Bebeğiniz özellikle de 1 yaşından küçükse çevresinde gördüğü her cisme dokunmak, oynamak hatta onu yemek isteyebilir. Eğer bebeğiniz zararlı bir madde yutarsa ne yapmak gerekir?


1- Kuruyemiş ve oyuncaklara dikkat!

Meraklılık ve araştırma bebeklerin yapısında olan bir özellik. Bu yüzden her türlü yabancı cismi ağızlarına götürmeye ve yutmaya eğilimliler. Ayrıca diş sayısı ve yapılarının yetersiz olması, besinleri çiğnemeden ve daha büyük lokmalar halinde yutmalarına yol açar. Ağızlarında bir şeyler olmasına rağmen konuşmaya, gülmeye, koşmaya ve oynamaya devam edebilirler.




Özellikle 1 ile 2 yaş arası çocuklarda yabancı cisim yutma ve buna bağlı olarak solunum sorunları sık görülür. Solunum yollarına kaçan yabancı cisimler arasında en sık saptananlar: çekirdek, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, kuru üzüm, çiğnenmemiş besin artıkları ve oyuncak parçaları. Bu tür besinleri ve küçük parçalı oyuncakları, çocuğunuz 3 yaşın altındaysa vermemeye dikkat edin.


2- İlk yardım

Bebeğiniz ağzına zararlı bir cisim attıysa acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağzının içini parmağınızla kontrol edin. Cismi çıkarmaya çalışın ve baş aşağı tutup sırtına elle vurarak çıkarmaya çalışın. Solunumu durduysa ağızdan ağza yapay solunum yapın.



3- Temizlik ürünleri önemli, unutmayın

Ne yazık ki çocuğunuz, evdeki çamaşır suyunu içebilir. O yüzden lütfen evdeki temizlik malzemelerini güvenli bir yerde saklayın. Temizlikte kullanılan kireç çözücü, deterjan ve yumuşatıcı gibi sıvı yabancı cisimler içerdikleri asidik ya da bazik madde oranına göre yemek borusu ve midede hasar yapabilir ve zehirlenmelere yol açabilir. Sindirim sistemine kaçan, yutulan cisimlerin çok büyük kısmı, bebeğinize zarar vermeden bağırsaklar yoluyla atılır. Özellikle zehirlenmeye ve bir yerde takılmaya neden olabilecek yabancı cisimleri tanımlayıp hemen çıkarmaya çalışın. Yutulan katı yabancı cisimlerin büyük bölümüyse yemek borusunun başlangıç kısmına takılır. Bebeklerin oyuncak parçaları ve metal gibi maddeleri yutmalarına çok sık rastlanır.

Yemek borusunu geçip mideye ulaşan cisimler genellikle sorunsuz olarak kendiliğinden çıkar. Nadiren uzun veya geniş cisimler, mide çıkışında ya da ince bağırsakla kalın bağırsak birleşim yerinde takılabilir. Sindirim sisteminde takılan cisimlerin kimyasal ya da mekanik yollarla sıkıntı yaratma riskleri var. Özellikle piller ve mıknatıs parçaları bağırsak delinmeleri gibi önemli sorunlar yaratabilir. Aileler en çok metal para yutma olayıyla karşılaşır. 6 ay ile 4 yaş arası çocuklarda bu durum sık olarak görülür.


4- Gözünüz üzerinde olsun

Miniğinizin üstüne ne kadar çok düştüğünüzü biliyoruz. Ayrıca her hareketini kontrol altında tutmaya özen gösteriyorsunuz. Ama biliyorsunuz bizim hep üzerinde durduğumuz bir konu var. Evet üzerine düşün ama çok fazla değil! Ne evhamlı olacaksınız, ne de vurdumduymaz. Dozunda endişelenmek ve tedbir almak en doğrusu anlayacağınız. Yemek borusunda takılan yabancı cisimlerde; yutma güçlüğü, yemeği reddetme, aşırı salya oluşması, kilo kaybı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, açıklanamayan ateş ve bilinç değişikliklerine kadar varan bulgular gözlenebilir. Bebeğin muayenesinde bir şey saptanamayabilir, en önemli tanı aracı şüphelenmek. Özellikle oynarken ani morarma, öksürme, solunum sıkıntısı gibi belirtiler şüphelenmenizi gerektirir. Hemen doktora götürün.

Yabancı cisim yutma problemiyle başvuran hastaya hastane koşullarında anestezi altında tedavi uygulanır. Işıklı bir kamera sistemiyle bebeğin solunum yolları veya yemek borusu incelenip özel cihazlarla yabancı cismin çıkarılması sağlanır. Erken tanı almış ve yabancı cisim çıkarılmış çocuklar hemen taburcu olabilirken, geç başvuran hastalarda ya da sisteme hasar veren yabancı cisim olgularında uzun süreli hastane yatışı ve tedaviler gerekebilir.



5- Konforlu ve işlevsel eşyalar alın

Hiçbir güvenlik önlemi anne-baba dikkatinin yerini tam olarak alamasa da düşme, çarpma, takılma ve sıkışma gibi kazalarda ergonomik önemler de güvenliği sağlar. Oyun, çocuk kişiliğinin gelişmesinde önemli rol oynadığından, çocuğunuzun çevreye olan uyumu, oyunla gerçekleşir. Oyunun yerleri çeşitli şekillerde biçimlenebilir ve değişiklikler yapılabilir. Bu yerler çocuğun gereksinimlerine göre ayarlanabilir. Tasarımlar kız ve erkek çocuk boyutlarının değişimlerindeki farklılıklar göz önüne alınarak yerine getirilirse, çocuğun gelişimi de olumlu yönde etkilenir. Yapılan çalışmalarda birçok çocuk kazasında ergonomik yetersizliklerin önemli bir rol oynadığı görülüyor.


6- En tehlikeli yerler

Evlerde özellikle mutfak ve banyo, tüm ev halkı tarafından kullanıldığından, kaza riski yüksek iki mekân. Mutfak ve banyo için fazladan güvenlik önlemi almak hem aile sağlığı, hem de çocuğunuzun güvenliği açısından önemli.

Peki, güvenliği artırmak için neler yapabilirsiniz? İşte birkaç ipucu:

  • Mutfaklarda ocak yakınlarında ısıya dayanıklı tezgâh kullanımı,
  • Çalışma alanına gölge düşürmeyecek şekilde aydınlatma sistemlerinin takılması,
  • Fırınların mutfak tezgâhıyla aynı seviyede olması güvenliği arttırıcı olabilir.
  • Banyodaysa yerde kaymayan malzeme kullanın.
  • Yer döşemelerinde büyük siyah ve beyaz fayanslardan kaçının. Çünkü bu tip yer döşemesi derinlik algısı henüz tam gelişmemiş bebeğinizde problem yaratabilir.

7- Dikkat dikkat!

Merdivenler, ocağın yeri, döşeme yüzeyi, elektrik donanımı, oyun alanı, çöp tenekesi, ecza dolabı, ısıtıcılar, kurutucular, çim kesme araçları, cam kapılar, uzatma kabloları, pilot lambalar, otomatik yakma makineleri, kaza yapma olasılığı yüksek olan araçlar arasında. Bu araçların tasarımları ve ev içerisindeki yerleşimlerini çocuğunuzu göz önünde bulundurarak yapın. Böylece hem aile güvenliği hem de miniğinizin gelişimi olumlu yönde etkilenmiş olur.



8- Birkaç öneri

Ev kazalarının en sık görüldüğü grup, okul öncesi çocuklar. Çocukları evde bekleyen tehlikelerin başında yangın, düşme ve yanıklar geliyor. Bu yüzden çocuğunuzu evde kısa süreli de olsa yalnız bırakmayın, kibrit ve çakmakları uzak tutun. Sigara izmaritleri ve küllerine dikkat edin. Ayrıca balkon parmaklarını yüksek tutun. En ağır yaralanmaların balkon ve pencereden düşme sonucu gerçekleştiğini unutmayın. Çay, kahve gibi sıcak içecekleri çocuğunuzdan uzak tutun ve ocağınızın arka gözlerinde yemeğinizi pişirin.


9- Kablolara dikkat

Kemer ve kablolar da sakıncalı olabilir Fark etmediğimiz bir diğer tehlike de stor perdelerden ve camlardan sarkan uzun ipler ve kablolar. Çocuğunuzun asılıp düşmesini istemiyorsanız uzun ipleri bağlamalı, kabloları da ev içinde ortalıkta olmayacak şekilde yerleştirmelisiniz. Peki, aksesuar olarak kullandığınız kayışlı kemerlerin tehlikeli olabileceğini hiç düşündünüz mü? Kemerlerde bulunan demir tokalar çocukların eline geçtiği takdirde zarar verebilir. Ya da boyunlarına takıp boğulma riski geçirebilirler.


10- Görünmez kazalar

Evinizde dengesi bozulan herhangi bir aksesuar ya da mobilya çocuğunuzun üstüne düşebilir, hareketli miniğiniz her türlü cambazlığı yaparak kaşla göz arasında çekmeceleri boşaltabilir, bulaşık makinesine girmeye çalışır ya da kitaplığı devirir. İşte bu kazaları engellemek kendi bulduğunuz çözümlerle yeterli olmuyor. Sizin düşünemediğiniz şeyleri ev güvenlik sistemleri düşünüyor. Örneğin çekmeceler için dolap kilidi, kitaplıklar için duvara monteli kilitler, kapılar için parmak koruyucuları sayesinde evde de içiniz rahat oluyor.



11- Karyolasını yerleştirirken

Evinizde kalmadığınız zamanlar çocuğunuz yerini yadırgamasın diye yanınıza portatif karyola alabilirsiniz. Ama karyolayı nereye koyacağınıza iyi karar verin. Özellikle çevresinde elini uzatıp ulaşabileceği tehlikeli eşyalar olmasın.


12- Merdiven kazaları

Türkiye’de çocuk acil servislerine yapılan başvurularının en başta gelen nedeni, % 36.2 oranı ile bebek ve çocukların düşmeleri sonucu oluşan travma ve boğulmalar. Bu yüzden merdiven güvenlik kilitlerini kullanmak sizin için büyük bir rahatlık olacak. Müstakil bir evde yaşıyorsanız ya da daireniz iki katlıysa bu sistemlerden faydalanmanız ev kazalarını önleyecektir.


13- Evcil hayvanınız varsa

Kedi-köpeklerinizin içme suyuna dikkat! Artık birçok aile evde evcil hayvan besliyor. Doğal olarak hayvanların beslenme ve su kapları evin bir köşesinde duruyor. Çocuğumuzun kedi ya da köpeklerinizin su kaplarından su içebileceği ve kaplardan taşan suya basıp kayıp düşebileceği çoğu zaman aklımıza gelmez. Başınıza bu tür şeylerin gelmesini istemiyorsanız kapları çocuğunuzun ulaşamayacağı yerlere koyun ya da sık sık kontrol edin. Tüm bu önlemleri de lütfen aşırı bir evhamla almayın. Çocuğuma bir şey olacak düşüncesiyle kendinizi bitirmeyin. Bu önlemeleri sadece onun güvenliğini devam ettirmek için alıyoruz. İnanın, abartıya kaçmak, hem bebeğinizi hem de sizi yormaktan başka bir işe yaramayacaktır.


Evlerdeki güvenlik uygulamaları

  • Merdivenlere kontrolsüz iniş çıkışı önlemek için çocuk güvenlik kapıları,
  • Pencere ve balkon için çocuk güvenlik kilitleri,
  • Dolap ve çekmece içindeki deterjan, bıçak, ilaç ve cam eşyalar gibi zararlı maddelere ulaşmasını önlemek için özel çocuk güvenlik kilitleri,
  • Televizyon, DVD gibi elektronik aletleriniz ile oynamasını önlemek için koruyucular ve priz koruyucuları,
  • Klozetin içine düşmesini, içindeki su ile oynamasını ve kapağına elini sıkıştırmasını önlemek için klozet güvenlik kilidi,
  • Yüksek mobilyalar ve televizyon gibi eşyalar için sabitleme aparatları,
  • Mobilyaların keskin, sivri kenar ve köşelerine çarpmasını önlemek için özel koruma elemanları özel güvenlikli perde ipi toplayıcıları,
  • Yataktan düşmesini önlemek için yatak bariyeri,
  • Banyoda güvenlik ürünleri,
  • Ocak ve fırın güvenliği çözümleri,
  • Kapılar için parmak koruyucuları,
  • Suda güvenlik için özel güvenlikli yüzme mayoları,
  • Tırabzan ve balkon parmaklıklarına sıkışmasını ya da arasından düşmesini önlemek için korkuluk güvenlik filesi, koruyucu paneller ve
  • Depremin yarattığı sarsıntıyı ya da mobilyaların çocuğun üzerine devrilmesini önlemek için deprem güvenlik elemanları.

Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 1 yaşındaki oğlum spor lastiği ısırmış yutmuş çok korkuyorum inşallah bişey olmaz ????
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 14 aylık sudokrem pişik kremini ağzına katman katman sürmüş yuttu mu emin degilim sürdüğü an yakaladım ama ağzının içine de girmiş ne yapacağımı bilmiyorum yıkadım baya ağzını başka ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Kızım 2yaşında balık yeminin tozunu yedi zararı varmı
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kizim sigara kulu yutu ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir benim kızımda izmariti içine attıgım sudan içmiş
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kızım jole yedi ne yapmalıyım
    CEVAPLA
  • Misafir Benim kkızım bulasik teli pparçasınıyuttu ne yyapacambbilmiyorum hhergü kakasinina bakiyorum hhiç bbirşey bbulamıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir benım cocum camasır suyu yutu bısey olurmu bebeyım bes aylık
    CEVAPLA
  • Misafir mrb bnm kizim 10 aylik we sigara yedi bi sey olrmu cok tedrgnm
    CEVAPLA
  • Misafir benim cocugum tutun yuttu hersey yaptim kustu su icirdim ama ben korkuorum
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.