Geçen yıl ÖSYM’nin puan hesaplama yönteminde yaptığı değişiklikle bazı adayların puanları eksik hesaplandı. Puanların hesaplanmasını etkileyen iki sınavdan birine katılıp diğerine katılmayan adayların puanları düştü. Aynı yöntemin bu yıl da kullanılacağını varsayarak, soru çözmeseniz bile puanlarınızın eksiksiz hesaplanması için tüm sınavlara katılmanız yararınıza olacak.


Sonuçları üniversitelerin 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarına yerleştirmelerde kullanılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 5 ayrı oturumdan oluşuyor. Adaylar bu sınavlara yerleşmek istedikleri programların gerektirdiği puan türlerini dikkate alarak başvuru yapacak. Geçen yıl ÖSYM bugüne kadar yapılan tüm sınavların hesaplanmasındaki yöntemi anlatan kılavuzda bir değişiklik yapmadı ama puan hesaplama algoritmasını değiştirdi. O gün habertürk olarak “ÖSYM’de hesap hatası” diyerek, bu durumu haberleştirmiş ve bazı adayların puanlarının beklenenden eksik hesaplandığını duyurmuştuk. ÖSYM hata olmadığını açıkladı ancak bu açıklama kimseyi tatmin etmedi.


Bugüne kadar nasıl uygulandı?

Gelelim yapılan değişikliğe; 2010 yılından geçen yıla kadar adaylar MF puanları için Matematik (LYS-1) ve Fen Bilimleri (LYS-2), TM puanları için LYS-1 ve Edebiyat Coğrafya (LYS-3) TS puanları için ise LYS-3 ve Sosyal Bilimler Sınavı’na (LYS-4) katılıyordu. LYS-1 ve LYS-3’e giren adaylar hem MF hem de TM puanlarının oluşmasında etkili olan sınavlardan birine girmiş oluyordu. İkinci sınava katılmamış olsalar bile iki testten yarımşar net çıkardıkları takdirde iki tür puanları da eksiksiz hesaplanıyordu.


Nasıl değişiklik yapıldı?

İşte geçen yıl hesaplamada bir değişikliğe gidildi. Puanı oluşturan iki LYS’den birine girip diğerine girmeyen adayların puanları eksik hesaplandı. Örneğin LYS-1’e girip LYS-2’ye girmeyen adayların MF puanları, sadece LYS-1’e girip LYS-3’e girmeyen adayların TM puanları, sadece LYS-3’e girip LYS-4’e girmeyen adayların ise TS puanları bu hesaplama değişikliğinden “eksik puan” olarak etkilendi. ÖSYM bu sistemin her yıl kullanıldığını savunsa da sınav sonuçları bunun aksini gösterdi. Bu nedenle değiştirilen bu hesaplama sisteminden olumsuz etkilenmek istemiyorsanız, puan oluşturmanız için gereken iki ayrı sınava girmeniz gerek. Bu sınavlardan birinde iki testten yarımşar net yaptığınızda diğer sınavda tek bir netiniz bile olmasa, hatta yanlışlar yüzünden eksi puana bile düşmüş olsanız puanınız eksiksiz hesaplanır.


Eksiydi ama fark attı

Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal da ÖSYM’nin hesaplama yöntemi değişikliğini geçen yıl sınava giren iki adaydan örnek vererek, şöyle anlattı: “İki adayımız vardı. Bunlardan biri LYS’de Fen Bilimleri Sınavı’na (LYS-2) katılmayıp sadece Matematik- Geometri Sınavı’na (LYS-1) girdi. Bu adayın YGS netleri toplamı 80 ve LYS-1 netleri matematikte 16.50, geometride 16.75’ti. Toplam 33.25 LYS neti vardı. LYS-1’e katıldığı için adayın TM ile birlikte MF puanları da hesaplandı. Adaya düzenlenen sonuç belgesinde MF-1 puanı 175.67, MF-2 puanı 137.86, MF-3 puanı 133.30 ve MF-4 puanı ise 161.71 olarak hesaplandı. Diğer adayın YGS netleri toplam 41. Aday hem LYS-1 hem de LYS-2’ye katıldı. LYS-1’de matematikte 5.25, geometride 15 net yaptı. LYS-2’de fizik ve biyolojiden hiç soru cevaplamadı. Kimyada verdiği yanlış cevaplarla eksiye düşerek - 0.75 net elde etti. Aday MF-1’den 175.66, MF-2’den 169.98, MF-3’ten 169.70 ve MF-4’ten ise 173.13 puan elde etti. Bu aday hem YGS’de hem de LYS’de daha düşük bir performans sergiledi, ayrıca LYS-2’de sıfırın altına düştü ama MF puanlarında diğer adayın önüne geçti. Rakibinin yarısından daha az bir sınav performansı ortaya koymasına rağmen MF-3 puan türünde ondan 36.4 daha fazla puan elde etti.”

Kısıtlama yok

Ünsal’ın da aktardığı örnekte olduğu gibi bu hesaplama yöntemi öğrencilerde puan türlerine göre ortalama 58 ile 78 arasında puan kayıplarına yol açıyor. Bu nedenle TM, MF ve TS puan türlerinin tümüne “düşük hesaplama yöntemiyle karşılaşmadan” sahip olmak istiyorsanız size önerimiz LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4’ün tümüne girmeniz yönünde olacak. Zaten Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alarak LYS’lere katılma hakkı kazandıysanız, ücretini ödediğiniz takdirde 5 aşamalı sınavların tümüne girebilirsiniz. Her yıl LYS’lere girme hakkı olmasına rağmen yaklaşık yarım milyon genç başvuru yapmıyor ve bu haklarından vazgeçiyor. Geçen yıl YGS’deki 6 puan türünden herhangi birinden 180 ve üzerinde puan alarak LYS’lere katılma hakkı kazanan gençlerin sayısı 1 milyon 329 bini aşmıştı. Ancak bu gençlerin 871 bin 313’ü LYS’lere girmek için başvuruda bulundu. Yaklaşık 460 bin genç hakkı olmasına rağmen sınavlara başvurmayarak katılmadı. Bu durum geçmiş yıllarda da farklılık göstermiyor. Örneğin 2011 yılında da 180 puan barajını aşan 1 milyon 313 bin 274 adayın yalnızca 895 bin 89’u LYS’lere başvuru hakkını kullandı. Yani 418 bin 185 genç bu hakkından sınavlara başvurmayarak vazgeçti. 2010 yılında da benzer bir tablo yaşandı. O yıl da barajı aşan gençlerin sayısı 1 milyon 233 bin 580 oldu. Ancak sınava yalnızca 872 bin 800 genç başvurdu. 360 bin 780 genç ise hakkı olmasına rağmen sınava girmek için başvurmadı. Barajı aşan gençlerin LYS’lere katılmaması ardından katılanların da üniversite tercihi yapmaktan vazgeçmeleri her yıl 100 bine yakın kontenjanın boş kalmasında etkili oluyor.


180 puanı tutturamayan bekleyecek

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar hariç YGS puanlarıyla bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmuyor. YGS puanlarından 140’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı da (Y-YGS) zaten hesaplanmayacak. YGS’de herhangi bir puan türünde 140.000-179.999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu önlisans programlarıyla bazı açık öğretim programlarını tercih edebilecek. Ancak bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmuyor.


Özel yetenek LYS aramıyor

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayların LYS’lere girme zorunluluğu bulunmuyor. Eğer güzel sanatlar fakültesi, iç mimarlık, spor akademileri gibi özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan bu programlara başvurmak istiyorsanız bunun için gereken YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzerinde olması. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak yükseköğretim programlarının bağlı bulunduğu yüksek öğretim kurumlarına başvurmanız ve açacakları sınavlara katılmanız gerek. Bu kurumlar kendi öğrencilerini yapacakları sınavla seçecek ve yerleştirmelerini yapacak


Hesaplamada son söz yargının

Bu yıl üniversite sınavlarına giren öğrencilerin yerleştirme puanlarının nasıl hesaplanacağına tıpkı geçen yıl olduğu gibi yine yargı karar verecek. Bu karara göre de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul başarısı olarak nitelendirilen Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) mı yoksa öğrencinin bireysel başarısı olarak kabul edilen Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) mı kullanılacak, bu durum kesinleşecek. Bu yıl olduğu gibi geçen yıl da YÖK, üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul başarısı yerine bireysel başarı olarak nitelendirilen Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) kullanılmasına karar vermiş, ancak Galatasaray Lisesi’nden 14 gencin açtığı davayla bu düzenleme durdurulmuştu. Bu yıl da aynı düzenleme yapılınca önce Galatasaray Lisesi öğrencileri “Kazanılmış haklar geriye işletilemez, düzenleme Anayasa’ya aykırıdır” diyerek, yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtı. Geçtiğimiz günlerde de Danıştay hem YÖK hem de ÖSYM’den bu kararla ilgili savunma istedi. İki kuruma da verilen süre bu ay doluyor. Savunmaların ardından “yürütmenin durdurulması” talebiyle açılan bu davaya bakan Danıştay 8. Dairesi de son sözü söyleyecek.


En fazla başvuru LYS-1 ve LYS-3’e oluyor

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için en fazla başvuru alan iki sınav var. Bunlardan biri hem Matematik Fen (MF) puanlarının hem de Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında etkili olan Matematik Sınavı (LYS-1) hem de yine TM puanlarının oluşması için girilmesi gereken sınav olan Edebiyat Coğrafya Sınavı (LYS-3). Son 3 yılın sınav başvuruları incelendiğinde en fazla ilginin LYS-1 ve LYS-3’e olduğu dikkat çekiyor. Geçen yıl LYS-1’e başvuran aday sayısı 619 bin 132 olurken, LYS-3 için ise 666 bin 164 oldu. Bu iki sınav dışında Sosyal Bilimlere (LYS-4) başvuran aday sayısı 385 bin 660, Fen Bilimleri’ne (LYS-2) olan başvuru da 308 bin 701 olarak gerçekleşti. En düşük başvuruyu ise Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) aldı. Bu sınava geçen yıl 49 bin 543 aday başvuruda bulundu.


Yarım milyon genç sınav hakkından vazgeçiyor

Her yıl LYS’lere girme hakkı olmasına rağmen yaklaşık yarım milyon genç başvuru yapmıyor ve bu haklarından vazgeçiyor. Geçen yıl YGS’deki 6 puan türünden herhangi birinden 180 ve üzerinde puan alarak LYS’lere katılma hakkı kazanan gençlerin sayısı 1 milyon 329 bini aşmıştı. Ancak bu gençlerin 871 bin 313’ü LYS’lere girmek için başvuruda bulundu. Yaklaşık 460 bin genç hakkı olmasına rağmen sınavlara başvurmayarak katılmadı. Bu durum geçmiş yıllarda da farklılık göstermiyor. Örneğin 2011 yılında da 180 puan barajını aşan 1 milyon 313 bin 274 adayın yalnızca 895 bin 89’u LYS’lere başvuru hakkını kullandı. Yani 418 bin 185 genç bu hakkından sınavlara başvurmayarak vazgeçti. 2010 yılında da benzer bir tablo yaşandı. O yıl da barajı aşan gençlerin sayısı 1 milyon 233 bin 580 oldu. Ancak sınava yalnızca 872 bin 800 genç başvurdu. 360 bin 780 genç ise hakkı olmasına rağmen sınava girmek için başvurmadı. Barajı aşan gençlerin LYS’lere katılmaması ardından katılanların da üniversite tercihi yapmaktan vazgeçmeleri her yıl 100 bine yakın kontenjanın boş kalmasında etkili oluyor.


LYS sonuçları nasıl kullanılacak?

LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleriyle öğrenci alan lisans, YGS puanıyla öğrenci kabul eden lisans ve önlisans programlarını tercih edebilecek. 180 ve üzeri puan alamayanlarsa meslek yüksekokulu önlisans, açık öğretim ve YGS puanyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.


Haber: Pervin Kaplan

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir sadece lys 3 e girsek bir yere yerleşebilir miyiz
    CEVAPLA
  • Misafir hayır en az iki sınava girmen gerekiyor. puanının hesaplanabilmesi için.
    CEVAPLA
  • Misafir sadece lys 3 e girsek yerleşebilir miyiz
    CEVAPLA
  • Misafir hocam lıse hemsırelık mezunuyum.gcen yık gecıs hakkımı kullanarak 2 yıllık acıkogretıme kayıt oldum. okul puanımda bu yıl dusme olur mu.bıde bu yıl tekrardan sınava gırdım lısans hemsırelık ıstıyorum.lys sınavına gırıcem lısans ta ek puanı kaldırdınız mı lutfen cevap verın..
    CEVAPLA
  • Misafir hocam ben lıse hemsırelık mezunuyum.gecen yıl gecıs hakkımı kullanarak acıkogretım bolumunegectım.bu yıl lys ye gırıcem.okul puanımda dusus olur mu bıde bu yıl lys sınavına gırıcem 4 yıllık lısans hemsırelık programı ıstıyorum ek puanı kalktı mı
    CEVAPLA
  • Misafir hocam lys 3 ile 4 girecem ama lys 1 e girip tüm soruları sallasam ts puan türüme etkisi olur mu
    CEVAPLA
  • Misafir d
    CEVAPLA
  • Misafir Tmden sınava gidilip matematikte hiç doğrumuz olmasa yinede tm1 tm2 tm3 puanları oluşur mu
    CEVAPLA
  • Misafir en az iki testten 0.50yi geçmen lazım aksi takdirde hesaplanmıyor
    CEVAPLA
  • Misafir Lys matematikte 4 net yapamazsak puanimiz hesaplanmiyormus hocamiz oyle dedi ben simdi lys matematikten 4 net yapmazsam benim sosyal ve edebiyat sinavim hesaplanmiyacak mi ben onlardan tercih yapamayacakmiyim çok merak ediyorum cevaplarsaniz sevinirim
    CEVAPLA
  • Misafir lysde edebiyat coğrafya sınavına giricem yani lys3 edebiyat yapıp coğrafyayı kafadan sıksam yanlışlar edbiyatın doğruları götürcekmi
    CEVAPLA
  • Misafir Tüm lys sınavlarina aynı okuldamı girilecek?
    CEVAPLA
  • Misafir hayir başvuru yaptiktan sonra tekrardan her sinav i̇çi̇n ayri okul yerleri̇ açiklanicak yani̇ geçen sene öyle olmuşt:)
    CEVAPLA
  • Misafir tüm lys'lere girmek şart değil,değil mi?
    CEVAPLA
  • Misafir dağil
    CEVAPLA
  • Misafir Ben lys 1 ve 2 ye gircem acaba başka bir sınava girmem gerekip mu
    CEVAPLA
  • Misafir hocam ben lys 3 ve 4 e gircem fakat lys 4 te baraji gecmem bile zor gibi lys 3 ten umudluym ama lys 4 lys 3 u etkiler mi bilmiyorum ve hangisi yuksekse ondan mi tercih yapcm
    CEVAPLA
  • Misafir hayır iki sınav beraber sözel puanını belirleyecek ts1 ve ts2 ile alan bölümleri inceleyebilirsin
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.