadır. Yükselen hormonlarla birlikte süt üretimi de tetikleniyor ve göğüsleriniz doğumdan sonra bebeğinizi beslemeye hazırlanmaya başlıyor. Meme üzerinde yeşil damarların belirginleşmeye başladığı görülebilir. Aynı zamanda memede hassasiyet, karıncalanma ve dolgunluk hissi gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu tür rahatsızlıkları hafifletmek için göğsü destekleyen rahat sütyenler tercih edilmelidir. Ilık duş altında hafifçe masaj yapmak da dolgunluk hissinin hafifletilmesine yardımcı olacaktır.



Hamilelikte mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler de sık görülen belirtiler arasındadır. Eğer ilk haftalarda bu tür rahatsızlıklar yüzünden günlük rutininiz etkilenmeye başladıysa, bazı önlemler almanız gerekir. Gün içinde 5-6 öğün olacak şekilde öğünlerinizi ayarlayabilirsiniz, bu öğünlerde küçük porsiyonlar halinde yemek yemek sindirim sisteminizi zorlamayarak bu şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı şekilde mide bulantılarınız da yemek yemenizi engelleyecek ölçüde devam ediyorsa, doktorunuza danışıp hamilelikte güvenle kullanabileceğiniz bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Nane yağı koklamak da hamilelikteki mide bulantılarını azaltmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Eğer yeterince beslenemediğinizi düşünüyorsanız ya da beslenme düzeninizle ilgili emin değilseniz, hamilelikte beslenme konusunda uzman bir diyetisyene danışabilirsiniz. Aynı zamanda doktorunuz da yaptığı testler sonucu vücudunuzda herhangi bir vitamin veya mineral eksiği olup olmadığını tespit ederek beslenme düzeninize bazı gıdaları eklemenizi önerebilir ya da kapsül şeklinde tüketebileceğiniz multivitaminlerden kullanmanızı isteyebilir.




Hamilelikte aşermek


Hala karnınız çok fazla belirgin değil ancak bel çevrenizin genişlemeye başladığını hissediyor olabilirsiniz. Artık daha rahat, hava alan kumaştan yapılmış kıyafetler tercih etmeniz hem daha rahat etmenizi, hem de kan dolaşımınızı engellemeyerek hamilelikte karşılaşabileceğiniz bazı sorunlardan kaçınmanızı kolaylaştıracaktır. İç çamaşırlarınızı penye ve pamuk kumaşlardan seçin, sentetik ve naylon ihtiyva eden ürünlerden uzak durmaya çalışın.



Anne karnında hafta hafta bebek gelişimi


Hamileliğin 9. haftası ile ilgili uzman görüşü:


Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 9. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


  • Pelvik boşlukla bebeğin artık testis veya yumurtalıkları oluşmaya başlar. Ancak dış genital bölge henüz tam olarak oluşmadığından hala cinsiyet tayini yapmak için erkendir.

  • Kulak kepçeleri ve göz kapakları net gözlenmektedir.

  • Bebeğin bu dönemde gövdesi uzayıp güçlenecektir. Hala bağırsakları karın dışında olup, ileriki haftalarda normal yerine dönecektir.

  • Kulak gelişimi olurken kulaklar kafanın iki yanında ve daha aşağı yerleşimlidir. Kafa büyüdükçe kulaklar da normal yerine çekilecektir. Aynı şekilde gözlerin ilk oluşum yerleri daha yanlara doğru birbirinden uzakken, gelişimin ilerleyen dönemlerinde öne doğru çekilecektir.

  • Bu haftalarda bebeğin meme başları belirginleşir.

Hamilelikte aşermek


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Bende 9 haftalık hamileyim ve kasık ağrılarım var
    CEVAPLA
  • Misafir 9 haftam tamamdi.gunduzler deyil geceler qarında kut agrilar olur sebeb?
    CEVAPLA
  • Misafir 8heftelik hamileyem 24.9×15.7mm hemotoma var bawina gelen kim varsa yazsinda
    CEVAPLA
  • Misafir 9. Hafdalik hamileyim amma karnimda ağrılar sefaf axıntılar var
    CEVAPLA
  • Misafir 9 haftalık hamıleyım bulantım cok fazla ????????hıc beslenemıyorum hayat enerjım düştü
    CEVAPLA
  • Misafir Bende şuan sekiz haftalık hamileyim dokuz haftaya girecek yarın ama hala midem bulanıyor ağzımın tadı yok halzisim hastaneye de yattım ama eve geldikten sonra gene başladı nezamana kadar böyle devam eder acaba .
    CEVAPLA
  • Misafir Kansizliktan üşüyorsun bende de öyle oluyordu kan ilacı doktor yazdı iyi geldi
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 9 hafta hamileyim çok üşüyorum normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir Hanımlar ben de 9 haftalık hamileyim hiç bir belirtim yok ilk hamileliği öğrendiğim zamanda çok kasık ağırım vardı 5 haftallıkeen filan şimdi hiçbir belirti yok sanki gebe değilmişim gibi bebekte bir sorun mu var acaba bazıları kasık ağırısı bebek geliştiği için oluyo yazmış benim hiç yok acaba bebek gelişmiyor mu?
    CEVAPLA
  • Misafir Yumurtaliq kistozum var,her ay duzenli adet olmurdum,iki uc ayda bir.en son oktyabirda oldum.indi hamileyem.deqiq vaxti hesabliya bilmirem.goresen heqiqetenmi mayalanma adetden on bes gun sonra bir hefte erzinde olur
    CEVAPLA
  • Misafir 8hafta hamilelik agirlarm olur
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 9 haftalık hamileyim hersey yolunda gidiyordu benimki birden agrisiz bir kanamam basladi ve bu saba o kanamaypa bı parca geldi ne yapabilirim hicbir agrim yok doktorum bebegimin yerinin çok güzel olduğunu söylemişti bu aniden ne olmuş olabilir
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba bende 9 haftalik hamileyim ama simdiden bas agrilari ayaklrda sisme halsizlik var sirtimda agrilar bacaklarda agrilar var
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9 haftalık hamileyim aşırı uyuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Selam bende 9haftalik hamileyim mide bulantisi ve kusma yok ama basim ve bacaklarim cok agriyo.cok halsiz ve cabuk yoruluyorum devamli uyumak istiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 12.haftadan sonra geçicek mide bulantısı
    CEVAPLA
  • Misafir Evet normal bende 7 haftalıkken şişkinlik başladı
    CEVAPLA
  • Misafir 9 haftalık hamileyim, karnım şişik durumda bu normal mi?
    CEVAPLA
  • Misafir Büyük ihtimalle gazdır hayırlısı inşaallah bende 8.6 haftalık hamileyim ALLAH cc nasip ederse inşaallah
    CEVAPLA
  • Misafir atetimten 15 sonra bir buçuk gün pempe kanamam oldu hamile miyim başlm agrlyo halsizim renk olamadlm gün 4 gün gecikti hamile miyim tes yaptlm nekatif clktl
    CEVAPLA
  • Misafir Slm bende 9.haftaligim hamileyim kazıklarim agriyor
    CEVAPLA
  • Misafir bebeğin erkek
    CEVAPLA
  • Misafir salam doktor internet hesabına gore 9 haftalık hamileym lakin exoda hec bır sey anlaşılmır sancım olur tek tek ayrıca cirk gelır lutfen bana da bir şey soyle
    CEVAPLA
  • Misafir 8 haftalık hamileyim bende gondii diye bir parazit cikti bunun bebege zarari varmidir
    CEVAPLA
  • Misafir 8 haftalık gebeyım karın agrım var neden olur
    CEVAPLA
  • Misafir merhabalar , karın ağrısı çok normal bir durum rahmin genişliyor karın duvarlarına baskı yapıyor ondan ağrın oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 9 haftalık hamilwyim ve aynı zamanda troyit hastası olduğunu öğrendim troyidim 17di bebegiminbeynine zarar verirmi doktorum6haftalikken ilaca badladigim için beynine zararli olmaz dedi cvp yazarmisiniz bana lutfen
    CEVAPLA
  • Misafir eger bebek gözükmüyorsa dış gebelik olabilir.
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 8 haftalık hamıleyım.bu ılkbebegım Allahımın ıznıylee..cok heycanlıyım..rabbım tamamına erdırsın ınsallah..herkezınkını benımkınıde
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 7 haftalık geleyim ikincisine ama allah olmayanlara versin insaalah
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 9haftalik hamile ama benim meme rengi değiştirme mis ve biraz yumuşak ne diyor sunuz
    CEVAPLA
  • Misafir 11 haftalik hamilyim. Urek bulanmam ne zaman gecerrr
    CEVAPLA
  • Misafir Irgenirem yemekden
    CEVAPLA
  • Misafir Ayaklarim cok sizlaniyor bu cok ayakta kalmaktan dolayi olabilirmi
    CEVAPLA
  • Misafir Slm
    CEVAPLA
  • Misafir Bencede çok doğru
    CEVAPLA
  • Misafir dokuzuncu haftadayım..şiddetli kasık ağrılarım var bu normal mi.
    CEVAPLA
  • Misafir Salam mendede hematoma var.cox narahatam .5 heftemde bildim.indi 8 heftedeyem qorxusu varmi.bilen varsa yazsn zehmet olmasa
    CEVAPLA
  • Misafir getoma mendede vardi onun caresi ancaq uzanmaqdi ayaqlari qaldirib uzanmaq 1ay qeder. Allah komey olsun
    CEVAPLA
  • Misafir salam
    CEVAPLA
  • Misafir Iki aydir aybasi olmuram.amma test bir xet gosterir.Goren men hamileyem.
    CEVAPLA
  • Misafir Mende 9heftelik hamilelikdi gematoma var o pisdimi bir bilen varsa xahis yazsın
    CEVAPLA
  • Misafir Sekiz haftalık hamileyim doktora gittim çocuk gözükmedi haftaya gel dedi sebebi nedir
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba epilepsi rahatsizligi olan ve keppra ilaci ile dogum yapmis bayanlar varmi? Cocuga yan etkisi oldumu olduysada ne derece?
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9haftalik hamileyim ama gematomam var
    CEVAPLA
  • Misafir Selam bende 9hafdalik hamileyim qirib olmusum bebeye kecermi
    CEVAPLA
  • Misafir Agrl yukarl gocmezkoyu fotograflari
    CEVAPLA
  • Misafir 9 haftalık gebelikte anne bebeğin kalp atışlarını hisseder mi
    CEVAPLA
  • Misafir evet
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 9haftik hamileyim.bende papiloma virusu var.bebeye gecme ihtimali varmi
    CEVAPLA
  • Misafir 9 haftalik hamilelik var kusma ve mide yanması var bu neden oluyo
    CEVAPLA
  • Misafir 9 haftalık hamileyim çok halsizliǧim var normal mı
    CEVAPLA
  • Misafir 9haftaki hamileyi midem çok bulanıyor birsey yiyemiyorum ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir ben 9 hafta hamileyim hep yatmak istiyorum normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir Adim umka 9hafdalik hamileyim bulanti kusma bas donmesi beni bitiriyor cok kusuyorum bebeyim icin her seye katlanirim yeter ki saglikli olsun
    CEVAPLA
  • Misafir aynen bende :)
    CEVAPLA
  • Misafir adim peri 9 heftelik hamileyem.qayet rahat kecir menim ucun
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9 haftalığım taam :d
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9 haftalık hamileyim :d
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9 haftalik hamilelik ağrıların çok halsizlik var
    CEVAPLA
  • Misafir mende 9 hefteliy hamileyem qusmam olmur ama qarmimda sislik olur
    CEVAPLA
  • Misafir ben ebru 9 haftalik gebeyim iki tane oglum var ucuncu biraz supriz oldu bu cok uyku yapiyor ama bebegim icin deger acaba kizmi?
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9 haftalik hamuleyim ve cok güzel bir duygu allah herkese nasip etsin
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9 haftalik anneyim.bebeyim simdi iymi ne yapiyo cokkk merak ediyorum.gosde buyume,kusma halsizlik,beni eritiyo.bebeyim iyi olsunda ben herseye katlanirim.Allah bize baislasin onlari.amin!!!
    CEVAPLA
  • Misafir bende dokuz haftalik hamileyim kasık sancim çok oldu doktora gittim bebeğin gelişimi olduğunu rahmimin büyüdüğünü söyledi
    CEVAPLA
  • Misafir 9haftalık hamileyim aşırı şişkinlik karında batmalar ayakta durduğumda bel ağrısı var allahım herkese hayırlı doğum nasip etsin
    CEVAPLA
  • Misafir 9 haftalık haftalik hamikeyim aşırı kaşık ağrıların var
    CEVAPLA
  • Misafir bende dokuz haftalik hamileyim bulantim cok tuzlu ve eksi yiyorum genelde bugun sag bacagim kasik agrim vardi neden dir acaba
    CEVAPLA
  • Misafir benimde çok bulantılarım var hazımsızlık ne olcak bole bilmiorum
    CEVAPLA
  • Misafir iyi gunler arkadaslar dun aksamdan beri icim cok huzursuz gogusumdek sislik ve karncalanma azaldı ve icimde bir bosluk hisi var yaklask 9haftalk gebeyum bilgisi olan varsa lutfen yardmci olsun cildiracam cunku moralim cok bozuk
    CEVAPLA
  • Misafir bende bel ağrısı halsizlik bulantı ve uyku hali çok var 9haftada böyle ise allah yardımcımız olsun
    CEVAPLA
  • Misafir mende9haftalik hamileyim yazilanlarin hamisa var mende
    CEVAPLA
  • Misafir merhaba,bende 9 hafdalik hamileyim,miyde bulantim ve hazimsizlik cok yawiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9 haftalik hamileyim bağımsızlık çok var
    CEVAPLA
  • Misafir bende 9 haftadayim ama mide bulantim cok oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir ben 9 haftalik hamileyim miyde bulanti kusma olmuyo ama kasik agrim cok oluyo bu nedendir
    CEVAPLA
  • Misafir bebegim9 haftalik oldu bugun 1 haftadir gribim surekli oksuruyorum ve aksamdan beri kasiklarima bisey degiyo sanki igne igne batiyo neden acaba
    CEVAPLA
  • Misafir arkadasimbendedeaynisikayetlervar
    CEVAPLA
  • Misafir pmbe akittim geliyor 9 hafta nedeni nedir?
    CEVAPLA
  • Misafir bendetam 8 haftalık hamileyim bulan tim oluyo ve halsizlik oluyo sildik karnım acikiyo
    CEVAPLA
  • Misafir aaaaaaaaa
    CEVAPLA
  • Misafir bende bu gün tam sekiz hafta tamam oldu amma urek bulanmam oluyo kudmam arfa oluyr ne yapm ben
    CEVAPLA
  • Misafir migde bulantim nezaman gecer kusma yok sadece bulanti ve ogurme oluyo tam 8 haftalik hamilryim
    CEVAPLA
  • Misafir 10 bende bugün çok kustum biraz kanlıydı neyapa bilirim
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.